Förra veckan började internet fyllas av hasgtaggen #metoo med berättelser från kvinnor som upplevt sexism, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp – många på sin egen arbetsplats. Mediebranschen hamnade snabbt i rampljuset och journalisten Emilie Roslund blev förbannad — men inte ett dugg förvånad.
– Att det är så många som blivit utsatta chockar mig tyvärr inte. Vi är många kvinnor som vet hur vanligt förekommande det är. Vad som chockar mig är hur så många stora manliga profiler kunnat utnyttja sin maktposition på det här sättet under så lång tid utan att det har fått några konsekvenser.
För Emilie Roslund var det omöjligt att inte göra någonting. Hon har själv blivit en offentlig person som kolumnist i Metro och genom sin podcast ”Singelrådet”. På Instagram, där hon har över 13 000 följare, la hon upp en bild så att kvinnor som blivit utsatta kunde skicka sina berättelser till henne helt anonymt. I ett första skede för att bli hörda – men också för att organisera sig. På mindre än ett dygn låg namnen på över 50 kända män i hennes inkorg.
— Jag har börjat stolpa upp allting i en lista och jag blir så oerhört upprörd över att se hur strukturellt det här är. Det är så många som blivit utsatta och personerna har ofta blivit det på grund av en jättetydlig maktobalans, där mannen exempelvis är en programledare, en chef eller en producent och den utsatta en assistent. Många har blivit utsatta av samma män men under olika tillfällen, ibland under så långa perioder som tio år.
Med initiativet hoppas Emilie att hon kan koppla samman kvinnor så att de gemensamt kan hitta kraft och mod att anmäla men hon är tydlig med att det måste ske på deras egna villkor.
— Att hitta styrkan till handling tar sån oerhörd kraft, för det är kopplat till så mycket skam och rädsla för att bli misstrodd. För mig tog det två år innan jag vågade berätta vad jag varit med om. På det här sättet kanske jag istället kan vara den som driver på, se till så vi orkar tillsammans. Men det är bara om jag får kvinnornas godkännande, jag sprider ingenting som ingen inte vill.
”Vi kan inte längre bara höra att kvinnor har erfarenheter av sexuella brott, trakasserier och unken kvinnosyn i branschen.”
Men det viktigaste menar Emilie Roslund är att förändringen blir tydlig. Och för det behövs exempel på att män som utsätter kvinnor faktiskt får ta konsekvenserna av sitt handlande.
— För att det här inte ska fortsätta behöver vi se att det faktiskt blir konsekvenser. Vi kan inte längre bara höra att kvinnor har erfarenheter av sexuella brott, trakasserier och unken kvinnosyn i branschen, vi måste även höra att män blir av med sina positioner och åtalas för brott. Det har varit smärtfritt i årtionden för män att utnyttja sin maktposition i de här kontexterna. Nu får det fan vara nog.