Stål som ska följa havsbottnen utan att korrodera, hantera flera hundra graders hetta med bibehållen yta och utstå otroligt tryck utan att deformera – det är stålet som Sami Kuivamäki producerar.
Berätta om din roll!
– Vi har tre olika produktionsavdelningar, betsning, valsning och färdigställning. Avdelningarna kallas avsnitt, jag är avsnittschef för färdigställningen. På färdigställningen skär vi breda stålband på längden till smalare bredder, klipper banden till formatplåt, och packar och väger för att få rätt pris av kunden. Jag ansvarar för hela processen och även för arbetsmiljö och personalfrågor.
Vad lockade dig till Outokumpu?
– Jag har jobbat med att förädla stål tidigare. Jag har varit smidessvetsare, montör och CNC-operatör så det har blivit mycket svarvande, fräsande och svetsande. När jag började studera igen tänkte jag att det skulle vara kul att komma in på ett tidigare stadie, att faktiskt framställa materialet. Jag hade jobbat på mindre företag tidigare och var sugen på något större och då passade Outokumpu bra. Sedan är jag Eskilstunabo så det skadade inte att verksamheten ligger i Torshälla.
Vad stöter du på för utmaningar i jobbet?
– Vi arbetar inte med vanligt rostfritt stål på Outokumpu, utan med specialstål. Det är stål som används till extra krävande applikationer, till exempel rör som ska gå längs havsbotten eller användas i ugnar. För att ta fram stål som ska kunna utstå extrema påfrestningar, vara beständigt mot syra, värme och tryck, måste man använda särskilda parametrar i speciellt anpassad produktionsutrustning. Det kräver sitt helt enkelt.
Vad finns det för karriärvägar på Outokumpu?
– Det finns stora möjligheter att avancera internt. Jag började här genom mitt exjobb, blev sedan anställd som driftingenjör för valsavsnittet och erbjöds min nuvarande tjänst efter det. Eftersom vi har verksamhet på många platser går det också att jobba utomlands – just nu söker vi till exempel personal till vår anläggning i Calvert, USA.
Vad gör dig stolt över Outokumpu?
– Att vi är jättebra på det vi gör. Vi har duktiga medarbetare med lång erfarenhet och det beror delvis på att företaget är bra på att behålla sin personal. Vi har haft några tunga år bakom oss, precis som resten av den europeiska stålbranschen. Marknadsläget har varit svårt och Kina har tagit en del av marknaden. Men vi har tagit oss igenom det och nu ser vi en ljusning, det är jag stolt över.
Vilka kompetenser letar ni efter?
– Vi behöver alltid metallurger som jobbar just med stål, men också elingenjörer, maskiningenjörer och kemiingenjörer. Sedan är stålbranschen lite speciell, man får vara beredd på att komma in i en bransch där många har jobbat väldigt länge och har tydliga åsikter om hur saker ska göras. Då krävs det att både kunna lyssna på andra och samtidigt inte vara rädd för att prova nya saker själv. Allt kan förbättras!