Juristpanelen: Det här behöver du som juriststudent veta
11 Jan 2017 kl: 00:00

Juristpanelen: Det här behöver du som juriststudent veta

Sponsrad. Artikeln är gjord i samarbete med Hamilton.

Som ny på juristprogrammet är intrycken många och stora. Känslan av att man tagit på sig ett par för stora skor är inte ovanlig. Men lugn, det är inget unikt för dig. Vi har träffat ett gäng som en gång i tiden har känt likadant och funderat på samma saker och som i dag arbetar på Hamilton, en av Stockholms största affärsjuridiska rådgivare. I den senaste rankingen från rankinginstitutet Chambers and Partners placeras Hamilton i den absoluta toppen i Sverige baserat på antal rankade jurister.

Vi har träffat fyra medarbetare från Hamilton. Christofer Hemsedal tog sin jurist- och ekonomiexamen 2015 och är sedan ett och ett halvt år tillbaka biträdande jurist på Hamilton inom grupperna Insolvensrätt och Corporate. Karolina Jönsson examinerades från Lunds universitet 2016 och har arbetat i drygt ett år som biträdande jurist inom Corporate. Malin Lewenhaupt är HR-manager och Malin Björklund arbetar extra på firman parallellt med sina juridikstudier.

Vi stämde möte med dem för att få olika perspektiv på några av de vanligaste frågorna juriststudenter funderar på, och passade även på att ställa några frågor till Emma Berglund som är en av Hamiltons delägare.

Om jag vill bli advokat, hur viktiga är betygen?

Malin L: – Meriter är viktigt, men inte enbart i form av betyg. Bra betyg visar på en målmedvetenhet, ett engagemang och en vilja att lära sig och att bli duktig på juridik. Men det viktiga är helhetsbilden. Du behöver mer än bara bra betyg – arbetslivserfarenhet och ideella engagemang som visar på driv och förmåga att göra flera saker parallellt med studierna är också en viktig del. Självklart ser vi också till personliga egenskaper när vi väl har träffat en person.

Karolina: – Precis. Betyget och cv:t är en del, engagemanget och drivet en annan.

Christofer: – Höga betyg indikerar att du har bra analytisk förmåga och kan tillgodogöra dig och förstå ny information – egenskaper som behövs i yrket som jurist. Det är klart att du kan vara bra på detta även utan toppenbetyg, men jag tror inte det går att komma ifrån att bra betyg är viktiga och fungerar som en nödvändig urvalsindikator för advokatfirmorna. Framför allt när de inte har möjlighet att träffa alla som ansöker till en tjänst. Vissa tjänster, främst sommarnotarieplatserna, söker enormt många studenter till. När man väl är på intervju kommer andra egenskaper in i processen.

Malin L: – För att svara på frågan: Nej, du behöver inte genomgående AB i betyget, men ett bra betyg gör dig alltid mer intressant i ett tidigt skede.

”Det viktiga är helhetsbilden.”

Lite mer konkret då, vilka är de andra viktiga delarna?

Malin L: – Utlandsstudier eller föreningsengagemang är ett par exempel. Personliga egenskaper som betyder mycket för firman och som vi värderar högt när vi rekryterar är att hitta personer som vill dela med sig av sin kunskap i teamet och som vill inspirera och engagera sina kollegor. Vi tror att det bidrar till något mer än vad enskilda prestationer gör. Andra viktiga egenskaper vi söker hos våra framtida talanger är framåtanda, nyfikenhet, professionalism och framför allt en stor önskan om att bli riktigt bra på någonting. Men med det sagt vill vi inte att de som söker sig till oss på Hamilton ska försöka passa in i någon speciell mall – var dig själv!

Karolina: – De sociala bitarna tycker jag också är viktiga. Att ha ett stort engagemang redan under studentlivet gör att du förbereds för arbetslivet där du förväntas ge bra klientservice och i det ingår att kunna anpassa dig efter olika slags människor och förväntningar.

Christofer: – Sedan tror jag vissa egenskaper och intressen kan vara viktigare än andra i förhållande till vilket område man verkar. Som affärsjurist är det väl generellt bra att ha ett intresse för näringslivet vilket bidrar till att man tillslut får en förståelse för klienternas verksamheter. Inom Insolvens är det väl särskilt viktigt med ”affärssinne” eftersom konkursförvaltarna med jämna mellanrum hanterar stora konkurser och företagsrekonstruktioner, vilket kan innebära att förvaltaren under viss tid driver vidare bolagens verksamheter.

hamilton2nyKarolina Jönsson, biträdande jurist på Hamilton. Foto: Sigrid Malmgren

Vilka är era bästa tips till nya juridikstudenter som inte hunnit bli varma i kläderna ännu?

Karolina: – Hitta en studieteknik som passar dig och få struktur. Låt det ta sin tid, ge inte upp om du inte får bästa resultat direkt. Du kommer att hitta ditt sätt att nå resultat. Ha tålamod och jobba hårt.

Christofer: – Det kanske är lättare sagt än gjort, men försök att omvandla studieångesten till något mer positivt laddat. Försök att ha kul och låt dig inte nedslås om du misslyckas med något. Om du har ambition och arbetar hårt så kommer det att ge resultat i längden.

Malin B: – Det är nästan omöjligt att inte få ångest av betygshetsen men jag har börjat göra veckoscheman över vad jag ska göra. Att ha koll på läget är det bästa sättet att undvika onödig stress.

Hur mycket tid behöver man lägga på plugget?

Malin B: – I början, innan man har hittat sin studieteknik, är det viktigt att räkna med att man kan behöva lägga ner mycket tid på studierna. En bra utgångspunkt kan vara att tänka 40-timmarsveckor. Det är ett råd jag hade behövt när jag började studera. För ju mer du kan, desto roligare blir det.

Karolina: – Men det är individuellt. Hitta din teknik, att titta på andra och hur de gör blir bara en stress. Det finns inte ett sätt som funkar för alla.

Christofer: – Som Karolina säger är det individuellt. Låt dig inte stressas av vad dina studiekamrater gör, oaktat om de lägger mer eller mindre tid på sina studier än vad du gör. Hitta vad som fungerar för dig, vilket kan ta tid. I stället för att tokplugga lade jag ibland mer tid på att diskutera frågeställningar med vänner. Det blev mitt sätt.

hamiltonnyKarolina Jönsson, Christofer Hemsedal, Malin Lewenhaupt och Malin Björklund. Foto: Sigrid Malmgren

Vad är det bästa med att arbeta på Hamilton?

Karolina: – Den passionerade och nyfikna stämningen. Hamilton är en firma som vill utvecklas och bli bäst. Det smittar av sig. Jag tror att det i kombination med att vi har en bredd bland våra medarbetare vad gäller ålder, bakgrund och expertis gör oss unika.

Christofer: – Individuellt – att jag får ta ett stort ansvar och utvecklas. Dessutom har Hamilton en målsättning att vara ledande inom alla verksamhetsområden. Ambitionen, optimismen och expertkompetensen som finns inom alla områden bidrar till en inspirerande arbetsplats.

Malin B: – Ur mitt perspektiv som student är det lärorikt och utvecklande att få prova på olika saker, både i reception men även som assistent där jag får chansen att arbeta närmare juristerna och delägarna. Jag har arbetat på Hamilton i två år och har utvecklats och lärt mig väldigt mycket under den tiden.

Malin L: – Vi är inne i en unik fas då vi gått samman med Ashurst och har en ny vision och energi. Hamilton är en affärsjuridisk firma på frammarsch och det är spännande att vara med under den tiden. Plus att vi har Stockholms bästa terrass, haha.

Som studerande målar man upp en bild av livet på en advokatfirma. Ni har själva varit i den sitsen, hur har er bild förändrats?

Christofer: – Som ny student blev jag lite halvnervös bara de stora firmorna kom på tal. Men de där fördomarna stämmer inte – tro mig. Advokater och biträdande jurister är människor av kött och blod de med. Hamilton är en plats där vi delar samma ambition att prestera och hos oss är det inte alls så hierarkiskt, som det är lätt att tro att det är på en stor affärsjuridisk firma.

Karolina: – Jag håller med om vad Christofer säger, jag upplever att bilden av den affärsjuridiska världen är ganska skev mot verkligheten. Det stämmer att det är en värld med högpresterande personer, men tillsammans med mina kollegor på Hamilton arbetar vi som ett team. Det gör att det är en miljö som är väldigt lätt att trivas och utvecklas i.

Just nu söker Hamilton studenter för extrajobb. Läs mer här!

•••••

Från student till delägare

Emma Berglund började som biträdande jurist på Hamilton 2006. I dag är hon delägare och arbetar i Insolvensrättsgruppen som är en av de främsta i Sverige.

Emma_Berglund_HamiltonEmma, du som har tagit dig hela vägen och blivit delägare i en affärsjuridisk firma, hur viktiga skulle du säga att betygen är – egentligen?

– Det är klart att betygen är viktiga, särskilt om man vill arbeta på en advokatfirma eller sitta ting i Stockholmsområdet. Advokatyrket kräver att du är ambitiös och har rätt inställning och betygen kan ge en fingervisning om dig som person.

Vilka egenskaper är viktiga för att få anställning på en advokatfirma?

– När du söker arbete tycker jag att tidigare arbetslivserfarenhet är viktig att framhålla. Inte bara tidigare juridiskt arbete utan även anställningar inom andra branscher. Har du till exempel arbetat parallellt med studierna visar det på driv och en hög arbetskapacitet. Det kan ge dig en fördel i en rekryteringsprocess.

Vad har gjort att du lyckats och tagit dig hela vägen till delägarskap på Hamilton?

– Jag har alltid satt upp tydliga och uppnåeliga mål på ganska kort sikt. Första målet var att sitta ting, sedan att bli advokat, och därefter att bli konkursförvaltare och delägare. Jag har även arbetat på att bygga upp ett stort professionellt kontaktnät som jag haft stor nytta av. Min mentor på firman har också varit viktig och har med sina råd och tips stöttat mig i att nå mina mål.

Det krävs mycket jobb och ambition för att bli advokat – vad är det som är så roligt?

– Att få sätta sig in i så många olika branscher och finnas där för klienterna där det verkligen händer. Att skaffa förståelse för de utmaningar klienten ställs inför och hitta lösningar i stället för problem är en av tjusningarna med advokatyrket. Juridik är kul!

Vilka är dina bästa tips till juridikstudenter?

– Nätverka redan under studierna. Inte bara med dina juristkollegor utan med andra studenter också, till exempel elever på ekonomiska och tekniska program. I framtiden kommer dessa studenter att ha ledande befattningar i potentiella klientbolag och du har en stor fördel i arbetslivet om du har ett kontaktnät från universitetet i ryggen. Om du har möjlighet rekommenderar jag en uppsatspraktik på en advokatfirma. Det önskar jag att jag hade gjort – du får både in en fot på en firma och får möjlighet att utvärdera om advokatyrket är något för dig.

Sponsrad. Artikeln är gjord i samarbete med Hamilton.