>> Tillbaka till Uppstickarlistan
Tänk dig att du är snuddande nära att förändra sättet på vilket vi hanterar en av världens viktigaste och dyrbaraste resurser. Att du med en produkt kan bryta ny mark över hela jordklotet och förbättra livsvillkoren även i de mest utsatta av länder. Och att du bara är 25 år.
Det finns en mängd olika reaktioner man kan tänka sig inför en sådan surrealistisk situation. Storhetsvansinne, panik eller ren och skär skräck. Ändå är Mehrdad Mahdjoubi, entreprenör och vd för Orbital Systems, häpnadsväckande lugn.
– Det känns bra, konstaterar han.
OrbSys-duschen, som CNN valde att kalla den i ett uppmärksammat nyhetsinslag från förra året, kommer att lanseras innan årets slut. Det rör sig om en helt ny typ av produkt, en dusch som renar och återanvänder vattnet och låter det strila över våra kroppar gång på gång. Med hjälp av patenterad nanoteknik för rening och filtrering blir det dessutom renare än vanligt dricksvatten.
”Innovationer kan vara hur miljövänliga och effektiva som helst i forskningslabbet, men det verkliga testet kommer när de ska tas emot av den breda massan.”
Klockan är över åtta på kvällen. Årets förstaplatsinnehavare på Uppstickarlistan kväver en gäspning. Det har varit ännu en lång dag.
– Vi har just nu ett femtiotal duschar ute på test hos flera olika verksamheter. Brandstationer, hotell, gym och badhus för att nämna några. Innan december är slut hoppas vi ha öppnat upp för beställningar. Men du vet hur det är. Beställer man en ny bil kan man få vänta i flera månader innan den kommer fram. Vi är fortfarande ett litet team, men kämpar på så gott vi kan, säger Mehrdad.
I runda slängar sparar Orbital Systems duschar uppemot 80 procent energi och hela 90 procent vatten jämfört med en konventionell dusch. Sommaren 2013 testades två OrbSys-duschar på Ribersborgs utomhusbad i Malmö, vilket ledde till en besparing på 100 000 liter vatten. Hade man bytt ut samtliga duschar i anläggningen och slagit ut besparingen på ett helt år skulle det röra sig om sisådär 5 475 000 liter. Och massor av energi som skulle gått till att värma upp vattenmängderna.
– Det går åt cirka 150 liter vatten när du duschar i tio-tolv minuter. Varenda droppe ska värmas upp med 30 grader – bara för att sedan försvinna ned i din golvbrunn. Förstå vilket slöseri det rör sig om, säger Mehrdad och hoppas att vi i framtiden kan titta tillbaka och skratta åt hur vårdslöst vi behandlade våra vattenresurser.
Med Mehrdads OrbSys-dusch klarar du dig på fem-tio liter vatten per tvagning. Och ja – du kan till och med kissa i den utan risk för att översköljas med ditt eget urin. Bakterier och skadliga ämnen isoleras och hamnar utanför filtreringssystemet som renar vattnet.
Idén till duschen fick han i samband med studierna i industridesign vid Lunds universitet.
– Skolan har ett samarbete med Nasa för att bättre förstå de extrema förhållandena som råder i rymden, där astronauterna måste hushålla med resurser på ett helt annat sätt. Vi skulle spåna kring lösningar som ökar chanserna för att överleva en resa till Mars. Jag inspirerades av deras teknik för vattenåtervinning och tänkte att man borde göra något liknande på jorden, förklarar Mehrdad.
En utmaning med att uppfinna och lansera nya produkter är att användarna sällan är villiga att göra några större ändringar i sitt beteendemönster för att anamma det nya. Därför blev just duschen en tacksam arena.
– Innovationer kan vara hur miljövänliga och effektiva som helst i forskningslabbet, men det verkliga testet kommer när de ska tas emot av den breda massan. Man kan inte få människor att ändra sin livsstil hur som helst. Men alla duschar redan i vår del av världen. De behöver inte anpassa sitt beteende över huvud taget, eftersom våra duschar utåt sett fungerar precis som en vanlig dusch.
Att som vi i Sverige kunna duscha varje dag är emellertid en lyx som långt ifrån alla delar. I många länder är kvaliteten och tillgången på vatten ett stort problem.
– I andra delar av världen är tillgången till rent vatten en fråga om liv och död. Vi på Orbital Systems är tydliga med att det långsiktiga målet är att nå ut med tekniken till områden som har det sämre ställt än enbart de industrialiserade och välutvecklade länderna, säger Mehrdad.
Foto: Christian Gustavsson.
”Det finns ingen genväg till banbrytande idéer du kan skriva ner.”
25-åringen tar uppmärksamheten kring sin innovation med ro. Han har redan vunnit flera priser och stipendier, bland annat det tunga Skapa-priset som i oktober delades ut av stiftelsen med samma namn.
– Det har blivit några stycken nu. Jag jämför inte priserna med varandra på något sätt, men det är självklart alltid roligt med erkännande, säger Mehrdad.
Någon annan som tidigt fick upp ögonen för Orbital Systems var ingen annan än självaste Niklas Zennström. Ja, IT-entreprenören som grundat megatjänsten Skype och är god för nätta 9 miljarder kronor. Han ligger också bakom den filantropiska verksamheten Zennström Philantropies, som varje år utlyser Green Mentorship Award. Syftet är att lyfta fram och stötta startups som satsar på hållbar innovation. 2012 hette vinnaren Mehrdad Mahdjoubi, och priset bestod bland annat av ett års personligt mentorskap.
– Det var fantastiskt att få Niklas som mentor. Han är extremt proffsig och erfaren, men brinner också för miljö, teknik och entreprenörskap.
När fler riskkapitalister och investerare fick upp ögonen för Orbital Systems och ville gå in i bolaget såg Zennström till att trumfa buden. Det resulterade i att han numer även står som investerare i verksamheten. Hans pengar har hjälpt till att finansiera produktutveckling och de installationer som gjordes under 2013.
När jag ska förhöra Mehrdad om den kreativa processen och hur han kläckte idén med OrbSys-duschen svarar han:
– Det finns ingen genväg till banbrytande idéer du kan skriva ner.
Jag frågar om han inte kan utveckla resonemanget. Några tips till aspirerande innovatörer måste han väl ha?
– Du sätter dig inte bara ner och utvecklar en banbrytande produkt. Din hjärna måste vara igång hela tiden och du måste isolera tankarna till just det problem du vill lösa. Jag gick runt och tänkte på utmaningar inom vattenkonsumtion 24 timmar om dygnet. Som utbildad industridesigner arbetar jag främst visuellt, inte tekniskt. Därför jobbar jag mycket med skisser. Inte som i att jag sätter upp en på väggen och direkt kommer på hur jag ska gå tillväga. Det gäller att göra om det många gånger och se om du kan hitta mönster eller kombinationer sinsemellan, som tillsammans bildar en gångbar helhet.
Ett ständigt ifrågasättande krävs också för att driva idéarbetet framåt.
– Jag har alltid varit intresserad av att utmana existerande lösningar. Att plugga industridesign innebär att du får vara med på ett konstnärligt plan tidigt i produktutvecklingen, vilket ökar möjligheten att tänka fördomsfritt och påverka. Ditt arbete utförs innan projektet har kommit till ”hur-stadiet” – och det är då koncepten spikas. De tekniska utmaningarna kommer senare.
Inte ens denna sena novemberkväll, när produktlanseringen står för dörren, tillåter sig Mehrdad Mahdjoubi att stanna upp och reflektera över vad han faktiskt är på väg att åstadkomma.
– Det finns ingen mening med det än. De stora utmaningarna ligger fortfarande framför oss. Orbital Systems är ett litet bolag med tio anställda. Det kommer att ställas höga logistiska krav på oss. Vi får inte tappa tempo. Det är en sak att sätta ihop ett gäng testexemplar och skeppa iväg. Det rör sig om stora utvecklingskostnader för varje enskilt exemplar. Vi kommer att behöva nyanställa extremt kompetenta människor som hjälper oss när saker börjar ske i allt snabbare takt.
Att agera innovativt i ett startupbolag ser Mehrdad som en tillgång snarare än ett problem – bristen på arbetskraft till trots.
– Jag tror att möjligheten att vara kreativ är större här än i ett bolag styrt av sin historia kring strukturer och arbetssätt. Har du investerat 30-40 år i att ta fram lösningar som fungerar har du inte samma incitament för att ta fram nya produkter. Se på bilbranschen, där Tesla har seglat fram som en hyperintressant kandidat genom att enbart satsa på elbilar. De satsar järnet på sin nisch, och det kommer att bära frukt tror jag.
Visionen är att utveckla en extremt användbar produkt som ändrar det synsätt vi har på vår vattenförbrukning i dag. Men dit kan det dröja många år att nå.
Mehrdad illustrerar än en gång med ett exempel från bilbranschen:
– Titta på ABS-bromsarna som sitter i var och varannan bil i dag . Dessa var en lyx på 1980-talet. Saker och ting måste få ta sin tid. Det är här och nu som gäller för oss.
Mehrdad Mahdjoubi
Ålder: 25 år.
Gör: Entreprenör och vd för Orbital Systems.
Utbildning: Industridesign vid Lunds Universitet, tog masterexamen 2011.
Favorituppfinning: Elektricitet