Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Nordea.
Som ung bostadsletare är det är lätt att känna sig osäker, särskilt med tanke på dagens marknad. Hela hösten har det gått att läsa om sjunkande bostadspriser och vacklande budgivningar – och inget tyder på att trenden håller på att vända. Från och med den 1 mars 2018 skärps även amorteringskraven, och det kan bli ett ytterligare orosmoment för såväl säljare som köpare. Så, hur ska man tänka?
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, uppmanar dig som förstagångsköpare att dra fördel av marknadsläget.
– I och med att priserna är lägre nu räcker kontantinsatsen längre vilket gör att du inte behöver låna lika mycket. Men det beror givetvis på vad du letar efter. Prisnedgången är inte lika stor överallt, säger hon.
Räkna ut din boendekostnad här!
Ingela rekommendation till förstagångsköpare är att våga tänka i nya banor. Du kanske drömmer om ett visst bostadsområde, eller en viss typ av lägenhet, men det kan vara smart att tänka mer långsiktigt – och skynda långsamt.
– Även om vissa områden är mer hypade än andra, och häftigare att bo i, så är det smart att se bortom det. I storstäder kan trender förändras väldigt snabbt. Plötsligt har trenden vänt, och det är ett helt nytt område som är mer populärt, säger hon.
Om du är intresserad av att göra ett bra förstaköp rekommenderar Ingela att göra research och ta reda på vilka planer som finns inom olika bostadsområden. Hur ska infrastrukturen utvecklas? Finns det planer för nya köpcentrum, gallerior eller utökad kollektivtrafik?
– I storstäderna sker förändringar hela tiden. Ur det föds nya, spännande områden samtidigt som gamla områden kan börja blomstra. Om man är först med att se en sådan förändring kan man ha tur och hitta ett bra boende till ett förmånligt pris. Det gäller att våga gå mot strömmen.
Andra rekommendationer till förstagångsköpare är att se över sin livsstil och att fundera över vilka utgifter man kan tänka sig att skala av.
– Tänk på hur du lever i dag och vad du lägger pengar på. Gör en budget och se vad du är beredd att avstå från.
När Nordea gör sina kalkyler för bolån räknar de alltid på en ränta upp till åtta procent – en ränta du förväntas klara av att betala som bolånekund. Därför rekommenderar Ingela att du som förstagångsköpare tar höjd för detta när du planerar för ditt första boende.
– Ett knep är att varje månad försöka spara skillnaden mellan dagens ränta och en betydligt högre ränta. På så sätt bygger du upp en bra buffert samtidigt som du testar din egen ekonomi och ser vad den klarar av.
Om du inte har möjlighet eller får låna på egen hand kan ett alternativ vara att be dina föräldrar om hjälp. Så många som hälften av alla förstagångsköpare mellan 18 och 29 år behöver hjälp av sina föräldrar.
Hur kan du ta hjälp av dina föräldrar vid bostadsköp? Läs Nordeas föräldraguide här!
Ytterligare ett råd till dig som ska göra ditt första bostadsköp är att börja med en lite lägre standard, och sedan arbeta sig uppåt.
– Köp inte för dyrt första gången – ditt första boende är inte för alltid. Tänk i stället att du kan flytta många gånger. Genom att börja på en lägre nivå så har du kommit igång och då är du inne på bostadsmarknaden. Det är ett viktigt första steg!
5 snabba tips till förstagångsköpare:
1. Gör research
Vilka nya områden väntas bli populära i framtiden? Läs på om vilka satsningar som görs i området. Nya gallerior, köpcentrum eller utökad kollektivtrafik?
2. Se över din livsstil
Hur lever du i dag och vad kan du avstå från för att ha råd med ditt boende? Detta är jätteviktigt!
3. Spara till en buffert
Avsätt skillnaden mellan dagens ränta och en betydligt högre ränta. På så sätt sparar du en buffert samtidigt som du testar din ekonomi och ser vad den klarar av.
4. Köp inte för dyrt
Tänk taktiskt – när du väl har köpt din första bostad är du inne på bostadsmarknaden.
5. Kolla upp bostadsrättsföreningen!
Glöm inte att titta på bostadsrättsföreningens ekonomi. Vilka åtgärder och renoveringar har gjorts? Väntas högre avgifter? Sådana faktorer kan ha stor påverkan på din boendekostnad.
Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Nordea.