Så blev Gösta framgångsrik investerare inom fastigheter
Din framtid 17 Jun 2022 kl: 12:36

Så blev Gösta framgångsrik investerare inom fastigheter

Gösta Carlberg är investerare inom fastigheter och framgångsrik entreprenör inom den nischen. Nu är han även aktuell med boken Bli fastighetsmiljonär, som han har skrivit tillsammans med Joanna Törngren Redebrant. Här berättar han om hur han kom in på detta spår samt ger några goda råd.

Hur kan man bli en framgångsrik investerare inom sin nisch? Gösta inleder med att förklara att han som ung ville han bli klassisk karriärist, det vill säga gå på Handels och bli direktör och vara reservofficer i Flottan. För det var ”alla” när han läste affärspressen när han var 13-14 år.

Gösta läste redovisning och finansiering på Handelshögskolan i Stockholm. Inte för att det var roligast, utan för att han tycker det tillhör en ekonoms kärnkompetens att kunna läsa en redovisning. Lite som om en ingenjör inte skulle kunna räkna.

– Innan jag började på Handels trodde jag att aktieanalytiker skulle vara roligt, men jag insåg ganska snabbt att det inte vara något för mig. Istället hamnade jag inom affärsjournalistiken och jobbade under fjorton på allt från Affärsvärlden och Aktiespararna till sändningar i DI-TV, säger Gösta.

Det blev ett sätt att komma nära de stora och roliga affärerna, menar han. Gösta drev Aktiespararnas verksamhet med stora frihetsgrader under några år och startade även Analysguiden.

– Därefter insåg jag att ska jag tjäna bra med pengar själv, så måste jag driva mitt eget företag. Du blir sällan rik på en hög lön i Sverige om du inte jobbar som riskkapitalist.

Hur kom du in på fastigheter och investeringar?
–Fastigheter är komplext med mycket juridik och finansieringsfrågor, men också ytterst basalt i många fall då det handlar om att kunna ta tala med människor. Den kombinationen tilltalar mig.

Vad har varit det bästa med det valet?
– Att variationen av uppgifter innehåller en stor bredd och att det finns möjligheter att tjäna bra med pengar till en rimlig arbetsinsats.

Vilka tips vill du ge till andra som vill in på samma bana?
– Det är inte så stor skillnad på fastigheter och aktier. Desto tidigare du börjar, desto bättre.