Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Högskolan i Skövde.
– Jag har alltid varit intresserad av människor och började jobba inom vården tidigt i livet. Åren innan jag började utbildningen arbetade jag som undersköterska och förbandssjukvårdare inom Försvarsmakten. Det var en svårslagen erfarenhet som jag har mycket nytta av, men jag måste säga att sjuksköterskeprogrammet är något av det roligaste och mest utvecklande jag har gjort.
Sjuksköterskeutbildningen innehåller bland annat kurser inom biomedicin och omvårdnad tillsammans med kurser i ledarskap, organisation och anatomi och fysiologi. Dessutom är en stor del av utbildningen praktisk. Redan under första året kommer studenten ut på praktik och får känna på yrket.
– Det som är speciellt med sjuksköterskeutbildningen jämfört med andra utbildningar är just den stora mängd praktisk utbildning som vi får. Dessutom har vi särskilda lokaler som är anpassade för just oss sjuksköterskestuderande.
Vill du ha ett jobb redan innan examen? Läs mer om Högskolan i Skövdes sjuksköterskeprogram och ansök senast 16 april.
På Högskolan finns Kliniska träningscentrum, så kallade KTC. Det är lokaler som är utformade efter sjukhusmiljö. Här får studenterna träna ett flertal praktiska moment: Hjärt-och lungräddning, provtagningar, syrgas, infusioner, injektioner och sterilt arbetssätt är några exempel. I KTC finns även tillgång till all utrustning som används för de praktiska momenten, bland annat en helkroppsdocka som kallas ”SimMan”. Dockan har egen puls, andas och kan prata, vilket är det närmaste en kan komma en verklig patient.
– Det är en värdefull möjlighet vi får som är unik för vårt program, säger Henrik.
När det kommer till en framtida karriär finns det stora möjligheter till jobb inom flera områden. Många förknippar i första hand sjuksköterskeyrket med sjukhus eller äldreboenden, men det finns betydligt fler arbetsmöjligheter. Försvarsmakten, statliga myndigheter, och forskningsprojekt är bara några exempel på de områden där efterfrågan på vårdpersonal är stor. Redan under pågående utbildning kan de som vill dryga ut studentkassan få anställning som undersköterskor eller sjuksköterskeassistenter, vilket dessutom är ett bra sätt att få värdefulla kontakter inom arbetslivet.
Det finns även en stor efterfrågan utomlands efter vårdpersonal. Henrik berättar att han känner till många studenter som har tankar på en internationell karriär eller en kortare period i Norge.
– Som sjuksköterska finns det dessutom goda möjligheter till en internationell karriär. Vårdpersonal är efterfrågat i stort sett överallt. Vi har med andra ord oändliga möjligheter att jobba i princip var vi vill.
Henrik har många drömmar om framtiden. Men just nu är siktet inställt på akutvård inom Försvarsmakten.
– Det finns många spännande områden, men trauma och akutvård inom försvaret är helt klart intressant just nu, avslutar han.
Intresserad av vård och hälsa? Läs mer om Högskolan i Skövdes program och ansök senast 16 april.
Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Högskolan i Skövde.