28 Maj 2024 kl: 16:46
Jurist till rättsavdelningen

Kriminalvården, Sektionen för allmän klientjuridik - Organisationsjurist - Härnösand

Jurist till rättsavdelningen

Om jobbet

Kriminalvården växer – vi bygger nytt, bygger om och bygger till och söker nu fler medarbetare. Vårt viktigaste mål är att minska återfall i brott – att bryta den onda cirkeln. Lyckas vi med det blir samhället tryggare och säkrare för alla. Vi är den myndighet som ansvarar för anstalter, frivård, häkten och klienttransporter.

ARBETSUPPGIFTER

Som kriminalvårdsjurist är en av dina huvudsakliga arbetsuppgifter att handlägga och fatta beslut i omprövningsärenden där grundbeslut har fattats av Kriminalvårdens lokala verksamhetsställen, bl.a. anstalter och häkten. Du kommer också att medverka i arbetet med att samordna och utveckla praxis i kriminalvårdsjuridiska frågor samt ansvara för daglig rådgivning till lokal och regional nivå. Du kan också komma att handlägga ärenden om ersättning för skada samt företräda Kriminalvården i rättsprocesser avseende klientbeslut i domstol. I arbetet kan även ingå att utbilda andra medarbetare inom myndigheten samt att utarbeta förslag till yttranden till Justitieombudsmannen.

Beredskapstjänstgöring utanför ordinarie kontorstid ingår.

KVALIFIKATIONER

Vi söker dig som är trygg, stabil och har god självinsikt. I arbetet tar du ansvar för dina arbetsuppgifter, strukturerar ditt angreppssätt och driver dina processer vidare samtidigt som du samarbetar bra med andra och kan relatera till dem på ett lyhört och smidigt sätt. I rollen som kriminalvårdsjurist gör du korrekta avvägningar och prioriteringar, väger samman komplex information, olika typer av hänsynstaganden samt visar gott omdöme vid uttalanden, ageranden och beslut. Vidare har du förmågan att se till helheten och tar hänsyn till det större perspektivet.

För oss är det viktigt att du delar Kriminalvårdens grundläggande värderingar om en human människosyn, respekt för individen samt tron på människans vilja och förmåga att utvecklas. Du är även medveten om och har förståelse för hur bakgrund, kultur och grupptillhörighet påverkar dig själv och andra. Vidare förväntas du med ditt förhållningssätt bidra till att alla blir likvärdigt bemötta. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Vi söker dig som har:

• En juristexamen eller en juridisk högskoleexamen

• Erfarenhet av juridiskt arbete

• Goda juridiska kunskaper

• Förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska

Det är meriterande om du har:

• Erfarenhet av ärendehandläggning i myndighet samt av att fatta förvaltningsbeslut, gärna inom någon del av rättskedjan

• Erfarenhet av arbete med juridisk rådgivning och utbildning

• Erfarenhet av att arbeta med juridiska frågor inom Kriminalvården

• Goda specialistkunskaper inom för tjänsten relevanta rättsområden, t.ex. förvaltningsrätt, straff- och processrätt eller vad gäller kriminalvårdslagstiftningen

ÖVRIGT

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. För att arbeta hos oss behöver du genomgå en säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande en säkerhetsprövningsintervju med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Vid säkerhetsprövningen utreds du som person, din bakgrund och dina relationer ur ett säkerhetsperspektiv. I samband med din anställningsintervju får du mer information om säkerhetsprövning och eventuella blanketter att skriva under. Läs mer om säkerhetsprövningen på: https://www.kriminalvarden.se/jobba-hos-oss/rekryteringsprocessen/sakerhetsprovning-vid-rekrytering/

Kriminalvården strävar efter en jämn könsfördelning och ökad mångfald.

För att skicka in din ansökan, klicka på ansökningslänken i annonsen. Frågor om hur du ansöker och lägger in ditt CV ställer du direkt till Visma Recruit 0771- 693 693. Frågor om specifika jobb besvaras av den kontaktperson som anges i annonsen. Vi tar inte emot ansökningar i pappersform eller per e-post.

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av rekryteringsannonser. Kriminalvården har upphandlade avtal.

Ange referens C195184 i din ansökan

Ansök här