Hur glamoröst är livet som frilansare, egentligen?
Din framtid 14 Jun 2022 kl: 12:47

Hur glamoröst är livet som frilansare, egentligen?

Vad är viktigt att tänka på om man vill börja frilansa? Kan du verkligen försörja dig med gigg? Vilka fallgropar ska man se upp för? Ta ett djupdyk ner med oss i frilansarens mytomspunna värld, i vår intervju med frilansaren Emma Johansson.

När Emma var 28 år bestämde hon sig för att börja frilansa. Tidigare hade hon jobbat med visual merchandasing, men känt sig allt för inramad på sin arbetsplats. Med studier inom grafisk design, marknadsföring och ett stort intresse för foto, kände Emma att det måste finnas mer. Tankarna om ett liv som frilansare började växa fram. Men var det verkligen en realistisk dröm?

– Jag började fundera på om jag kunde försörja mig som frilansare. Sen började jag med att fråga människorna jag hade nära mig om de kunde se mig göra det här. Ofta har de en annan bild av vem man är, och deras respons gav mig en tro.

Vart börjar man?
Är det bara att säga upp sig? Ska man först gå ner på deltid, eller kanske jobba extra? Frågorna som Emma började ställa sig själv växte i takt med att hon samlade mod till att ta det stora steget till en ny professionell tillvaro.

– Jag började prata med människor som redan kommit dit jag själv ville komma. Vänner, kollegor, eller människor jag inte alls kände, via exempelvis Instagram. Jag ville inte bara sitta och läsa artiklar och guider, utan faktiskt samtala med dem som redan etablerat ett liv som frilansare.

I många av guider och “how to” artiklar som Emma läste skrevs det om att du kan ha frilansandet som en side-hustle, det vill säga vid sidan av en heltidssyssla. Men det var inte riktigt vad Emma var ute efter, utan målet var ju ett riktigt karriärskifte. Så Emma började sätta tydliga mål.

– Jag hade räknat ut vad jag behövde för att ha råd med hyra, mat och andra viktiga utgifter. Därifrån räknade jag ut hur mycket pengar jag behöver för att klara mig ekonomiskt i tre månader arbetslös. 

Skapa rätt ekonomiska förutsättningar
Just ekonomi är ofta den största tröskeln att ta sig över för den som vill byta yrke eller bransch.

– Att byta bort en trygg ekonomi är sällan ett alternativ. För mig var det att viktigt att planera ekonomin på ett realistiskt sätt. I min budget valde jag att skära ner på utgifter som inte kändes som måsten.

Hur mycket pengar behöver du för att klara 

  • Gör en lista på ALLA utgifter. Använd ett verktyg (sheet/excel/anteckningar/app), för en tydlig översikt på alla fasta avgifter.
  • Rörliga kostnader är svårare, men skapa dig ett hum så att du ligger nära din budget.
  • Listan ska alltså inte bara innehålla hyra och el, utan kan innehålla spotify-prenumeration eller frisörbesök var sjätte månad.

Följer du Emmas punkter kommer du snabbt kunna skapa dig en uppfattning om var du vill lägga ditt existensminimum på ekonomiskt. Nu visste Emma hur mycket pengar hon behövde tjäna ihop för att klara sig i tre månader som arbetslös.

Livet som ny frilansare
Steget till att säga upp sig är stort, men nu visste hon också att hon hade en ekonomisk buffert som innebar att hon skulle ha tre månader på sig efter att hon sagt upp sin heltidstjänst, där hon kunde söka sig till rätt väg i hennes nya professionella liv. Öppningen som Emma fick skulle först bli en praktik. 

– Jag brukade tänka att praktik var något för dem som var yngre än mig eller studerade. Men så finns det många bra ställen, exempelvis The Hub, vilket är vart jag hamnade. Ett nystartat företag där jag fick en praktik på fem timmar i veckan. Den typen av praktik kan du ha även om du redan har en sysselsättning. 

Efter praktiken fick Emma ett kontrakt på sex timmar i veckan. Det var kanske inte tillräckligt för att betala hyran, men innebar erfaranhet och ett sakta växande nätverk.

– Jag började lägga tid på att sälja prints och skapa innehåll. Att lära mig mer och bredda mitt CV var det bästa jag gjorde under början av min frilansar-period. Det är bara att gå in på youtube och börja lära dig! Du behöver inte gå någon kurs. Du kan bygga upp en arbetsdag som går ut på att lära dig grafisk design, nudging eller något annat nyttigt. Du kan bygga din erfarenhet därifrån.

Med gigg kommer fallgropar
Idag, två år senare, jobbar Emma heltid som frilansare och behöver istället prioritera bort vissa uppdrag. Och det var även där som många av utmaningarna kom.

– Att ta steget kan ses som utmaningen. Mest handlar det om ett skifte av livsstil. Det finns lika många för och nack-delar tror jag. En del vill ha mer stabilitet och pengar på kontot den tjugofemte varje månad. Det går att få som frilansare också, men det är inget du kan räkna med. Det positiva är att du kan tjäna ännu mer pengar än om du hade varit anställd, men ansvaret ligger mer på dig.

Den första fallgropen menar Emma handlar om disciplin. På en vanlig anställning har du oftast en ansvarig som håller koll på när jobbet är gjort, när du ska ta lunch, vad du får i lön och pension, med mer. Sådant du aldrig behövt tänka på, som bara skett automatiskt. 

– Just disiplinen är något du måste ha i åtanke. Dagarna du känner dig trött eller åker på en liten förkylning, vad händer då? Det kan vara knepigt i början. När du får in dina första jobb och känner att du ligger på en inkomst som gör att det funkar och går runt, då är det lätt att du blir lat. Men du måste tänka på nästa månad, då kanske du inte har den här kunden eller det där gigget längre.

Den andra fallgropen handlar om hur tiden disponeras. Som frilansare jobbar du ofta på mer än ett projekt, och dem olika projektens företag känner inte nödvändigtvis till varandra. Vad händer när alla vill ha hjälp samtidigt, eller slutar höra av sig på en och samma gång?

– När du börjar få in lite kunder är det viktigt att börja säga nej. Inte till uppdraget, utan mer “Nej, jag kan inte göra det direkt”. Du behöver inte vara en people pleaser som alltid säger att du ska fixa saker direkt. Då kommer alla kunder ta det för givet att du alltid är den som löser saker direkt. I början var jag själv rädd att säga nej eller att jag inte hade tid för ett projekt, men när jag väl började göra det, för att få ihop vardagen, märkte jag att dem fick respekt och började värdera min tid mer. Och då gör man också ett bättre jobb!

Som ett heltidsjobb, fast ändå inte
Det är lätt och glömma att du faktiskt fortfarande kommer jobba heltid när du kommit till detta stadie som frilansare, men utan ett tydligt schema kan det bli svårt att få en överblick. Emma hamnade i en situation där tre till fyra kunder alltid behövde hennes tid samtidigt, och hon sa alltid ja. Tillslut tog stressen över, vilket även gick ut över hennes arbete. 

– Jag gjorde ett tydligt schema för mig själv. På måndagar jobbar jag bara med denna kund, på tisdagar en annan, och baserade det på projekt, kontrakt och timmar. Efter att jag gjort mitt schema kunde jag fokusera till hundra procent på det jag jobbade med.

På så sätt kommer även kunderna att känna till detta. Då slutar de ringa på dagarna som de vet att du är upptagen, och prioriterar istället att få saker gjorda på den dagen som du är tillgänglig. Det är såklart inte alltid uppnåligt med alla projekt och deadlines, men lägger en grund för ett mer hälsosamt och effektivt liv som frilansare.

– En dag i veckan på mitt schema är även satt för mig själv och mitt företag. En dag, eller åtminstone några timmar, som jag kan lägga på self education, överblicka vad jag är bäst på, kan bli bättre på, med mer. 

Var en bra chef
När du kommit såhär långt får du inte heller glömma bort att du är din egen chef nu. Och då ligger ansvaret helt på dig att vara din egna karriärs drömchef.

– Vad händer när jag blir sjuk? Hur kan jag planera min semester? Pension? Och ja, du kan ta sovmorgon, men då kanske du måste jobba kväll sen. Du har inte mer tid än någon som är anställd. Allt det här måste du tänka på som frilansare.

Ett annat viktigt tips är att dokumentera allt jobb du gör för en kund. Detta beror till viss del på om du går på retainer eller är timanställd, men poängen i att alltid kunna gå tillbaka och få en översikt över hur mycket timmar du lagt på ett projekt är otroligt värdefullt, menar Emma.

– Dokumentera verkligen allt! Lönesamtal, arbetsuppgifter. Framförallt om du jobbar med flera projekt samtidigt. Dessutom ger det dig en bild av hur nästa månad kommer se ut.

Glöm inte ta pauser
– När du är anställd har du ju lunchrast, fikapauser eller stämplar in och ut. Efter jobbet har du också en fritid på ett annat sätt. Men pauser är så extremt viktigt för att få ny energi. Gå ut och stäck på dig! Som giggare kan du inte jobba hela tiden. Ibland gäller det att stänga ner din dag och hämta ny energi.

Är det värt att bli frilansare?
Och när vi nu täckt dem olika fallgroparna, ska vi inte heller glömma att det faktiskt finns en anledning till att så många väljer att börja frilansa. För Emma handlade det mycket om en balans med det egna måendet.

– Jag får välja själv hur jag ska jobba, och kan prioritera saker i mitt schema som jag mår bra av. Löptur klockan 14:00 en vardag? Min fritid är inte längre låst till efter klockan fem.

En annan aspekt kan vara den ekonomiska. Som frilansare har du ingen satt lön, vilket egentligen öppnar upp möjligheterna till att tjäna så mycket pengar som du kan.

– Det finns ingen gräns för vart du kan ta dig om du verkligen vill. Och du är inte heller låst till att ta ett lönesamtal en gång om året, utan kan fokusera på att hitta kunder som du gynnas av.

Mest av allt verkar det handla om att få jobba med vad man tycker är kul.

– Du får energi av att göra saker som du är intresserad. Vare sig om det är för att du vill jobba med någon specifik arbetsuppgift, eller kunna dra iväg och jobba från en strand och surfa mellan dina projekt. Rent generellt kan jag säga ja till fler saker i livet, jag behöver inte kolla schemat med chefen.

I slutändan handlar det om att förpliktiga sig i det du ska göra. Tryggheten kommer alltid kännas som ett hinder, men då är det också bra att göra som Emma, som planerade en budget som gjorde att hon kunde känna sig trygg under sina första tre månader som frilansare. Det är lätt och tro att man behöver upprätthålla en viss levnadsstandard en vant sig vid, när du lika gärna kan klara dig på mindre. Och då öppnas plötsligt dörren till att ta det där steget till en ny tillvaro.

TEXT: Yasser Radhi