Sajten Lifehacker har kartlagt tricken som gjorde den bortgångne Apple-vd:n Steve Jobs så framgångsrik i sitt arbete. Fiffigt nog kan knepen användas även om du inte råkar vara vd för ett multinationellt företag med 100 000 anställda. Här är de:
Släng skräpet och fokusera på det allra viktigaste
Steve Jobs må ha varit medgrundare till Apple, men hans karriär fortgick inte utan utsvävningar. Under tolv år, mellan 1985-1997, var han frånvarande från företaget. Som när han väl köptes tillbaka var i fritt fall. På tok för många produkter såldes och distribuerades, vilket gjorde portföljen rörig och siffrorna svek. Det första Steve Jobs gjorde när han kom tillbaka till Apple var att göra sig av med alla överflödiga sorgebarn och koka ned produktlinjen till bara några få val för konsumenterna.
Så gör du som Jobs – även om du inte är Jobs:
Börja säga nej till saker om du har för mycket på ditt bord. Kan du inte se skogen för alla träd är det dags att börja rensa i slyet. Fokusera på det som verkligen betyder något.
Delegera mera
Jobs var väldigt noga med att se till att hans anställda verkligen arbetade med det de skulle göra. Inget annat. Han satte ihop ”action lists” där det stod exakt vad som skulle göras – och vem som var ansvarig. Ingen skulle lämna ett möte osäker på vad som beslutats. På så sätt lät han alla fokusera på det de verkligen var bäst på och slippa oroa sig för saker de egentligen inte borde ägna en tanke åt.
Så gör du som Jobs – även om du inte är Jobs:
Sluta multitaska. Om du kan koncentrera dig på en sak åt gången kommer du att göra ett mycket bättre arbete. Även om du kanske inte får ”delegera” uppgifter i ordets rätta bemärkelse, tveka inte att ta hjälp av kollegorna om du måste fokusera till 100 procent på en viktig uppgift.
Ut och samla på dig erfarenheter. Lär dig något nytt. Vad som helst!
Apple har en kalligrafikurs att tacka för de vackra, stilrena typsnitten som växte fram i arbetet med den första Macintosh-datorn. Steve Jobs hade nämligen beslutat sig för att lära sig mer om seriffer, kerning och vad som egentligen är bra typografi. Han trodde aldrig att han skulle ha någon egentlig användning för kunskaperna – utan gick kursen eftersom han hoppat av en liknande utbildning tidigare och kände sig ”ofärdig.”
Så gör du som Jobs – även om du inte är Jobs:
Även om du inte tror att du kommer få någon praktisk användning för den där målarkursen, drejningsträffen eller fotosyntesföreläsningen så kan du aldrig veta säkert! Se till att ta de där tillfällena att samla på dig ”onödig” kunskap och bredda dina erfarenheter. Och passa på att ha lite roligt under tiden.
Se dig själv i spegeln varje dag. Gör du det du vill göra?
Vad kan ha motiverat en av världens främsta företagsledare att bli så bra på det han gjorde? Svaret är: Döden. Steve Jobs var en stor anhängare av att leva ut varje dag som om den vore den sista i hans liv. På så sätt såg han till att hela tiden hitta tillfredsställelse och njutning i det han gjorde. Om den saknades gjorde han helt enkelt något åt det.
Så gör du som Jobs – även om du inte är Jobs:
Sluta aldrig att reflektera över ditt liv. Om du märker att dagarna då du bara vill gå hem från jobbet är på väg att bli fler än de roliga dagarna, gör något åt det. Kanske är det dags att byta karriär eller söka nya utmaningar inom företaget? Du är skyldig dig själv att vara lycklig i ditt yrkesliv. Annars kommer du att ångra dig.