Förverkliga din företagsidé med Charlotte Holmen
Din framtid 6 Maj 2022 kl: 09:29

Förverkliga din företagsidé med Charlotte Holmen

Vad är första stegen till att förverkliga en företagsidé? Vår serie Unga Entreprenörer är tillbaka, och den här gången har vi pratat med Charlotte Holmen, grundare av WeTal, för att ta del av hennes resa och bästa tips till dig som vill ta steget in i branschen som ung entreprenör.

– För mig har det varit mycket learning by doing, säger Charlotte.

WeTal beskrevs under sin lansering som ett Tinder för programmerare och företag, och idag har dem ett stort nätverk på nästan fem tusen programmerare. I appen har de även ett jämställhetsinitiativ, WeTal Include, där dem utbildar bolag med ett jämställdhetstest för att rekrytera mer jämställt. Därefter har bolag med många män i teamet möjligheten att matcha med kvinnliga programmerare. Bolaget belyser att det idag endast är 20% av alla programmerare som är kvinnor.

– Inte ens WeTal själva klarade alla frågor i testet. Man blir nog aldrig 100% jämställd, utan det är alltid ett pågående arbete.

Idé
Men resan till där WeTal är idag måste ju ha börjat någonstans. Hur gjorde Charlotte för att utveckla sin företagsidé? Efter att först varit yrkesverksam som programmerare i över tio år, dem sista åren som frilansare, föddes en idé. Charlotte hade tröttnat på att frilansa och ville utforska idén bakom WeTal, ett “Tinder för programmerare”.

– Acceleratorn Antler hade precis börjat, och jag kom in trots att jag ansökte fem dagar före sista datumet, eftersom dem sökte just programmerare.

Här fick Charlotte chansen att träffa och lära känna cirka hundra andra aspirerande entreprenörer. Under två månader tränades de upp, fick träffa investerare och började komma in i vad som då var en helt ny värld för Charlotte.

– Det är ett bra tips, att gå med i en accelerator. Man får ett stort nätverk. Annars måste man googla sig till mycket, det kan vara tidskrävande när man inte har nätverket eller förkunskapen. Du kan såklart köpa böcker och hitta informationen på andra sätt, men Antler var en bra start för mig.

Därefter kunde Charlotte börja utveckla sin idé genom att göra ett proof of concept.

– Det var skönt att kunna programmera själv, för då kunde jag göra den första appen på egen hand. En sak jag kom på i efterhand var att jag borde haft mina kunder som samarbetspartners och låta dem vara med och utveckla produkten. Att tänka kollaborativt med kunden, hela vägen.

Research
Eftersom Charlottes idé handlade om att matcha programmerare och jobb, var ett av dem första besluten hon behövde ta att välja vilken sida hon ska börja med.

– Jag började med den svåraste sidan först, programmerarna. Under sommaren lyckades jag komma igång med femhundra programmerare genom att vara ute i mitt nätverk och på LinkedIn. Jag tjatade verkligen på alla att gå med! Efter dem första femhundra kände jag mig redo att börja gå till kunder, och då blev dem såklart intresserade när programmerarna redan fanns där.

Ett annat knep som Charlotte gjorde var ett finurligt partnerskap med ett startup som sålde gymkort. Det bolaget sökte programmerare, så de gjorde ett utbyte där hon kunde erbjuda gymkort till programmerare som gick med i WeTal, mot en rabatt när bolaget skulle rekrytera.

– I grund och botten måste du vara bra på att inspirera och övertyga människor. Det är kunderna som ska köpa in sig på en idé som kanske inte finns ännu. De mest inspirerande entreprenörerna kan nog inspirera folk till vad som helst. Det är en av grunderna till entreprenörskap, att få med folk på tåget. Folk måste tro på dig. Får du inte med dig någon så måste du bli bättre på att sälja in saker eller jobba om din idé. Om du fightar med en idé i flera år utan att någon vill köpa din produkt måste du ifrågasätta dig själv. I slutändan är det andra människor som betalar.

Pitch
Har du kommit såhär långt är det dags att ställa sig i draknästet. Charlotte menar att investerarna kommer kolla på dina tidigare erfarenheter och vad du har gjort tidigare. Något slags bevis på att du som person kommer lyckas med att driva igenom din idé.

Investerarna tänker också att om dem känner sig övertygade, då kommer hon lyckas övertyga ännu fler. Sedan kikar de på din tidigare erfarenhet. I mitt fall med att matcha programmerare med jobb, så hade jag min kunskap eftersom jag varit programmerare i tio år. 

Därefter är det viktigt att inte bränna några broar, och ha i åtanke att det finns ett begränsat antal investerare, förklarar Charlotte och fortsätter.

– Du måste vara hyfsat seriös, kanske pitcha inför kompisar och andra entreprenörer först innan du pratar med investerare så att du inte bränner någon bro. 

Behöver du vara en “galen” entreprenör för att lyckas?
Visst har du läst om Elon Musks dygnsrytm och andra framgångsrika entreprenörers väg till toppen. Hur mycket av det som skrivs ska man ta till sig?

– Man måste nog vara lite galen, men samtidigt visa att du är seriös. Du uppvisar ju ett resultat när du går till en investerare. Jag hade byggt en plattform, fått med mig 500 programmerare, 50 kunder, anställt tre personer utan investering. Alla dessa små bevis bygger en seriös bild. Det måste finnas substans bakom det du säljer.

Investerare
– Jag hittade många på Linkedin när jag googlade på investerare i Stockholm. Jag fick ihop en lista på några hundra och sedan började jag kontakta dem. Att få investering påminner mycket om sälj. När vi säljer googlar vi fram ansvarig på bolaget och ber om att ta ett zoom-möte. Jag gjorde jag likadant med investerare, men de är mer dolda pga många förfrågningar. Vill du få kontakt med dem måste du gräva en del.

Hur långt behöver du ha kommit innan du når ut till en investerare?

– Du kan resa pengar på bara en idé eller när produkten redan släppts och du börjat anställa. Jag var i det sistnämnda stadiet, och behövde mer pengar för att växa. Det är olika stadier, men egentligen kan man resa pengar i alla stadier. Du kanske inte får lika mycket om du inte har en färdig produkt. Däremot om du kan visa att du haft en annan startup som gick bra kan du eventuellt ta in mycket på bara en idé, för att du bevisat att du tidigare haft en lyckad startup. Dem vill lära sig mer om din erfarenhet och hur långt du har kommit som entreprenör.

Här är det viktigt att känna sig trygg. Vi frågade Charlotte om det finns en risk att bli lurad, som ny entreprenör kan du ju omöjligt ha koll på allt?

– Det jag gjorde var att jämföra med kompisar som har startups. Vi pitchade för varandra och gav feedback. Sen vill vissa alltid förhandla ner värderingen, det är ju ett sälj. Där får man stå på sig om man vill ha en viss värdering. Men investerarna ska ju vara som en del av teamet, så det ska ju kännas rätt med de man tar in, de ska ju vilja bolagets bästa och ha samma vision.

– En sak jag gjorde när jag fastnade en månad var att skriva till andra entreprenörer jag såg upp till och frågade om jag fick bjuda dem på lunch för att få inspiration. Worst case säger de att de inte har tid.

Hur säkerställer man att bolaget överlever?

 – Det beror på typen av bolag. För oss som är tech-bolag så experimenterar vi en del, men vi måste också vara snabba. Det hade gått att växa organiskt, men då är risken att konkurrenter tar iden. Därför måste man vara snabb. Det är alltid ett race against time.

Utmaningarna finns alltid där som entreprenör, vare sig du är helt ny eller varit med ett par år.

– Problemen tar ju aldrig slut. Det kommer alltid nya problem att lösa. För min del är det värt det, det känns som att jobba med min hobby. Jag tycker inte det är hållbart att jobba hundratimmarsveckor, även om vissa gör det, men man tänker ju på bolaget på helgerna. Ska du orka i tio år är det viktigt att ha kul. Det är jättekul att hela tiden jobba mot tydliga mål som du sätter upp med investerare eller teamet. Man är så taggad hela tiden! För mig är det mer positiv stress.

Faktaruta – Fem snabba med Charlotte!

Vilka tre ord skulle beskriva dig själv som person?
Driven, glad och lite vitsig

Hade du pluggat något annat eller inte pluggat alls?
Jag ska dra en klyscha och säga att entreprenörer finner sin egen väg men Handelshögskolan hade ju varit att föredra.

Var är du om 5 år?
Förhoppningsvis har jag börjat som advisor/investerare till lite yngre entreprenörer.

Om du tänker tillbaka på din resa – vad är du mest stolt över hittills?
Att jag har lyckats ta mig igenom väldigt jobbiga saker för att nå mina mål. Det har gjort att jag blivit trygg i mig själv och gett mig tillit till min egen förmåga.

Vart kommer drivet ifrån?
Jag tror man har en energi medfödd, och ser möjligheter. Sedan har mina föräldrar alltid peppat mig sedan jag var liten vilket jag tror formar en starkt som vuxen.

TEXT: Yasser Radhi