Få in träningen på arbetstid i 4 enkla steg
Din livsstil 16 Sep 2022 kl: 11:36

Få in träningen på arbetstid i 4 enkla steg

En kort paus förlänger livet, i alla fall om man ska tro den forskning som genomförts gällande kontorsjobb i relation till individens mående och hälsa. Bara att gå från stillasittande till stående kan göra stor skillnad.

Vi vet att rörelse är bra för oss samt att en variation av arbetspositioner är bra för ergonomin. Trots detta så är vi allt mer stillasittande både på arbetsplatsen och hemma. Visste du att vi i Sverige sitter stilla cirka 9 timmar om dagen? Forskare har länge varnat för de stora hälsoriskerna relaterade till stillasittande, då vi människor är utformade för ett liv i rörelse. Det har visat sig att ett avbrott från stillasittandet har en positiv inverkan på kroppen, bland annat genom ökat fokus och kreativitet. Därför är det väsentligt att inkludera rörelse i någon form under arbetsdagen, allra helst var 30:e till 40:e minut.

Höj-och sänkbara skrivbord

På kontor runt om i landet finns det idag ofta höj- och sänkbara skrivbord. Trots detta så jobbar de allra flesta sittande, men att stå upp har många bra fördelar. Som tidigare nämnt så har byte av arbetspositioner ett stort inflytande på hur vår kropp mår. Visste du att 3 timmars stående arbete per dag i en månad motsvarar ett helt maratonlopp när det gäller förbrända kalorier i kontrast till om du arbetat sittastillande. Fördelarna med att variera arbetspositioner, exempelvis att stå upp och jobba under delar av dagen bidrar med att blodcirkulationen ökar, du upplever dig vara piggare och mer produktiv i dina arbetsuppgifter. Att stå upp kan även bidra till en bättre hållning (vilket är bra även utanför jobbet). Det kan dock kännas utmanande att höja sitt skrivbord när man väl har satt sig ned. Ett tips är att höja skrivbordet på eftermiddagen när du går hem, då är det desto lättare att starta stående dagen efter. 

Promenad på lunchen

En kort promenad på lunchen gör att musklerna får röra på sig vilket ökar ämnesomsättningen och har en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Promenaden behöver varken vara lång eller ansträngande, en runda runt byggnaden eller kvarteret räcker alldeles utmärkt. Varför inte ta möten på gående fot? På det sättet får alla inblandade frisk luft, får röra på sig samt ett miljöombyte. Det sägs att hjärnan är mer kreativ när kroppen fått röra på sig och vi andats in frisk luft. 

Bensträckare

Att ta kortare pauser under arbetsdagen är viktigt för att våra hjärnor ska kunna återhämta sig för att ytterligare prestera. Att därav ta en 2-5 minuters lång bensträckare kan hjälpa till att motverka smärta i kroppen så som smärta i armar, nacke och rygg. Så hämta en kaffe, fyll på vattenflaskan eller prata med kollegor om något icke-jobbrelaterat. Det sistnämnda gynnar dessutom skapandet av en bra företagskultur.

Cykla eller gå till jobbet

Om du upplever att du är sitter stilla majoriteten av dagen kan en promenad eller cykeltur till jobbet vara lösningen för att få in rörelse och motion på schemat. Åker du kommunalt eller bil till jobbet är ett tips att gå av en station tidigare eller helt enkelt parkera lite längre bort från jobbet. Detta gör att du får in några extra steg på stegmätaren.