Harvard-vässa ditt cv
17 Dec 2014 kl: 00:00

Harvard-vässa ditt cv

Distansstudier blir allt vanligare och är ett utmärkt sätt att stärka kompetensen för den som redan befinner sig på arbetsmarknaden. Antingen för att utvecklas inom sitt yrke, eller för att få kunskaper inom ett helt nytt område.

Anna Åhlgren, 35, från Stockholm är gymnasielärare i religion och svenska, och har även ett uppdrag som förstelärare i Värmdö kommun. För att vidareutveckla sig har hon läst flera traditionella distanskurser vid sidan av sitt arbete, men tidigare i år valde hon för första gången att läsa en helt onlinebaserad kurs – på prestigefyllda Harvard.

– En kollega till mig hade läst en kurs på Harvard tidigare och var väldigt nöjd, berättar Anna. Det är ju ett erkänt universitet av en anledning – man vet att deras professorer inte bara besitter gedigen kunskap, utan att de verkligen är världens kompetensspjutspets inom sina områden.

”Om en rekryterare ser två cv:n med samma utbildning, men känner igen den ena skolan, så är det klart att det är en fördel”

Tillsammans med sin kollega anmälde sig Anna till en kurs som handlar om hur man synliggör elevernas tänkande, ”Visible thinking”. Omkring 300 lärare från hela världen deltog i den två månader långa kursen. All undervisning skedde via Harvards onlineplattform.

– Vi fick hela tiden uppgifter som vi applicerade ute i vår lärarvardag och sedan utvärderade. Det var fantastiskt hur snabba och engagerade Harvardlärarna var i sin feedback. Jag lärde mig otroligt mycket på kursen, och blev dessutom mycket bättre på att uttrycka mig på engelska.

Att en Harvardkurs på cv:t är av betydelse blev Anna varse relativt omgående efter att kursen avslutats. När hon kallades till en anställningsintervju på en annan Stockholmsskola i somras, var kursen en sak som rekryteraren tog upp under intervjun:

– Det märktes direkt att hon var imponerad över att jag på eget initiativ hade valt att plugga en distanskurs i USA, och dessutom på ett erkänt universitet. Klart det är prestige i att ha ett kursintyg från Harvard, säger Anna Åhlgren.

Karriärcoachen Nina Jansdotter håller med. Hon menar att det alltid är bra att vidareutbilda sig, men att det är ett extra plus om skolan är välkänd för att den håller hög kvalitet på sina utbildningar.

– Namnet i sig kan ha stor betydelse. Om en rekryterare ser två cv:n med samma utbildning, men känner igen den ena skolan, så är det klart att det är en fördel. Sedan är det naturligtvis bra för det egna självförtroendet att ha gått en kurs på en sådan skola. Det är en bra erfarenhet oavsett om det är just den kunskapen som leder till jobb eller inte, menar Nina Jansdotter.

3 tips om onlinekurser:

1. Så fungerar det
En så kallad MOOC-kurs (Massive Open Online Courses), storskalig öppen nätkurs, är en avgiftsfri distanskurs som kan läsas av ett obegränsat antal studenter samtidigt. Efter avslutad MOOC-kurs får du ett intyg, men den ger inte några högskolepoäng. Nu i höst började Karolinska institutet som första svenska universitet ge MOOC-kurser.

2. Här finns Harvards kurser
I dag finns flera plattformar som erbjuder MOOC-kurser. En av dem är EdX.org som grundades av Harvard och MIT, Massachusetts Institute of Technology, och erbjuder hundratals kurser inom allt ifrån mänskliga rättigheter till kinesisk arkitekturhistoria.

3. Fler kurssajter
Coursera.org – erbjuder kurser vid till exempel Yale, Caltech och Tokyos universitet.
Udacity.com – har många IT-kurser och samarbetar med företag som Google och Facebook.
NovoEd.com – grundad av Stanford-medarbetare men erbjuder även kurser vid bland annat Princeton, Berkeley och UCL.