Mansdominansen på teknikutbildningarna är vida känd. Såväl politiker som lärosäten har uppmärksammat problemet, och nu tas ännu ett initiativ för att ändra på den saken. Teknikfestivalen Tekla bjuder in tjejer mellan 11 och 18 år för att uppdatera och bredda bilden av teknik och vad den kan användas till.
Läs också: Så ska hon få fler kvinnor till ingenjörsutbildningarna.
Bakom festivalen hittar vi ingen mindre än Robin Carlsson, som även lystrar till artistnamnet Robyn. Hon fick 2013 ta emot KTH:s stora pris och förklarar sina tankar kring Tekla så här:
– Som pristagare av KTH:s Stora pris får man i uppdrag att hålla ett seminarium på universitetet. Jag tänkte på KTH:s motto ”Vetenskap och konst” och ville göra något för att inspirera tjejer som är nyfikna på teknik och samtidigt uppmärksamma att alldeles för få kvinnor söker till KTH:s utbildningar. Tekla blir en festival för tjejer där de under en dag kommer få prova på olika områden inom framtidens teknologi i, vad jag tror kommer att bli, en rolig och infallsrik miljö.
Tekla ska inspirera deltagarna att ”nörda loss” och hitta nya intressen genom allt från workshops till musikframträdanden, där Robyn själv utgör en av akterna. I dag är cirka 34 procent av de nya studenterna på KTH:s utbildningar kvinnor, och var fjärde ingenjör på arbetsmarknaden är kvinna.
– Syftet med Tekla är att bredda och modernisera bilden av vad teknik är, lyfta fram kvinnliga förebilder inom teknik och ge fler tjejer möjligheten att hitta hur de själva vill och kan använda sig av teknik. Långsiktigt hoppas vi att Tekla kan öka rekryteringen av kvinnor till tekniska utbildningar, säger Sophia Hober, dekanus på KTH, i ett pressmeddelande.