Liva upp matlådan i höst
Din livsstil 23 Sep 2022 kl: 09:00

Liva upp matlådan i höst

Oktober är snart här och hösten har gjort entré. Det kan vara svårt efter en sommar att komma på vad man ska ha i matlådan. Vi ger dig tips och trix för att naila matlådan i höst.

Sedan Industrialismens tid har matlådan varit en konstant del i svenskt näringsliv. Det började när arbetarna inte hade möjligheten att gå hem för att äta lunch, utan var tvungna att äta på arbetstid. Innan dagens klassiska matlåda gjorde entré så använde man sig av kak-eller cigarettburkar för att kunna förvara sin lunch. Sedan dess har matlådan utvecklats med hjälp av bland annat populärkultur och lådan är idag mer personlig och praktisk. Men innehållet kan variera och åsikterna är många för vad som är en lämplig matlåda. Får man verkligen ha fiskbullar eller Mamma Scan köttbullar med sig till jobbet? Våra enkla och goda tips kommer garanterat uppskattas av dina kollegor. 

Två fun facts om matlådor

  1. Visste du att matlådorna i Danmark och Norge ofta består av smörgåsar med olika pålägg? Medan den i Japan kallas för Bento och innehåller enligt tradition av fisk eller kött tillsammans med ris och stekta grönsaker. 
  1. Matlådans dag är den 23:e mars och lanserades för att uppmärksamma och minska matsvinnet. 

Korvstroganoff och ris

Korvstroganoff är en enkel och god korvgryta som i grunden innehåller falukorv, lök, grädde och tomatpuré. Men varje individ har sin egen version av maträtten. Rätten är från början inspirerad av maträtten Biff Stroganoff som har sina rötter i Ryssland där det sägs att Greve Stroganov var tandlös och behövde äta lättäten mat vilket skapade Biff Stroganoff, som idag är en befintlig maträtt i svensk matkultur.

Att servera ris till korvstroganoff är väldigt vanligt. Ris gör sig dessutom väldigt bra i matlåda då det är lätt att micra. Ett tips är att underkoka riset vid tillagning, då är risken mindre att riset blir överkokt i micron. Psst… Äter du inte kött så går det alldeles utmärkt att byta ut falukorven mot halloumi, vegokorv och till och med tofu. 

Grytor, grytor och åter grytor

På hösten vill vi nog allra helst äta varmt och vad är inte den perfekta maträtten om inte en smakrik gryta. Under oktober månad är ett flertal klassiska grytingredienser i säsong såsom Jordärtskocka, Purjolök, Zucchini, Pumpa och Morötter. Till grytor kan du servera potatis, ris, bulgur och pasta. Vilket gör grytor till en mycket varierad maträtt. Det är även något mysigt att syssla med på söndagar, att låta grytan puttra på spisen.

Svamppasta

Något som också är i säsong på hösten är svamp i alla dess sorter, kantareller, karljohansvamp och trattkantareller med flera. Är du en riktig skogsmulle kan du dessutom plocka dem själv! Svampen kan du i sin tur använda i den allra mesta av din matlagning. Något som är lätt att ha i matlåda är dock svamppasta. Tillsätt bara grädde, vitlök, lök, salt och peppar. Ett tips vid tillagning är att göra såsen lite rinnigare, då blir den perfekt efter att ha förvarats i kylskåpet och senare i mikrovågsugnen. 

Lasange

Sist men inte minst, bossen över alla matlådor, lasange. En klassisk pastarätt med sin praktiska rektangulära form som passar perfekt i matlådan. Har du tur kan du även ha matlådor för hela veckan då det kan bli upp till cirka åtta matlådor av en ugnsform med lasange. Precis som i de flesta pastarätter kan du i lasange byta ut innehållet och göra den precis som du vill. Byt ut köttfärsen mot vegofärs, lax eller kanske till och med aubergine. För att göra din lasange lite extra god ska du göra din béchamelsås från grunden. Du kan köpa den i butiken, men vi lovar att den blir godare om du gör din egen. 
Såhär gör du: Det enda du behöver är 50 g smör, 3 msk mjöl, 5 dl mjölk samt en nypa salt och socker. Börja med att smälta smöret i en kastrull, ha sedan i mjölet så det blir en smet (rör om samtidigt). Häll sedan i mjölken och rör om tills den har tjocknat. Det kan vara bra att sänka värmen på plattan. Smaka sedan av med salt och socker. Voilà så har du tagit din lasange till nästa nivå och du kommer på köpet imponera på dina kollegor.