Så hittar du jobb efter examen
Din framtid 13 Maj 2022 kl: 09:02

Så hittar du jobb efter examen

Dags att börja söka jobb efter examen? Börja inte söka försent. Vi bad Fabian Åhlin, HR Manager på Vaimo Sweden, berätta om hans bästa tips till dig som söker jobb som nyexaminerad.

Finns det något facit för hur man får sitt första riktiga jobb efter studierna? Jag önskar att svaret vore ja, men tyvärr inte. Däremot finns det mycket som talar för att kontakter och nätverk är av stor vikt när det kommer till jobb. De som aktivt arbetar med att bygga och värna om sitt professionella nätverk kommer ha enklare att få de jobben dom vill ha.

Glöm inte nätverka
Enligt Axfoundation så förmedlas 8 av 10 jobb med hjälp av kontakter. Det innebär att för den som söker jobb utan att använda sitt nätverk så finns bara 20% av jobben kvar. Med det sagt så förstår jag att man som nyexaminerad inte har hunnit byg ga upp ett stort nätverk av beslutsfattare. Däremot är det hög tid att börja sitt nätverkande om man inte har gjort det ännu. För dina kursare idag är framtida chefer och vem vet vem som känner vem i framtiden.

Hur man nätverkar och systematiskt bygger sitt personliga varumärke är många gånger avgörande. Men hur gör man? Litet och starkt eller stort och ytligt? Jag tror på en mix. Det vill säga att du både bygger ett fysiskt nätverk av personer som du känner väl, exempelvis personer från skolan eller jobbet. Men samtidigt ett större, digitalt nätverk. Det kan vara personer som kanske jobbar inom din bransch eller som du träffat på en arbetsmarknadsmässa. Var inte orolig för att lägga till folk på LinkedIn, för det är standard numera.

Sätt rätt förväntningar
Man kommer dock inte särskilt långt i sitt nätverkande genom mycket snack och lite verkstad. Det är mycket det som ditt personliga varumärke handlar o m; du måste leva upp till det du lovar. Se därför till att du värnar om ditt varumärke, lova inte saker du inte kan hålla, vårda dina relationer och visa att du är en pålitlig och lojal person. Både i karriären och privat. Det kommer du långt på.

Att skapa goda relationer med dina kurskamrater är viktigt men ett sista tips är att försöka få meriterande arbetserfarenhet redan under studietiden. Både erfarenheten du skaffar och relationerna du bygger kan mycket väl vara foten i dörren som behövs.

Fabian Åhlin
HR Manager på Vaimo Sweden

Fabian har arbetat i över 10 år med hur man attraherar och utvecklar medarbetare. 2019 fick han utnämningen “Sveriges HR Medarbetare” av Sveriges HR Förening. Idag arbetar han som HR Manager på Vaimo, ett globalt techbolag inom e-handel med huvudkontor i Stockholm.