Ja, ingenjörer, jurister och ekonomer kommer alltid att behövas. Och ja, de får intressanta, stimulerande och ofta välbetalda arbeten. Men det finns även andra – mer nischade – yrkesgrupper som bidar sin tid. Shortcut har spanat bland trender, spekulationer och rapporter för att ge er ett smakprov på framtidens jobbtitlar.
Läs också: Därför ska du ta med World of Warcraft i cv:t
För er som inte orkar läsa listan nedan sammanfattar vi: Människonära och hållbarhet.
Nostalgiker
Alla vill se tillbaka på sin uppväxt med värme och kärlek. Varför inte gå tillbaka till den helt i stället? Nostalgikerna kommer att arbeta intensivt för att återskapa förlorade miljöer, interiörer och favoritmöbler hos den åldriga delen av befolkningen. Redan om 15 år kan vi förvänta oss konsultation från proffs som kombinerar färdigheter inom terapi, inredningsdesign och historia för att göra våra hem så trygga och bekanta som möjligt i livets slutskede.
Robotrådgivare
Det finns tusentals visioner kring hur vi kommer använda oss av robotar i framtiden. En sak är de flesta dock ense om: De kommer att invadera våra hem för att städa, diska och utföra andra vardagssysslor. Men hur ska vi människor förhålla oss till våra plåtklädda livskumpaner – oavsett vilken medvetandegrad de förses med? Vilken robot ska man välja? För att svara på dessa frågor kommer sannolikt robotrådgivaren att rycka in och överbrygga gapet mellan människa och maskin.
Vertikalskördare
Det finns inte oändligt med bördig mark på jorden, och förr eller senare kommer det odlingsbara utrymmet att ta slut. Att odla på höjden kommer bli en självklar företeelse, vilket kräver nya agrikulturella lösningar och tekniker. Se på byggsimulatorer som Minecraft, där detta snarare är regel än undantag. Man är väl mån om sitt space?
Förvildare (fritt översatt, typ)
Om människan är världsbäst på något, så är det att paja allt vi rör vid. Särskilt naturen. I framtiden, när vi både bygger och odlar potatis på höjden, kommer det krävas folk som återställer det våra åkrar, industrier och bilar har förstört. Praktiskt lagda människor med ett miljösamvete skulle passa som handen i handsken för dessa jobb. Om branschen ska bli verklighet krävs det dock lite större ansträngningar från mänskligheten i framtiden.
Barndesigner
Det experimenteras redan i dag med metoder för att kontrollera populationen. Fosterdiagnostik används regelbundet för att reda ut frågetecken kring det väntade barnets hälsa och kön, vilket hjälper föräldrarna att förbereda sig för tiden efter födseln. En bisarr och smått kontroversiell trendspaning handlar om att särskilda designers och genetiska begåvningar, utefter föräldrarnas önskemål, kommer att kunna designa barnet från grunden och välja bort oönskade egenskaper och defekter.
Kroppsdelstillverkare
Också en yrkeskategori som egentligen redan sett dagens ljus. I årtionden har vi kunnat njuta av såväl ögon- som ben- och näsproteser. Men i framtiden duger endast fullt funktionella ersättningslemmar, vilket knappast kan sägas om dagens upplagor. Och vi snackar inte bara ”delar” som kan urskiljas med blotta ögat. I skrivande stund odlas bland annat luftrör och öron fram på konstgjord väg. När människan fått bättre förståelse för den avancerade forskning som omgärdar fenomenet kan vi vänta oss en explosionsartad efterfrågan på kroppsdelstillverkare.
Avatardesigner
Ett digitalt alternativ till ovanstående fasoner. Vi lägger ut mer och mer av oss själva på nätet i form av selfies och Facebook-statusar om väder, men allt mer av våra identiteter kommer att förläggas till cyberspace. En avatardesigner skräddarsyr, skyddar och ser efter din digitala identitet. Ingen gillar att få datorn hackad, men tänk då vilka jobbiga konsekvenser som skulle kunna uppstå om du – personligen – hackades!
Molnkontrollant
Tack vara tunga institutioner som Nasa och CERN kommer vi redan inom några år att kunna påverka planetens klimat i en långt större grad än i dag. I den ständigt pågående kampen mot global uppvärmning och klimatpåverkan är det inte otänkbart att människan ger sig på att utöka molnens förmåga att stöta bort strålning från solen, vilket i slutänden skulle kunna förlänga jordens livstid.
Rymdturistguide
”Tittar ni till höger ser ni månens högsta berg” kan ljuda i rymdraketerna inom snar framtid. Om det behövs turistguider på Gran Canaria, fatta då vilket behov det kommer finnas att upplysa och underhålla rika rymdresenärer om den oändliga rymden som omger vår lilla puttinutt-planet. I en intervju som publicerades i Dagens Nyheter alldeles nyligen berättade äventyraren och bergsbestigaren Renata Chlumska att hon har en biljett till rymden som ligger hemma och skräpar. ”Jag bestiger månens högsta berg inom 20 år”, säger hon till DN – och det vette sjutton om hon faktiskt inte får rätt?
Distanskirurg
1961, Antarktis och blindtarmsinflammation. Ingen kombo man ens skulle önska sin värsta fiende. Det var dock precis vad den sovjetiske läkaren Leonid Rogozov drabbades av under en expedition. Som stationens ende läkare bestämde han sig för att själv avlägsna sin blindtarm för att undvika att dö när den brast. Som tur är föll självoperationen väl ut, men i framtiden kommer kirurger att kunna distribuera ”operationskit” till avlägsna platser, för att sedan utföra ingrepp via datorer och robotar som de kontrollerar på distans. Förutom traditionella kirurg-skills kommer distanskirurgerna även behöva datorkörkort och färdigheter i robotik.