Så tolkar du jobbannonser
Din framtid 4 Okt 2022 kl: 09:56

Så tolkar du jobbannonser

Blir det rörigt i huvudet när du ska försöka tolka diverse jobbannonser därute? Vi hjälper dig tolka jobbannonsernas språk.

Vare sig du söker många jobb eller bara håller ett öga på att rätt möjlighet ska dyka upp behöver du tolka jobbannonsen rätt. Lätt är det att gå vilse när diverse begrepp slängs runt eller jobbtitlarna inte går ihop med annonstexten. Samtidigt är jobbannonsen ditt främsta facit för att skriva rätt personliga brev och CV. Hinner du inte lusläsa varenda annons gäller det att veta vad du ska titta efter.

Förvirrande jobbtitlar

Vad betyder jobbtiteln? Tidigare har vi tacklat frågan vad rollen egentligen betyder. Denna ständiga fråga som allt för ofta skapar förvirring hos potentiella arbetssökare. Att fastna för mycket på jobbtiteln i en jobbannons är såklart att fokusera på fel område. En jobbtitel går att tolka på många olika sätt, och ska egentligen bara ses som en mindre fingervisning. Tjusiga titlar kan betyda både det ena och andra, och eftersom att många företag blir allt mer internationella och globaliserade så uppstår det ett kommunikationsfel när en engelsk jobbtitel som inte finns på svenska ska skrivas ut i en svensk annons.

Istället för jobbtiteln ska fokus självklart läggas på innehållet i själva jobbannonsen. Det du kan hålla utkik för är små fingervisningar i jobbtiteln som pekar på exempelvis erfarenhetsnivå (du kanske inte ska söka en “head of” roll om du har noll erfarenhet av rollen). 

Lönefrågan

Att skriva ut en lön i jobbannons händer sällan. Det du istället bör hålla utkik för är vilka förmåner som erbjuds. Dessa finns oftare utskrivna på en annons, och kommer ge dig en bra fingervisning på vilken typ av kontrakt och företagskultur du kommer att ge dig in i. Ett företag som erbjuder kollektivavtal och bra förmåner värnar inte nödvändigtvis mer om sina anställda än ett företag som inte erbjuder samma kontrakt, men visst blir den ena mer attraktiv än den andra.

Erfarenhetsnivå

I en jobbannons specifieras oftast både krav och önskemål, även om många “krav” också är önskemål i sig. Strunta inte i en jobbannons bara för att du inte uppfyller alla krav. Försök att anlysera rollen och kraven istället. Vilka av kraven är mest avgörande för att klara av arbetsuppgifterna? Känner du att du uppfyller flera av dem viktiga kvalifikationerna kan det mycket väl visa sig att du är den mest kvalificerade personen för jobbet.

Utöver kraven så finns det kvalifikationer som även listas som just något mer meriterande. En bonus helt enkelt, som kommer göra dig mer attraktiv för jobbet. Fundera på vilka av dessa som du har erfarenhet av eller kan skapa dig en kompetens inom på kort sikt. 

Om företaget

Lika viktigt är det att studera beskrivningen av företaget, som beskrivningen av rollen i sig. Ofta finns det ett eller flera stycken text “Om oss”, företaget bakom annonsen. Här beskrivs vad företaget sysslar med och dess historia, men även ledtrådar kring företagskulturen och vilket typ av arbete som kommer att utföras.

Är du rätt person

I en jobbannons finns små ledtrådar kring vem företaget ser framför sig för rollen. Vi pratar alltså inte bara om de kvalifikationer som listas nu, utan den beskrivning som ofta finns på personen som jobbannonsen beskriver som lämpad för jobbet. Det kan handla om klyschiga adjektiv som driven och glad, men lusläs inte beskrivningen. Leta efter nyckelord, och försök lista ut vem som annonsen är riktad mot. 

På så sätt blir det viktigt att identifiera vad som inte önskas. Som arbetsgivare vill man såklart tidigt exkludera dem som inte passar i rollen, och det är därför vi tryckt flera gånger på att försöka tolka dem olika ledtrådar som finns till företagskulturen. Innan du skickar in din ansökan bör du dessutom göra research utanför annonsen. Vad står på deras hemsida? Finns det artiklar och annan typ av kommunikation om företaget du kan ta del av? Läs det du hittar, och gå sen tillbaka till annonsen och läs den igen. Är din bild av det som skrivs detsamma som innan?

Ta kontakt

Om någonting är otydligt eller saknas i annonsen, på den nivån att du helt enkelt inte känner att du kan skicka in din ansökan, är det dags att ta kontakt. I varje jobbannons ska det finnas en kontaktperson som kan svara på frågor. Ett ypperligt tillfälle ett snabbt presentera dig. Ring inte bara för att ringa, utan ha en kort presentation av dig själv redo och kom snabbt till din fråga.