28 Maj 2024 kl: 16:44
Rättslig expert

Verksjurist - Kriminalvården, Sektionen för verksjuridik - Verksjurist

Rättslig expert

Om jobbet

Kriminalvården växer – vi bygger nytt, bygger om och bygger till och söker nu nya medarbetare. Vårt viktigaste mål är att minska återfall i brott – att bryta den onda cirkeln. Lyckas vi med det blir samhället tryggare och säkrare för alla. Vi är den myndighet som ansvarar för anstalter, frivård, häkten och klienttransporter.

Rättsavdelningen består av två enheter  enheten för klientjuridik och enheten för myndighetsjuridik. Enheten för myndighetsjuridik ansvarar för områdena verksjuridik och informationsförvaltning. 

ARBETSUPPGIFTER

I arbetet som rättslig expert lämnar du juridisk rådgivning framför allt till rättschefen, rättsavdelningens ledningsgrupp och till myndighetsledningen. Du arbetar kontinuerligt med att ge rättsligt stöd utifrån kort- och långsiktiga verksamhetsmål samt bidrar till den rättsliga styrningen inom myndigheten.

I arbetet ingår att analysera och utvärdera lagstiftningsinitiativ på det kriminalpolitiska området, att förfina myndighetens arbetsprocesser och metoder inom det rättsliga området samt att i vissa uppdrag och projekt arbetsleda kvalificerade jurister. Dina analyser ger myndighetens ledning underlag att fatta beslut i strategiska frågor och du bidrar till planering och utveckling av verksamheten, bl.a. i myndighetens övergripande arbete med omvärldsanalys. 

Arbetet som rättslig expert är självständigt och omväxlande. Arbetet innebär fortlöpande kontakter med bl.a. Regeringskansliet, andra myndigheter och övriga delar av verksamheten i Kriminalvården. Det finns goda möjligheter till distansarbete om upp till 60 procent beroende på individuella förutsättningar.

KVALIFIKATIONER

Vi söker dig som är en analytisk person med god problemlösningsförmåga. Du har förmåga att väga samman komplex information och olika typer av hänsynstaganden och visa omdöme vid uttalanden, agerande och beslut. I situationer som innefattar arbetsledning tillämpar du ett tillitsbaserat ledarskap och ser till att driva arbetsprocesser framåt. Du har en mycket god samarbetsförmåga, är intresserad av utvecklings- och förändringsarbete och har en stark integritet. Dessutom är du självständig och kvalitetsmedveten. Vidare har du förmåga att på ett strukturerat sätt analysera och utvärdera komplexa frågor ibland med korta tidsfrister.

För oss är det viktigt att du delar Kriminalvårdens grundläggande värderingar om en human människosyn, respekt för individen samt tron på människans vilja och förmåga att utvecklas. Du är även medveten om och har förståelse för hur bakgrund, kultur och grupptillhörighet påverkar dig själv och andra. Vidare förväntas du med ditt förhållningssätt bidra till att alla blir likvärdigt bemötta. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Vi söker dig som har: 

• Juristexamen 

• Notariemeritering eller annan erfarenhet som bedöms likvärdig

• Flerårigt arbete inom rättsväsendet

• Mycket god förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska

• Mycket god kunskap i kriminalpolitiska frågor

• Mycket god kunskap om lagstiftningsprocessen och regeringens styrning av myndigheter

Det är meriterande om du har: 

• Chefsutbildning

• Projektledarutbildning

• Erfarenhet av arbete som domare i överrätt i allmän domstol

• Erfarenhet av arbetsledning av kvalificerat juridiskt arbete 

• Erfarenhet av arbete med strategiska frågor i statlig myndighet 

• Mångårig erfarenhet av arbete med straffrättsliga frågor

• Mångårig erfarenhet av arbete med förvaltningsrättsliga frågor

• Erfarenhet av arbete i myndighet som verkställer frihetsberövanden 

• Erfarenhet av kvalificerat utredningsarbete

ÖVRIGT

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. För att arbeta hos oss behöver du genomgå en säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande en säkerhetsprövningsintervju med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Vid säkerhetsprövningen utreds du som person, din bakgrund och dina relationer ur ett säkerhetsperspektiv. Du behöver vara svensk medborgare, men får gärna ha utländsk bakgrund. I samband med din anställningsintervju får du mer information om säkerhetsprövning. Läs mer om säkerhetsprövningen på: https://www.kriminalvarden.se/jobba-hos-oss/rekryteringsprocessen/sakerhetsprovning-vid-rekrytering/

Kriminalvården strävar efter en jämn könsfördelning och ökad mångfald. 

Provanställning kan komma att tillämpas.

För att skicka in din ansökan, klicka på ansökningslänken i annonsen. Frågor om hur du ansöker och lägger in ditt CV ställer du direkt till Visma Recruit 0771- 693 693. Frågor om specifika jobb besvaras av den kontaktperson som anges i annonsen. 

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av rekryteringsannonser. Kriminalvården har upphandlade avtal.

Ange referens C194661 i din ansökan

Ansök här