Digital kreatör – så kommer du igång redan idag
Din livsstil 2 Sep 2022 kl: 11:41

Digital kreatör – så kommer du igång redan idag

Vill du bli bättre på att skapa engagerande, rörligt innehåll? År 2022 är det lättare än man kan tro att skapa snyggt content med högt produktionsvärde.

Idag vet vi att rörligt innehåll är kungen av sociala media. Kort sagt, vill du nå ut till många människor, vare sig det handlar om ditt eget varumärke eller företag, är videos någonting du bör bemästra. Och vilken tur att det är 2022 är lättare än någonsin att skapa snygga videos med lätt-tillgänglig utrustning.

Underskatta inte din mobil

Oroad över kvaliteten på din mobilkamera? Har du (eller en kollega) en nyare smartphone-modell är oddsen goda att du redan sitter på en strålande kamera in-house. Visserligen är dem mindre sensorerna på mobilkameror mer begränsade än sensorer på större kameror (detta påverkar framförallt möjligheterna att fota och filma i mörkare miljöer). Likväl kommer du kunna skapa strålande content med din mobil, så länge som du skapar rätt förutsättningar.

Ska materialet du producerar med mobilen se bra ut behöver du förbereda din inspelningsplats. Detta gäller faktiskt även om du använder dig av en mer avancerad kamera. Det är lätt och tro att en riktigt dyr kamera per automatik kommer ge dig fint material, men när vi pratar om snygga bilder och videoklipp så är det oftast ljuset som är avgörande.

Ljus är din vän

Ska det se bra ut behöver du ljussätta. Enklast är att använda den mest kraftfulla ljuskällan vi har tillgång till, och det är ju förstås solen. En riktigt bra fotograf lär sig tidigt hur hen kan göra solen till sin vän. Det betyder inte att du bara ska ställa någon så dem får solen i ansiktet och sen börja filma. 

Först och främst handlar det om att använda sig av solen, när solen lyser så som du vill. Golden hour är ett populärt alternativ för den som vill ha en mer dramatisk look, men ska det bara se bra ut, vill du istället ha ett mjukt ljus som lägger sig över din inspelningsplats. Lyser solen för starkt bör du använda dig av något för att diffusera ljuset. Här kan du köpa en diffuser, även fast det egentligen fungerar lika bra att hänga upp ett vitt duschdraperi. Är du inomhus gör du rätt i att leta efter ett fönster med bra ljusinsläpp. Glöm inte att det du ska filma bör få solen riktad mot sig (solen ska alltså inte vara bakom objektet/synas i bild), och diffusera för att hantera för ljus sol.

Billiga ljuskällor

Idag är ring-lights populära, och det av en anledning. Dem är enkla att hantera, billiga att införskaffa, och gör ett gediget jobb. Ringlights är populära framförallt hos beauty bloggare på Youtube, eftersom skenet från ringlights gör att personen framför kameran får ett glimmrande ljus över ansikten, på gränsen till överexponerat, och i grunden rätt platt. Problemet är att ljuset från ring-lights, som vi för övrigt hört beskrivas som “porr-films belysning” från personer från en av Sveriges största produktionsbolag, inte bör användas enligt instruktion. Använder du dig av en ringlight bör du inte använda den runt din kamera. Istället bör ljuskällan komma lite från sidan. Då kommer du få ett mer djup i ljussättningen, och slipper även att ljuset syns i bild ifall du exempelvis filmar någon som har glasögon på sig.

Har du två ljuskällor är det även bra att ljussätta snett bakifrån. Men det bästa är att ha tre ljuskällor. Det kan handla om ringlights, billiga led-lampor för video, eller solen. Se bild nedan för en snabb illustration på tre-vägs ljussättning från Shutterstock. Key light hänvisar till den primära ljuskällan, som då ska lysa starkast. 

Illustrering från Shutterstock

Ljudet avgör produktionsvärdet 

Är det någon typ av utrustning som du faktiskt bör investera i, så är ljud tveklöst längst upp på listan. Det spelar ingen roll hur snyggt visuellt material du har, låter det dåligt blir intrycket helt förstört, och ditt material kommer att uppfattas som amatörmässigt. Ska du däremot spela in en voice-over som ska ligga över en video, kan mikrofonen på en modern mobil göra ett gediget jobb.

Mikrofonen på mobiltelefoner kan ge dig oväntat bra resultat. Problemet är att den behöver vara väldigt nära för att du ska få ett bra, krispigt ljud isolerat från övrig atmosfär. En extern mikrofon som du kopplar in till mobilen, exempelvis Röde VideoMicro, ger dig möjligheten att fånga ett krispigare ljud med en riktad mikrofon som du dessutom kan placera närmare exempelvis en person du ska intervjua. Trådlösa myggor är ett fint tillskott, så som Röde Wireless Go.

Klipp ihop ditt material

För att kunna få ihop en video som går att använda på olika plattformar (Instagram, Youtube, med mer) i rätt format, lägga in grafik, undertext, musik och i övrigt forma din video efter din vision, behöver du ett bra redigeringsproram. Adobe Premiere är ett populärt alternativ, men på tok för dyrt för en nybörjare. Till din mobil finns idag flera program att välja mellan, så som, CapCut (populärt till att klippa TikToks), Final Cut Pro (Apples egna program, som även finns att köpa till din Mac), enklare redigeringsprogram från Adobe, med mer. 

Lättast är dock att klippa på datorn. Davinci Resolve är ett populärt program bland profesionella skapare där du kan redigera bild, ljud, fäger med mer. Ett kraftfullt program, lika populärt i Hollywood som bland innehållsproducenter, med en gratis-version där det mesta som du behöver faktikt är upplåst.

Planera dina videos

Nu när du vet att du behöver ha ett krispigt ljud för att ha ett bra produktionsvärde, skapa rätt förutsättningar för ljus (så att även din mobilkamera kan producera fina bilder) och ladda ner ett redigeringsprogram för att forma dina videos så som du vill, är det egentligen att bara börja skapa. Planera dina videos noggrant, skriv manus, visualisera dina bilder, samt provfilma och öva gärna innan en viktig inspelning