Uppnå dina karriärmål
Din framtid 18 Okt 2022 kl: 09:19

Uppnå dina karriärmål

Vet du vad du vill uppnå med din karriär? Då gäller det att sätta en plan utifrån ditt karriärmål, ditt framtida jag kommer att tacka dig.

Genom att ha en tydlig plan för vad du vill uträtta med din karriär kan du redan idag påbörja resan mot din dröm. Struktur och delmål kommer inte bara hjälpa dig komma igång, men även skapa en väg framåt som du kan följa. Samtidigt är karriärmål oerhört individuellt. Du kanske är ute efter att landa ditt drömjobb, klättra på en karriärstege eller bygga ett nätverk. Oavsett ditt mål gäller det att sätta en tydlig plan för att skapa bättre förutsättningar till att komma dit.

Från slut till start
När du sätter dina karriärmål gäller det att vara medveten om vad som är ett långsiktigt och kortsiktigt mål. Har du exempelvis bara satt en plan för dina långsiktiga mål kommer du snabbt bli frustrerad. Det kanske inte är speciellt realistiskt att förvänta sig att du landar drömjobbet som VD för din drömarbetsgivare inom tolv månader. Vikten av kortsiktiga mål som kommer ge dig en känsla av prestation och leda dig på vägen mot din slutgiltiga destination, är viktiga i din resa mot det ultimata karriärmålet. 

Genom att ha ditt slutgiltiga mål som startpunkt för din plan kan du börja bygga din karriärplan genom att arbeta dig bakåt. Sätt ut ett antal delmål och vilka steg du behöver ta för att komma vidare, men arbeta från början till slut. Risken med att skriva din plan utifrån var du är nu och framåt är att du inte riktigt vet vilken riktning din plan ska ta.

Tidsramen är otroligt viktig. Ha specifika datum i åtanke och sätt deadlines. Självklart kan du ändra på dessa i ett senare skeden då din plan sannolikt kommeratt utvecklas organiskt längs med vägen. Glöm inte heller att vara ärlig mot dig själv, hur lång tid kommer detta egentligen att ta? Planera utifrån en realistisk tidsram. Känns resan för lång, sätt fler delmål! Se till att du är tydlig med dig själv redan från start.

Detaljer
Det är viktigt att inte bortse från detaljer. Genom att hela tiden vara specifik, men också realistisk, kommer din plan att flyta på mycket bättre. Sätt deadlines, skriv instruktioner och punkter som är bra att tänka på, detta kommer underlätta otroligt mycket för dig. Gör även research på det du inte vet och försök ta kontakt med andra som kan hjälpa dig. Du kanske inte kommer kunna ringa Bill Gates och fråga hur han tog sig dit han är, men har du tydliga och bra delmål kan du säkerligen hitta människor som är närmare ditt nätverk för dina olika delmålen. 

Tipsen du kan få av personer som bara är några steg före dig är otroligt värdefulla, eftersom de är närmare där du själv är på resan. Här kan du även få tidsrelevanta insikter, eftersom många som redan gjort din resa gjorde den under en tid då den relevanta branschen troligtvis såg annorlunda ut. 

Översiktlig struktur
Skriv ner dina planer och berätta om dem för en vän. Finns det någon som delar samma eller liknande karriärmål borde ni definitivt dela med er av era planer med varandra. På så sätt kommer karriärmålet inte bara kännas mer konkret och verkligt, ni kommer även kunna göra check-ups på varandra och se till att planen hela tiden hålls levande. Ett extra steg du kan ta är att skapa en översiktlig plan med tydlig formatering i exempelvis Word eller Excel. Det finns även appar som kan hjälpa dig strukturera upp dina planer och koppla till exempelvis en digital kalender.

Belöna dig själv
Vid varje delmål gäller det att titta tillbaka och framåt för att revidera hur din plan fungerar. Hur ser dina deadlines ut? Fungerade något bättre än något annat? Och ja, nu när du faktiskt uppnått ett karriärmål gäller det att belöna sig själv! Skapa positiva associationer till att uppnå dina delmål, det kommer göra resan betydligt trevligare och öka chanserna till att du upprätthåller den. 

Ditt karriärmål kan kännas helt ouppnåeligt där du står idag. Därför är det så viktigt att göra en plan för hur du kan nå dit. Kommer resan vara värd det? Motivationen som kommer med att konkret bana ut en väg mot din dröm kan visa sig vara nyckeln till din framgång.