MAQUET tillverkar produkter som används på intensivvårds- och operationsavdelningar över hela världen. Som systemarkitekt och projektledare med ventilatorer som huvudområde är det Tomas Westerlunds uppgift att bedöma vilka delar som behövs i maskinerna, och vad varje del ska göra. Under en vanlig dag kan han skriva krav, diskutera med medarbetarna hur en ny funktion ska kunna föras in eller rådgöra med experter om en teknisk detalj. En stor del av jobbet är att hantera problem som dyker upp i utvecklingsarbetet.
Vad lockade dig till MAQUET?
– Jag tycker om att allt finns under samma tak: forskning, utveckling, marknad, eftermarknad, sälj och produktion. Det gör att man ser hela processen från start till mål, vilket är motiverade och lärorikt. Dessutom är vi ledande med våra Servo-ventilatorer, och det märks att medarbetarna vill att vi ska fortsätta vara ledande inom våra områden. Det finns ett stort engagemang för att få ut en så bra produkt som möjligt.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Den tekniska utmaningen och att jobba med många olika människor som alla bidrar med sin expertis. Det finns många duktiga människor här, inte bara ingenjörer och testare utan också bland annat läkare och sjuksköterskor som bidrar med sina erfarenheter av akutsjukvård. Vi har till exempel många patent som är ett resultat av kollegors engagemang och idéer.
Vilken är den största utmaningen?
– Det är ett komplext tekniskt område eftersom vi hela tiden måste vara medvetna om hur tekniken fungerar med patienten. Därför är de grundliga tester vi genomför i samråd med våra experter oerhört viktiga.
Vilka egenskaper har du haft nytta av i karriären?
– Jag tror att jag är ganska drivande och strukturerad, vilket är viktigt i det här jobbet. Det är också bra att ha humor. Vi är ganska bra på att skratta här, vilket gör jobbet lättare.
När blir du stolt över ditt arbete?
– Jag är stolt över att vi har utvecklat en funktion i vår ventilator SERVO-i för ventilationspatienter. Den kallas ”NAVA” (Neurally Adjusted Ventilatory Assist). Förenklat kan man beskriva det som att vi med hjälp av elektroder plockar upp hjärnans andningssignaler i diafragman. Ventilatorn anpassar luftintaget så att patienten får den mängd luft som önskas. Med jämna mellanrum får vi feedback genom kollegor från andra avdelningar som har varit ute på sjukhusen. De berättar om för tidigt födda barn som inte har sovit på flera dygn men som enligt sjukhuspersonalen med hjälp av NAVA blir lugna och kan somna. När jag hör sådant kan jag bli stolt över det vi gör här.
Vad finns det för utvecklingsmöjligheter på företaget?
– Det är inte ovanligt att gå mellan olika roller och områden. Det finns också stora möjligheter att fördjupa sig inom det man tycker är intressant, eller att välja ledarspåret och satsa på att bli projektledare eller chef. Så länge det finns saker att utveckla inom det här området kommer jag tycka att det är väldigt spännande att jobba här.