Innan löven börjar falla och vi melankoliskt börjar prata om hur sommaren plötsligt försvann med vinden, tycker jag vi ska göra det bästa av dessa veckor. Följ vår guide för en sommar värd att minnas, och kläm ut varenda droppe av sommarens friska vindar.
För dig som ska jobba
1. ”Glöm” matlådan
Unna dig att skippa den där trötta matlådan någon gång då och då. Plocka fram picknickfilten och locka med dig kollegorna till närmsta affär och köp smarrig plockmat. Avnjut i närmsta park tillsammans med något läskande.
2. Soundtracka sommaren
Många av oss jobbar faktiskt bättre till musik. Varför inte passa på nu när ni är färre på plats som riskerar att bli störda. Gör en gemensam Spotify-lista med kollegorna och styr upp ett par högtalare. Känn arbetsmoralen stiga i takt med att sommarhitsen avlöser varandra.
3. Levla tre-fikat
Passa på att fixa riktigt gott fika. Skippa torra kex och gå all-in på färsk sommarfrukt och varför inte smälla till med en jordgubbstårta på fredagseftermiddagen? De små detaljerna gör hela skillnaden.
4. Ratta in sommarpratet
Bara för att du inte är ledig betyder det inte att du kan göra typiska semesteraktiviteter. Varför inte passa på att plugga i lurarna och lyssna på P1:s sommarpratare?
5. Lapa sol
Det som oftast skaver med att jobba när andra har semester är ju att tvingas sitta inne när solen strålar står som spön i backen utanför fönstret. Passa på att ta fikapauser och luncher utomhus. Eller om du har möjlighet till flex – varför inte starta dagen tidigt för att kunna studsa ut från jobbet på eftermiddagen, som en kalv på grönbete medan sjusovarna blänger avundsjukt?
6. Var social
Passa på att lära känna kollegor och sommarvikarier genom att göra roliga aktiviteter ihop. Ta en AW på en solig uteservering eller varför inte köra ett träningspass ihop på lunchen, i närbeläget grönområde? En glasspaus är annars en garanterad bra bot mot semesterbluesen.
7. Flip, flop, fredag!
Under sommaren är det ju färre formella möten så varför inte passa på att anpassa klädkoden? Ljusa tyger och luftiga material är skönt när det är varmt. Är du jurist och ska infinna dig i rätten kanske det inte är läge för kortkort eller trekvartsbrallor, men att tassa omkring i ett par flipflops på kontoret höjer garanterat frihetskänslan. Se dock till att stämma av med arbetsplatsens policy; på vissa håll är det faktiskt strängeligen förbjudet att visa tårna.
För dig som ska vara ledig
1. Ta kontrollen!
Det kanske låter tråkigt, men nyckeln till en stressfri semester stavas planering. Genom att förbereda dig i god tid ökar känslan av kontroll, vilket minskar stressen. Sedan kanske inte allt blir som planerat, men det kan du också vara förberedd på genom att fundera på vilka problem som kan uppkomma och ha alternativa strategier.
2. Avkoppling på agendan
När du ändå planerar kan du lägga in tid för återhämtning och vila. Om du är utvilad kan du njuta mer av semestern och stressar inte upp dig lika lätt. En passiv semester är särskilt bra för dig som är väldigt aktiv resten av året. Om du däremot är passiv till vardags, till exempel sitter mycket, kan du passa på att röra dig mycket på semestern.
3. Bromsa i botten!
Var ute i god tid, eller sänk ambitionsnivån och kraven på dig själv. Ambitiös kan du vara resten av året! Att sänka tempot är extra viktigt för dig som bara är ledig ett par veckor, kanske för att du måste jobba i sommar. Ett annat tips för att vila upp dig på kort tid är att bryta tydligt mot vardagen genom att göra något annorlunda.
4. Avgör ambitionerna
Fundera på vad en ideal sommar innebär för dig och vad du kan göra för att uppnå den. Om du ska tillbringa semestern med din partner eller familj är det bra om ni pratar ihop er och kommer överens om ambitionsnivån, så att ni förväntar er samma sak av sommaren.
5. Njut!
Sov så mycket du har lust med. Fundera även på att stänga av telefonen ibland, eller åtminstone begränsa hur ofta du kollar mejl och sociala medier. Och överdriv inte ditt planerande, eftersom det också kan skapa stress. Ta dig både tid att vara spontan, och tid att vara för dig själv och bara koppla av. Semestern är till för att njutas!
6. Kom igång lagom
Plötsligt är den där, första dagen efter ledigheten. För att uppstarten inte ska bli för massiv är det smart att inte börja en måndag, utan trappa upp lite långsamt. Det är också bra att inte planera in för många aktiviteter på helgerna de första veckorna, utan ta det lugnt och samla energi. Inse att det tar ett tag för hjärnan att komma tillbaka till sin forna toppform – så låt den göra det!