5 ovanor som gör dig mindre produktiv
Din livsstil 26 Jul 2022 kl: 10:11

5 ovanor som gör dig mindre produktiv

Shortcut delar med sig av några enkla tips för en mer produktiv vardag.

  1. Schemalägga varje minut
    Ett detaljerat dagsschema låter inte en sekund gå till spillo – eller? Till skillnad från vad många verkar tro är alltför noggrann planering och styrning av din tid bara dåligt för din produktivitet. Inte minst leder det lätt till att du snabbt blir less på hur styrda och inrutade dina dagar är, men när något oförutsett inträffar ställer det i regel dessutom hela eftermiddagen på ända – och vips, så var den veckan förstörd.

    Lösning: Välj ut ett mindre antal viktiga uppgifter som måste lösas under dagen, och var beredd att tumma på schemat.
  1. Att inte belöna dig själv
    På många sätt är vi inte så olika hundar – okej, inte på det här sättet i alla fall. Gör vi något bra vill vi ha en liten godisbit efteråt. Och då kommer vi också att göra det igen. Att sätta mål och planera belöningar för när du når dem håller dig fokuserad och ser till att du inte tröttnar på vägen.

    Lösning: Jobba två timmar och belöna dig med något du vill ha. Vi föreslår såväl choklad som en ny, riktigt bra film.
  1. Sträva efter perfektion
    Månader av svett och slit, och äntligen är projektet klart! ”Eller, nästan, den där lilla detaljen går ju faktiskt att förbättra lite om jag bara …” – stopp! Du måste lära dig att vara nöjd när du är nära nog – sanningen är att de små detaljer du själv stirrar dig blind på ofta går obemärkt förbi hos den stora massan. Dessutom leder de ofta till en snöbollseffekt som får veckor att flyga och planerade leveranser att bli ett minne blott.

    Lösning: Nöj dig med 90 procent, sjösätt projektet och slipa på detaljerna efter hand.
  1. Fokusera på flera saker samtidigt
    Det är ingen hemlighet att vi alla vill ”lyckas” i så många aspekter som möjligt av livet. Men baksidan av myntet är lika självklar som tråkig: ju fler grejer du satsar på, desto svårare är det att bli riktigt bra på en av dem. Och risken att misslyckas med allihop blir betydligt större.

    Lösning: Ta en sak i taget. När du klarat av ett projekt kan du använda framgången, och förhoppningsvis kapitalet, som en språngbräda för nästa.