För att inte vara en särskilt farlig sjukdom (hos folk under 80 år) så är vinterkräksjukan väldigt otäck. Om en arbetskamrat insjuknar lägger sig paniken som en våt filt över kontoret, folk får handspritsmani och väljer att jobba hemma för att inte drabbas av den förhatliga åkomman. Varje år drabbas cirka en miljon svenskar av en infektion som orsakats av Noro-viruset. Sjukskrivningar på grund av vinterkräksjukan kostar samhället miljonbelopp.
Det ska ett KTH-lett europeiskt forskarprojekt ändra på. Forskare vid den anrika högskolan är mitt uppe i arbetet med att ta fram en prototyp av en sensor, som ska känna av om vinterkräksjukan finns i luften.
Enligt Fredrik Carlborg, projektkoordinator på KTH, är målet att ta fram en sensor som kan identifiera Noro-viruset på några ”tiotals minuter.” Och bevisa att vinterkräksjukan inte bara smittar via direktkontakt.
– Målet nu är att skapa en så kallad demonstrator föt att kunna testa virusvarnaren i en helt realistisk miljö. Med demonstratorn kan vi praktiskt verifiera det forskare tidigare påvisat indirekt och i labbförsök: att viruset faktiskt smittar via luften och inte bara genom kontaktsmitta, säger han i ett pressmeddelande.
Primärt är forskarlaget intresserade av att göra sensorn till verklighet på sjukhus och offentliga miljöer som flygplatser och restauranger. Ambitionen är även att göra ett ”screeningverktyg” som upptäcker om en person är smittad med vinterkräk-viruset. Tänk att ha en sådan pryl på jobbet!