Storhandla och veckoplanera maten
Du kan spara in stora pengar bara genom att sätta dig ner på söndagen och planera dina matinköp för veckan. Gör helt enkelt en veckomeny där du skriver ner allt du behöver på en inköpslista. När du planerar din veckohandel är det smart att köpa storpack av saker som kan användas igen: om en av dina rätter är pasta med köttfärssås kan du använda resterande krossade tomater för att göra en god tomatsoppa en annan dag. När du planerar bör du även utgå från vilka torrvaror du har hemma för att se till att inget går till spillo. Gör storkok som du kan använda som matlåda i skolan och frys in resten för kommande veckor.
Det är dyrt med utekvällar
När man är ny på universitetet, och speciellt om man har flyttat till en helt ny stad, är det viktigt att delta sociala sammanhang där du lär känna dina klasskompisar och hittar nya vänner. Tyvärr tenderar dessa sammanhang att kretsa kring festande, och det kan vara svårt att stå emot grupptrycket. Att ta ett par öl på krogen blir dock väldigt dyrt i längden vilket kan göra att det blir svårt att gå runt varje månad, speciellt om det sker så ofta som ett par gånger i veckan. Det är klart att du ska hänga med dina nya kompisar – men försök att också skapa alkoholfria sammanhang där ni lär känna varandra.
Testa vegetarisk eller vegansk diet
Att äta vegetabilisk kost är både bra för miljön och hälsan utöver att det är mycket billigare än en köttbaserad kost. Det negativa är att det ofta kräver lite mer jobb och tid att laga vegetarisk eller vegansk mat, fördelen är dock att det blir mycket godare än om du skulle steka på frysta köttbullar med pasta och ketchup. Det finns många bra bloggar med recept på billig och bra mat: vår favorit är bloggen Portionen under Tian där du kan hitta otroligt goda och billiga veganska och vegetariska recept.
Se över onödiga utgifter
Gå in på din bankapp och kolla vad du lägger pengar på. Här är det lätt att du hittar prenumerationer på streamingtjänster du inte använder speciellt ofta, eller upptäcker att du lägger mycket pengar varje dag på att köpa kaffe i skolan. Sådana utgifter är så himla lätta att se över och undvika – du kan exempelvis dela streamingtjänster med vänner och ta med kaffe i termos till skolan. Många bäckar små gör att du kan spara in så mycket som en tusenlapp varje månad. Sedan kan du även se över om det finns billigare alternativ för saker såsom hemförsäkring och elavtal, eftersom att många företag har billiga specialerbjudanden för studenter. Det kräver lite tid och energi – men oj vad bra för plånboken!
Om du har möjlighet – bo med en kompis
Att inte behöva ta en hel hyra själv gör under för ekonomin, och dessutom sparar ett gemensamt ansvar över hushållet en hel del tid. Om ni vill kan ni göra er veckohandling och matlagning gemensam, vilket innebär att matkostnaderna halveras. Om du bor med en vän kommer ni båda att bidra till husgerådet och möblemanget, vilket innebär att du själv inte måste lägga en massa pengar på att köpa saker du inte har. När du senare får ett jobb med lön och bor ensam kan du lägga dina pengar på sådana saker!
Cykla istället för att åka kollektivtrafik eller bil
I många studentstäder är cykeln det främsta transportmedlet. Om du bor i en studentstad finns det därför många återförsäljare av billiga second hand-cyklar. Detta är det absolut enklaste sättet för dig att ta dig runt på, och kommer att spara dig kostnaden av ett lokaltrafik-kort. Utöver detta är cykeln miljövänlig och ser till att du får daglig motion. Ett tips är dock att köpa en rätt skruttig cykel, eftersom att det är vanligt med stölder i studentstäder. Om du har en dyr cykel ökar risken för att den blir stulen markant. Utseendet spelar ingen roll, det viktiga är att den funkar!
Utforma en tydlig månadsbudget
Ett bra tips för att du ska ha översikt över din ekonomi är att skapa en månadsbudget, med tydliga poster för stående utgifter, sparande och övrigt. Att spara några hundralappar i månaden gör stor skillnad för när det kommer oväntade utgifter eller när du behöver köpa lite dyrare saker, såsom vinterjacka eller skor. På Konsumentverket kan du göra en budgetkalkyl enkelt och gratis!
Handla och sälj saker second-hand
Något som ofta är väldigt onödigt och dyrt är att köpa nyproducerade saker såsom kläder, husgeråd, möbler och elektronik. Det finns så många bra online-alternativ för att sälja och köpa saker nu för tiden, såsom Blocket, Tradera och Facebook Marketplace – varför inte utnyttja dem? Detta gäller inte bara när du köper saker, utan också när du ska göra dig av med gammalt. Istället för att slänga gamla kläder och annat så kan du alltid testa att sälja dem, på Facebook finns även många nischade köp-och-sälj-grupper du kan kika i!
Även om ekonomin är knaper så tycker vi att du ska komma ihåg att leva och ha kul under din studieperiod, det är en fantastisk tid av lärande och av att skapa nya umgängeskretsar. Om du följer dessa råd så slipper du gå runt och oroa dig för att ekonomin inte går ihop, och kommer till och med att ha lite pengar över i månaden att använda på roliga saker! Vi önskar dig en bra start på terminen och ett stort lycka till!