Kan mindfullness skapa bättre förutsättningar för dig att utföra dina arbetsuppgifter? Det sägs att den som utövar mindfullness blir mer fokuserad, reducerar stress och får mer kontroll över sina tankar. Det betyder det att mindfullness kan hjälpa dig ta igenom även hektiska arbetsdagar med ett produktivt lugn, och det låter ju toppen, men vad innebär det i praktiken?
Vårdguiden beskriver mindfullness som “en metod som kan användas för att hantera stress och oro”. Och så långt är vi ju med. För att fördjupa vår förståelse för mindfullness gäller det att greppa vad det faktiskt innebär att utöva dem olika övningar som finns. Det vi pratar om när vi pratar om mindfullness är egentligen en slags meditationsteknik. Att observera inte bara din omgivning, men även dig själv, och vara mer närvarande i stunden.
Komma igång
På vårdguiden listas ett antal övningar som på olika sätt kan introducera dig och vidare utveckla din förståelse för mindfullness. Några vi fastnar för är då “du i duschen skall uppmärksamma allt som sker, som om det var första gången i ditt liv du duschade.” Genom att beakta vattnets temperatur, då du tvålar in dig och andra moment, väljer att fokusera på ljuden du hör, dofterna du känner, hur allting känns mot din kropp.
Vad säger forskningen
Börjar det kännas flummigt? Mindfullness är kanske inte för alla, men faktum är att det är ett ämne där mycket forskning bedrivits, inte minst om effekterna det kan ha på ditt dagliga arbete. Genom mindfullness kan du göra fler medvetna val (och därmed minska på dina misstag), kontrollera stressnivåer och skapa bättre relationer till dina kollegor. Såhär skriver mindfulnesscenter.se om forskning som bedrivits av forskare på UCLA:
“Coachen David Rock, Neuroleadership Institute, lyfter fram vikten av att träna vårt ”mind”. Idag använder många av oss vår hjärna och vårt tänkande som vår viktigaste resurs i vårt arbete, därför behöver vi vara rädda om den. Genom att medvetet vårda vår hjärna bättre kan vi hjälpa våra medarbetare att prestera optimalt och samtidigt känna välbefinnande.”
I en intervjustudie från Umeå Universitet om Mindfulness i arbetet konstateras att mindfullness kan användas som metod för att motverka stress på arbetsplatsen. I studien konsterar Malin Matsson och Magdalena Reiman följande:
Den ökade medvetenheten kring nuet, tankar och känslor är alla aspekter kring hur individen fått ett annat förhållningssätt både mot sig själv och mot sin omgivning, vilket
visade sig påverka hur svårigheter som oro och stress kunde hanteras.
Är du redo?
För att mindfullness ska fungera för dig måste det finnas en nyfikenhet, vilket vi förmodar att du som läst såhär långt faktiskt har. Genom att öva på mindfullness och bli mer närvarande i nuet kan du mycket väl se en effekt på din vardag, och inte minst på karriären, när det plötsligt blir enklare att ta sig igenom arbetsuppgifter, stora som små.
3 enkla övningar för att komma igång med mindfullness (som du kan göra på jobbet)
Äta ett äpple
Håll äpplet i handen och se på färgen och formen, vrid och vänd så du kan betrakta det från alla håll. Lukta och känn på ytan. Ta ett bett och undersök biten med tungan. Uppmärksamma vad som händer i munnen, saliven som rinner till. Tugga långsamt och upplev smaken. Uppmärksamma hur det känns när du har tuggat färdigt och sväljer.
Gör din undersökning noga, som om du efteråt skulle beskriva din upplevelse för någon som aldrig har sett ett äpple. Liknande enkla övningar kan du göra när som helst under dagen, till exempel när du lagar mat, diskar, pratar med någon, borstar tänderna eller äter frukost.
Mindfullness-andning
En perfekt övning att starta dagen med. I teorin kan du göra denna övning flera gånger om dagen, exempelvis när du sitter vid datorn på kontoret. Avsätt några minuter för att undvika störningsmoment. Andes sen långsamt in, ungefär tre sekunder per andetag, genom nästan, och andas ut från munnen.
Fokusera endast på din andning. Undvik övriga tankar, och fokusera istället desto mer på själva andningen. Börja med att göra denna övning i två eller tre minuter och arbeta dig sen sakta upp, från fem till tio minuter.
Mindfull-lyssna
Målet med den här övningen är att lyssna på ljud utan förutfattade meningar eller dömma. Hitta ett stycke musik du aldrig tidigare lyssnat på. Det behöver inte vara något du tror kommer vara bra, nu ska du ju lyssna utan att dömma. Om du kan lyssna med hörlurar och ögonen slutna är det en bonus.
Och när du sen lyssnar ska du försöka höra varje ljud. Isolera dem olika instrumenten, sångröster, eller andra detaljer i musiken. Och kom ihåg att ignorera vilken artist eller genre det är, var helt neutral och lyssna objektivt. Utforska varje aspekt av låten, och registrera ljuden snarare än att försöka tänka på vad det är du hör.