Hjärnforskaren: Mobilen kan göra dig deprimerad
2 Mar 2018 kl: 00:00

Hjärnforskaren: Mobilen kan göra dig deprimerad

Mobilen är en digital godisskål, menar du. Varför det?

– Därför att den liksom godis ger oss en snabb belöning för stunden. När vi har tittat på mobilen en gång vill vi göra det igen och det får konsekvenser för oss. Stressrelaterade sjukdomar ökar och när vi ständigt blir avbrutna gör vi sämre ifrån oss på jobbet. Läkarstudenter presterar exempelvis sämre i dag vilket bland annat är kopplat till detta. Det finns även studier som visar att empatin minskat med 40 procent de senaste 20 åren – vilket man delvis säger beror på våra digitala beteenden.

På vilket sätt kan mobilen göra oss deprimerade?

– Om vi hela tiden tittar på mobilen och blir störda i vårt arbete tenderar vi att jobba över eftersom vi helt enkelt inte hinner med det vi ska göra – och studier visar att de som arbetar mycket övertid löper en ökad risk för att bli deprimerade. När vi ägnar mycket tid åt mobilen och istället skjuter upp andra saker blir det en stress för oss. Mobilen kan hjälpa oss att hålla kontakten med vänner och familj men den kan inte ersätta verklig sociala kontakt och närhet som vi behöver för att må bra.

”I snitt tittar vi på mobilen 150 gånger på en dag.”

Hur ska vi göra för att hantera mobilen på ett bra sätt då?

– Mitt budskap är att använda mobilen med en intention – för det finns förstås många gånger då tekniken fyller ett gott syfte. Att kunna prata på Skype med en syster som är i Australien eller att beta av några jobbmejl när man får dötid på tunnelbanan är bra. Men oftast har vi ingen intention, vi scrollar bara runt och i snitt tittar vi på mobilen 150 gånger på en dag. Om man går tillbaka till liknelsen av en digital godisskål så äter barn lördagsgodis eftersom det inte är bra att göra det varje dag – och även meningslös mobilanvändning kan behöva begränsas.

Den här diskussionen har pågått i några år – tycker du att vi har blivit bättre och mer medvetna kring vår mobilanvändning?

– Nej. Dessutom drabbas i dag fler av den digitala stressen eftersom i stort sett alla har tillgång till en skärm, stora som små.