– Vårt ultimata mål är att det år 2030 ska utexamineras lika många kvinnliga som manliga ingenjörer.
Orden kommer från 21-åriga Dajana Vlajic, till vardags datateknikstudent på KTH, som tidigare i höstas utsågs till ny projektledare för nätverket Womengineer. Trots sin unga ålder är Dajana knappast en rookie när det kommer till att engagera sig ideellt inom olika nätverk. Tidigare har hon varit aktiv i föreningen Datatjej, som ska främja unga kvinnors IT- och teknikintresse. Hon är fortfarande kvar på ett hörn som suppleant. Dessutom har hon arbetat med eventverksamhet inom samarbetsprojektet Project China, som bedrivs av KTH och Handelshögskolan i Stockholm.
”Prova att bildgoogla ”engineer” så ser du den vanföreställning många kanske har om oss”
Womengineer är dock det första engagemanget Dajana har ansvaret att projektleda.
– Det känns fantastiskt roligt att få chansen att prova även den här rollen. Vi har ett tydligt mål och ett starkt stöd i ryggen för att kunna nå det.
För att uppnå 50/50-målet till 2030 har Womengineer bland annat handplockat några kvinnliga bloggare.
– Vi har tio fantastiskt duktiga, kvinnliga, bloggare. De är handplockade av oss och skriver betraktelser från sina ingenjörsliv. Alla studerar fortfarande på olika ingenjörsutbildningar i Sverige. De skriver om allt från hur man skapar den mest ekonomiska matlådan till studieteknik, avgörande val i livet och tankar kring de egna studierna.
Womengineer är dock mer än en bloggplattform. Dajana och de andra deltar i seminarier och berättar om hur det är att studera till ingenjör, och slår hål på många myter om vad och hur en ingenjör egentligen är.
– Ingenjörsyrket är mer än herrar i gula hattar som håller i ritningar. Prova att bildgoogla ”engineer” så ser du den vanföreställning många kanske har om oss.
Nätverket håller också i evenemang tillsammans med sina partners. Det främsta heter IGEday; ”Introduce a Girl to Engineering-day.”
– Det är ett internationellt event dit vi bjuder in högstadie- och gymnasietjejer till våra partnerföretag, där de får prova på ingenjörsyrket ”hands on.” I våras var det Sverigepremiär. Det blev väldigt lyckat, så det ska bli kul att fortsätta anordna eventet.
En av de viktigaste anledningarna till att Dajana tycker att det är viktigt att hälften av alla ingenjörer är kvinnor är för att skapa mer dynamiska arbetsplatser.
– Och dynamiska arbetsplatser handlar inte bara om kön, utan även om saker som ursprung och bakgrund. I dag är 75 procent av alla ingenjörer som utexamineras män*. Vi har 15 år och 25 procent kvar, så det ska vi förhoppningsvis klara av att nå.
Arbetet med Womengineer tar upp mycket av Dajanas tid, men hon tycker sällan att det försvårar studiemöjligheterna. Dessutom är det ett bra sätt att bygga upp ett kontaktnät inför yrkeslivet och lära sig planera sin tid ordentligt.
– Samtidigt som det tar upp tid och kräver ett stort ansvar att vara projektledare så är det väldigt upplyftande för mig att få göra detta. KTH är stort och inspirerande och jag känner att jag befinner mig precis där jag vill vara just nu – och gör just det jag vill göra.
* Statistik från SCB kring nyutexaminerade på civil- och högskoleingenjörsutbildningar, 2013. År 2000 var andelen utexaminerade ingenjörskvinnor bara 15 procent.