10 tips på gratisaktiviteter i sommar
Din livsstil 7 Jun 2022 kl: 10:20

10 tips på gratisaktiviteter i sommar

Vare sig du är en student som månar om kassan inför hösten eller bara vill vara snäll mot plånboken i sommar, finns det gott om aktiviteter att hitta på under dem svenska sommarmånaderna. Shortcut listar våra bästa tips.

Att lämna Sverige på sommaren, när det vankas svensk sommar kan ibland kännas tokig. Få månader är lika njutbara på hemmaplan som sommarens varma, svenska vindar. Så passa på och spara en slant i sommar genom att istället hitta på någonting som inte kostar dig en krona.

Bada, bada och bada lite till

Sommaren är kort! Passa på att bada så mycket du bara kan. Man ångrar nämligen aldrig ett bad. Det är kul att hänga på stranden en hel dag oavsett om man är själv eller med vänner. Ta med en bok eller förbered ett par poddar du vill lyssna på, fyll på vattenflaskan och dra ner till stranden! Glöm inte solskyddsfaktorn och att ta en paus från solen ibland!

Turista i din egen hemort

Sätt dig ner och googla på mysiga turistmål i din hemort. Finns det kanske ett gäng runstenar du missat? Ett museum som borde besökas? Ett lokalt vattenfall? Ta bussen eller cykeln ut på äventyr i din lokala miljö! Det finns nästan alltid något du inte sett eller gjort i din hemstad, som kommer att vidga dina vyer. Om du bor i Stockholm rekommenderar vi en promenad på Skogskyrkogården, ett besök på Nationalmuseum eller en klassisk Gamla Stan-runda.

Promenera i skogen

En mysig skogspromenad är, enligt vår mening, extremt underskattat. Förbered en matsäck med en termos kaffe och ta med dina kompisar om du känner för det. Detta passar oväntat bra att göra på varma dagar, eftersom att skogen skyddar mot solen och ger svalka. Om du är själv är detta ett ypperligt tillfälle för lite reflektion och egentid – dessutom får du motion.

Regnigt? Dags för seriemaraton

Det kommer alltid några regniga sommarveckor, och istället för att ligga och deppa kan du och dina vänner dra ihop ett seriemaraton. Ett tips är att verkligen gå in för det – gör soffan eller sängen extra mysig med kuddar och filtar, se till att det finns gott om snacks och att ni är hos vännen med den bästa TV:n. Passa på att plöja genom något ni redan sett, såsom Sagan om Ringen-trilogin, Sex and the City, Harry Potter-filmerna, The Office eller någon annan serie som lämpar sig för sträcktittande. Annars kan ni ju testa något helt nytt!

Ha en vernissage-dag

Detta är det absolut bästa tipset för dig som älskar konst. Googla på vernissage i din hemstad, och boka in ett par med dina vänner eller själv. Sedan får du en underbar konstkväll där du vandrar från galleri till galleri.

Åk hem till dina föräldrar

Dina föräldrar saknar dig och älskar dig. Varför inte göra ett spontant hembesök hos dem? Plocka lite blommor på vägen så kommer de att bli överlyckliga. Åk dit bara på en fika eller kör en helkväll med film och sov över. Detta förutsätter såklart att ni bor i samma stad, om ni inte gör det så ta och ring dem!

Storstäda

Okej, detta låter tråkigt men det behöver absolut inte vara det. Välj ut ett par poddar eller en ljudbok och dra igång ett riktigt städprojekt. Våttorka alla ytor, skura, rensa. Det är mysigare och roligare än vad du tror, och du kommer att bli så nöjd med resultatet.

Möblera om!

Om du har riktigt tråkigt, varför inte testa att förändra din hemmiljö lite? Om du har tunga möbler kan du be en kompis att komma över och hjälpa dig att flytta saker. Annars finns det mycket du kan göra ensam – sätt upp en ljusslinga, flytta spegeln eller matbordet. Om du vill ha nya möbler kan du kolla i grovsoprummet i ditt lägenhetshus. Där finns ofta schyssta möbler som folk har slängt ut, som kan fräschas upp med färg eller är fina som det är. 

Anordna en spelkväll

Det finns nästan inget som går upp mot en spelkväll med kompisarna. Det kan vara brädspel, kortspel eller mer fantasibaserade spel. I kategorin brädspel rekommenderar vi på Shortcut Settlers of Catan, Pandemic eller en klassisk runda Monopol. När det kommer till kortspel finns det nästan alltid ett par favoriter i kompisgänget, annars rekommenderar vi spelet 500! Något som är otroligt roligt att göra med vänner är kreativa spel där man exempelvis ska spela en karaktär eller gemensamt hitta på en berättelse – i denna kategori rekommenderar vi One Night Werewolf eller Once Upon a Time

Gratisträna

Vill du motionera och få upp pulsen lite? Det finns jättemånga otroligt bra och roliga träningspass på Youtube, med pedagogiska instruktörer. Vi på Shortcut rekommenderar detta träningspass av Youtubern Growingannanas. Annars kan du styrketräna på utegym, eller helt enkelt ge dig ut på en löprunda! Om du är en van löpare, testa att springa en helt annan runda än den du brukar göra!