10 Jun 2014 kl: 00:00

På Midroc får du rita din egen karriärväg

Emma Karlsson flyttade från Stockholm till Kiruna för ett utmanande arbete i en naturnära miljö. Med bakgrund inom mjukvaruutveckling i telekombranschen har hon kunnat använda sina erfarenheter av att arbeta med kunden i fokus. Som projektledare på industrileverantören Midroc Automation utvecklas hon genom att verka i en bransch i ständig förändring.
– LKAB är en stor kund för oss här i Kiruna. Jag lockades av att arbeta med gruvindustrin eftersom den är väldigt tekniskt intressant. Sverige är på många sätt ledande inom gruvteknik, vilket alla kanske inte tänker på. 
 
Tillvaron som projektledare är varierad. Emma vet aldrig hur nästa projekt kommer att se ut. 
– Ett projekt kan variera i längd från en vecka till fem år. Just nu driver jag ett projekt där vi bygger en biooljepanncentral till LKAB:s interna fjärrvärmenät
som i sin tur reglerar värmen på luften in i gruvan. 
En vanlig dag i arbetet som projektledare kan innehålla allt från projektmöten, kundkommu­nikation och ekonomiska förhandlingar till programmering, konstruktion och kontroll av automationssystemen nere i gruvan.
– Maskinerna i gruvan är helt otroliga. Som ingenjör blir jag varm inombords av att arbeta i en sådan spännande miljö. Det är också roligt att se hur det vi konstruerar fungerar i praktiken, och att få snabb återkoppling av kunderna som använder våra tekniska lösningar.
 
Emma tycker att kombinationen av en stor koncern och ett litet bolag gör Midroc till en utvecklande arbetsplats.
– Att vi är en stor organisation med många anställda innebär att vi kan ta stora och spännande projekt, samtidigt som varje mindre kontor har en inbyggd flexibilitet. Det kan handla om allt ifrån miljardprojekt i gruvor i Indonesien till små, snabba justeringar i det lokala värmeverkets styrsystem. Som medarbetare blir man sedd som individ samtidigt som man känner sig som en del av en helhet där man har möjlighet att påverka, säger hon, och tillägger att det finns möjlighet att röra sig mellan kontoren. Att Midroc satsar på nya marknader ger också medarbetarna möjlighet att röra sig utomlands.
– Det finns ingen färdig karriärmall, som det ofta finns på större bolag. Man har friheten att rita sin egen karriärväg med stöd av organisationen, till exempel genom att testa och utveckla sina tekniska kunskaper i nya miljöer och tillsammans med nya människor.

Möjligheten att själv styra sitt schema och att kombinera arbetet med en givande fritid får Emma Karlsson att känna att hon gjorde rätt som flyttade från Stockholm till Kiruna och började på Midroc Automation. Bland kontorets åtta medarbetare kretsar samtalsämnena ofta kring hennes största intresse, friluftsliv.
– Jag köpte en skoter när jag flyttade hit och åker ofta längdskidor. I går kväll åkte jag åtta kilometer längd i månskenet, vilket var helt fantastiskt, säger Emma, och tillägger att flytten var en omställning men att anpassningen har gått smidigt.
– Vi har en härlig stämning på kontoret och gör ofta roliga saker tillsammans. Det är underbart att ha ett så pass utvecklande och tekniskt utmanande jobb i kombination med en skön företagskultur och närhet till naturen.