Flest trafikolyckor sker, föga förvånande, på de hårdast trafikerade vägarna och i regionerna runt de populäraste platserna för midsommarfirandet. Kan du undvika dessa ger det dig redan statistiska fördelar, när det kommer till att undvika olyckor i midsommartrafiken. Genom att planera rutten i förväg kan du välja mötesfria vägar, vilket kan vara värt att göra även om det innebär att resvägen förlängs något, eftersom risken att vara inblandad i en trafikolycka med dödlig utgång är betydligt mindre på mötesseparerade vägsträckor.
Att införskaffa en bilkamera kan också vara ett sätt att öka säkerheten. Dessa är tillåtna att användas i Sverige sedan 2016, och har snabbt vuxit i popularitet de senaste åren. En del nya bilar som säljs idag kommer med någon form av kamerasystem förinstallerade, däremot brukar detta saknas i begagnade och äldre bilar. Med video som bevis går det lättare att bedöma vems ansvaret är om du till exempel skulle bli påkörd av någon. Det finns redan exempel på fall där bilkameror kommit att spela en betydande roll i olycksutredningen, i slutet av april i år då en långtradare körde in i en brinnande minibuss och tre unga män miste livet, men också i september förra året då en cyklist blev påkörd av en bilist i Älvsbyn – en händelse som spelades in i en bilkamera av bakomvarande bilist till gärningsmannen.
Utan bilkameror leder många olyckor till att ord står mot ord vid utredningen. Även vid mindre olyckor kan detta därför leda till ökade försäkringspremier för alla inblandade, oavsett vems felet är. Eftersom bilkameror gör det lättare att utreda olyckor för försäkringsbolagen minskar risken för att felaktigt skuldbeläggas. Därtill finns det redan idag bolag som erbjuder billigare försäkringar till den som investerar i en bilkamera, vilket gör det till en investering som kan betala sig själv på lite längre sikt.
– Historiskt sett ökar trafikolyckorna under midsommarhelgen. Det är fullt rimligt att erbjuda en förare som valt att ha en bilkamera monterad i bilen lägre premier av försäkringsbolagen, både då det ökar möjligheten till en rättvis bedömning och även då det visar att föraren är beredd att ta ansvar för sin bilkörning, om olyckan skulle vara framme, menar Robert Ingebretsen, Nordenchef för dashcam-företaget Nextbase.
En kamera i bilen kan dessutom filma även när bilen är parkerad. Det kan ge värdefullt bevismaterial både vid inbrott och skadegörelse, samt även om en bil blir påkörd när den är parkerad. Vissa kameror kan monteras på ett sätt som gör att de även kan filma bakom och inne i bilen, vilket i vissa fall kan vara värdefullt.
Vissa kameror har även G-sensorer, GPS och AI-teknik som gör att de automatiskt kan ringa en larmcentral om de misstänker att du råkat ut för en olycka och är oförmögen att ringa efter hjälp på egen hand. Denna funktionen fungerar i en rad länder inklusive Sverige och resten av EU, samt USA och Kanada, och kan potentiellt rädda liv, i synnerhet vid singelolyckor på mindre landsvägar.