Så gör du en nystart i plånboken
12 Feb 2015 kl: 00:00

Så gör du en nystart i plånboken

Vår oro för privatekonomiska smällar bara ökar. En ny undersökning från Nordea visar att de vanligaste ekonomiska orosmomenten är om någon i familjen skulle gå bort eller bli långvarigt sjukskriven.

– Många, särskilt yngre, är dåligt skyddade mot privatekonomiska smällar. Det är i sig naturligt då de troligtvis är högre belånade och inte har hunnit bygga upp en ekonomisk buffert, säger Britta Burreau, vd på Nordea Liv & Pension.

Britta Burreaus bästa tips är att se över sin ekonomiska situation och skaffa en försäkring som kan hjälpa till vid dödsfall eller långvarig sjukskrivning.

– Alla bör ställa sig frågan vad som händer mina närstående om något skulle hända mig. För många räcker 100 kronor i månaden som sparpeng för ett skydd som gör att familjen kan kunna bo kvar i sin nuvarande bostad. Jämför det med priset för en dagens lunch, säger Britta Burreau.

Så gör du en nystart i plånboken:

Ta reda på vart pengarna tar vägen
Gör en budget och för kassabok över alla inköp och utgifter. På så sätt får du en överblick över vad pengarna egentligen går till.

Akta dig för energitjuvarna
Duscha inte längre än nödvändigt, lägg lock på grytorna, lufttorka tvätten, sänk inomhustemperaturen med en grad och dra ur laddare till mobiler och datorer när du inte använder dem.

Undvik impulsköp
Fråga dig själv om du verkligen behöver det du tänkt köpa. Det bästa är att gå hem och fundera ordentligt, oftast kommer du fram till att du egentligen inte behöver så mycket som du tror.

Spara inte för att slösa
Lägg undan några hundralappar varje månad. Sparande är till för att kunna lägga undan och använda när du som bäst behöver pengarna – inte för att kunna slösa längre fram.

Möblera energismart
Se till så att inga stora och tunga möbler blockerar elementen och lägg varma mattor på golvet. Släpp in solljuset på dagen men dra för med gardiner och persienner på natten för att isolera värmen.

Sälj gamla saker
Rensa garderober och förråd och sälj saker du inte behöver på loppis. Inte bara bra för plånboken utan också för miljön och returhanteringen.