Förra stadsbyggnads- och idrottsborgarrådet Regina Kevius fick KTH:s utmärkelse Årets Alumn 2014. Förståeligt med tanke på hennes politiska superkarriär, men inte minst hennes nätverksskills under och efter studietiden. Tunga poster som ledamot i kårfullmäktige och ansvarig för Studentkårens fokusområde inom utbildning, mixat med frukostklubb med kursare, tjejsalong med utbyte av allt från löneförhandlingstips till jobba utomlands-råd, och medlem i nätverket Rotary. Här ger Regina Kevius sina bästa nätverkstips för att boosta karriären och förändra samhället.
Läs också: Så gör du för att våga mingla.
Engagera dig ideellt
Tro på din egen förmåga att förändra eller förbättra något på skolan, arbetsplatsen eller i samhället. Engagemang föder engagemang, du träffar personer som du kanske inte kommit i kontakt med annars och du växer som människa. Dessutom är det bra merit – du lär dig ledarskap, konflikthantering, organisation och struktur. Något som arbetsgivare värderar högt.
”Tyvärr tänker många att det inte gör någon skillnad om jag engagerar mig eller inte. Men det gör jättestor skillnad, det är i den lilla skalan allt storartat börjar. Det var också därför jag blev politiker, för att jag vet att det går att förändra sin stad.”
Våga starta egna nätverk
Saknar du ett forum som engagerar sig för just din hjärtefråga eller område? Starta ett eget nätverk! Fundera innan om nätverket är till för att samla kunskap, lära känna människor eller driva förändring. När du kommit underfund med syftet är det bara att köra.
”Det handlar om att våga och att hitta en bra form och kontinuitet för att träffas regelbundet. Passa på att be om råd och ta hjälp av varandra, nätverk är inte en plats för personligt skryt.”
Skaffa mentorer
Ett karriärtips är att rådfråga personer med lång arbetslivserfarenhet som verkar inom ett område eller bransch du är intresserad av. Ta vara på kunskap och kompetens som inte går att läsa sig till – visdom från äldre som varit med länge i gamet.
”Jag upplever stora avstånd mellan de som har lång arbetslivserfarenhet och nya förmågor, och det är synd. Båda parter kan få ut mycket av att diskutera och utbyta erfarenheter. Det behöver inte vara så formellt, våga träffas över en fika eller lunch och ställ frågor.”
Nätverka socialt
Ett annat tips är att lägga till alla du lär känna under kår- och studietiden på sociala medier, till exempel Linkedin. Det är en investering inför framtiden då det plötsligt kan vara någon du vill komma i kontakt med – och det är ett större steg att lyfta luren än att skicka ett snabbt meddelande.
”På Linkedin är det dessutom lätt att nischa sig mot sakfrågor man är intresserad av, så det är ett bra verktyg för nätverkande”.