Stephen C Lundin, som skrivit ett 20-tal böcker i ämnet, får stöd även från svensk forskning. Torkel Klingberg, professor i neurologi vid Karolinska Institutet, menar att även om vi är 20 procent smartare i dag jämfört med våra jämnåriga för 60 år sedan kan våra arbetsminnen fortfarande bara hantera en begränsad mängd information samtidigt.
Stephen C Lundin är inne på samma spår:
– Jag tror inte att någon är kapabel till multitasking. När man försöker göra flera saker samtidigt skapas en ångest och en förtvivlan inom oss. Vi får ingenting gjort, utan finner oss själva famla mellan olika arbetsuppgifter och stå och stampa på exakt samma ställe vi började på.
”Ge dig själv möjligheten att avsluta en uppgift innan en annan påbörjas”
Att multitaska gör oss intensiva och ruschiga. Men det leder sällan eller aldrig till en effektivare dag. I sin bok Dansa på deadline, hänvisar Lina Wennersten och Alexander Rozental till en forskningsstudie som visar att den som är mest fokuserad på jobbet är den som är minst uppkopplad och minst tillgänglig för andra. De löper även minst risk för att utveckla stressrelaterade besvär.
Stephen C Lundin varnar för att jakten på den supereffektiva organisationen utsöndrar en slags giftig energi på arbetsplatsen:
– När vi använder oss av multitasking och ångesten gör sig påmind genererar vi ”toxic energy”. Denna negativa energi är så påtaglig hos dig att du påverkar människorna omkring dig negativt. Som chef i denna situation tynger du då ner dina kollegor, när du i själva verket skall vara inspiratören och den som uppmuntrar dina arbetskamrater. Så det första du ska göra är att glömma allt som har med multitasking att göra och ge dig själv en chans att vara effektiv på riktigt. Ge dig själv möjligheten att avsluta en uppgift innan en annan påbörjas. Det behöver inte vara mycket svårare än så.