Så blir du bättre på att nätverka
Din framtid 11 Okt 2022 kl: 11:17

Så blir du bättre på att nätverka

Vikten av att nätverka känner vi alla till, men hur gör man egentligen? Vi listar 5 tips som kommer göra dig till ett proffs på att nätverka.

För att klättra i näringslivet är en generell uppfattning att man behöver nätverka men vad det innebär, hur man gör och vem man ska nätverka med specificeras sällan. Här listar vi fem tips för dig som vill bli bättre på att nätverka, men inte riktigt vet hur.

Förstå ditt eget värde och vad du kan bidra med
Först när du har förstått vart du är idag och vart du vill, så inser du vad du kan bidra med och vilket typ av nätverk du behöver bygga. Att förstå ditt eget värde är otroligt viktigt för att kunna veta vilken typ av kompetens och insikter du kan bidra med till ett nätverk.

LinkedIn ÄR viktigt
De flesta använder LinkedIn som ett socialt verktyg och som bas för sin resumé. Därför är det viktigt att du syns på denna typ av media, så att andra lätt kan ta reda på vem du är och vilka kunskaper du har. 

Våga kontakta människor som du inspireras av
Det kan vara skrämmande att kontakta människor du beundrar, ser upp till eller helt enkelt bara sitter i en högre position än du. Här är LinkedIn ett bra sätt att kunna nå ut till personer du gärna skulle vilja komma i kontakt med. Förklara vem du är och varför du vill komma i kontakt med personen i fråga. Ett avslappnat sätt att mötas är att föreslå en fika eller lunch, där man kan diskutera vidare anledningen till att du kontaktade personen.

Var intresserad av nya möjligheter
Stäng inte dörren till en möjlighet bara för att du inte ser värde i det just nu. Man vet aldrig när i framtiden du kan dra nytta av ett visst nätverk eller en viss kontakt. Det finns många olika sätt att nå ett specifikt mål som man har, och oftast är vägen inte exakt utstakad.

Var ödmjuk
Var aktiv med ditt nätverkande och se samtidigt till att du hjälper andra i deras karriärer. Det är viktigt att ge och ta eftersom det finns en glädje i att se andra lyckas. Förbli ödmjuk inför olika kunskaper och vad olika människor kan bidra med. Om du utstrålar positivitet så är det oftast samma energi du får tillbaka från din omgivning.

Nu när du är utrustad med verktyg för att nätverka så är det bara att komma igång och faktiskt göra det. Kom ihåg att kontinuitet är nyckeln till framgång. Ett nätverk är något man bygger över en lång period och något du har med dig hela livet.