Katarina Widoff håller utbildningar och föreläser om nätverkande, och har bland annat skrivit böckerna ”Bli en skicklig nätverkare – mingla dig till framgång” och ”Marknadsför dig med personliga kontaktnät – bussighet är lönsamt”. Hon ser minglet som ett första steg till att nätverka och bygga upp sitt kontaktnät. Hennes hetaste tips är att lära känna sig själv – och att frossa i förberedelser.
– Kunskap är makt. Framförallt kunskap om en själv. Mitt tips är att redan innan fundera ut vad man vill få ut av eventet, vilka frågor man vill ha svar på, vilka branscher och personer man är intresserad av att prata med – och redan på förhand kolla upp om de kommer vara på plats. Sedan är det också viktigt att veta hur man ska presentera sig själv. Vad vill jag att andra ska komma ihåg om mig?
Över 70 procent av alla jobb förmedlas genom personliga kontakter, och i affärer är siffran ännu högre. Samtidigt är det många som får skräckkänslor inför blotta tanken på att mingla med främlingar. Tricket är att våga släppa garden.
– Svenskar tycker generellt att det är obehagligt att prata med folk de inte känner. Det hänger ihop med att vi inte har fått öva på det, till skillnad från andra länder där man tidigt i skolan lär sig diskutera och prata inför grupp. Men vågar man visa att man inte är expert på allt, ställer frågor och visar intresse är mycket vunnet. Folk älskar att prata om sig själva, och alla gillar personer som hör vad man säger. Att vara en god lyssnare är alltså en god mingelkompetens.
Något som många är nervösa inför är hur man ska inleda en konversation. Katarina Widoff rekommenderar att varmprata igång samtalet.
– Att prata när man väl har fått igång samtalet är enkelt, det som kan vara svårt är att inleda och avsluta ett samtal. Mitt tips är att först känna på varandras kemi, att prata kommunikationen varm med oladdade frågor som ”Har du varit här förut?”. Det skapar en avslappnad stämning och gör det enklare att gå över till det hårda artilleriet kring jobb och karriär.
– En gyllene regel är att prata ett par minuter med varje person, inte mer än 10 minuter. Man hinner få otroligt mycket sagt på bara 1 minut om man vet vad man vill få ut av samtalet. När man känner sig nöjd kan man säga rakt ut att man ska mingla vidare, det är inget konstigt med det.
Men hur ska man komma ihåg allas namn?
– Främst ska man bestämma sig innan för att komma ihåg folks namn, det gör att hjärnan i högre grad fokuserar på det. När en person presenterar sig kan du gärna upprepa namnet högt, då har du hjälpt sinnena genom att både ha hört namnet och sagt det högt. En annan smart grej är att presentera folk för varandra för att få en extra repetition.
Finns det några samtalsämnen som är tabu?
– Pengar, sex och religion brukar vara känsliga ämnen som kan vara smart att undvika. Även politik kan röra upp lite olika stämningar, risken är att man förstör för sig själv om man pratar med en person med en annan politisk färg. Man får känna av lite där. Att prata vikt kan även det vara känsligt, däremot brukar det funka bra att berömma någon om det kommer från hjärtat. Men det får inte bli banalt.
Efter att en första kontakt är inledd är det dags att lägga in en högre växel. Målet är ju att få in personerna man träffat på minglet i sitt nätverk. Enligt Katarina Widoff är det viktigaste att känna av kemin.
– Ett första steg kan vara att skicka en kontaktförfrågan på LinkedIn, för att sedan ta det vidare därifrån. Ett djärvare alternativ är att direkt föreslå ett möte eller en lunch för att prata vidare. Om personen inte nappar på det kan man be om att få ringa, och i nästa steg föreslå ett fysiskt möte. Ibland behöver man ta det i etapper, det viktigaste är att få till kemin och visa att man är seriös och idog. Det finns inga regler kring hur långt efter man kan höra av sig, det viktigaste är att man har ett tydligt ärende och att man framför det direkt. Ärlighet varar alltid längst.
Proffsminglaren
Proffsminglaren rör sig i rummet, presenterar folk för varandra och får alla att trivas. Är artig och lyssnar på sina medminglare, och är duktig på att starta diskussioner, knyta nätverk och snappa upp information. Har ett klart mål och syfte med minglet och lämnar alltid lokalen med en drös visitkort på fickan.
Kompisminglaren
Kommer till minglet tillsammans med kompisen, kollegan eller partnern, och lämnar inte gärna tryggheten i den egna gruppen. Detta är ingen bra strategi i längden, eftersom folk är mindre benägna att komma fram och prata om du redan är inbegripen i samtal med någon annan.
Plåsterminglaren
Har en tendens att klistra sig fast på andra minglare, är en dålig lyssnare och kör istället över alla med sitt snack om sig själv. Känner inte av när det är dags att lämna ett samtal, vilket kan bli outhärdligt för lyssnarna.
Antiminglaren
Stryker längs väggen och förstår inte syftet med minglet eller varför hen är där över huvud taget. Är helt ointresserad och ser ofta mingel som ett nödvändigt ont under någon paus på en intressant konferens eller liknande.
Humörsminglaren
Humörsminglaren är som folk är mest. På rätt humör flyter minglandet på, men är dagsformen fel känns minglandet stelt och tråkigt. Tips: bit ihop en stund, prata med några stycken och introducerar folk vidare till andra minglare för att kunna smita med gott samvete.