Vill du ha en karriär inom välgörenhet?
Din karriär 23 Nov 2022 kl: 10:35

Vill du ha en karriär inom välgörenhet?

Nyfiken på hur det är att jobba med välgörenhet? Vi kikar på vilka steg du kan ta för att kickstarta en karriär med ett ändamål du kan känna dig stolt över.

Att arbeta med välgörenhet i en nonprofit-organisation kan innebära jobb med mänskliga rättigheter, djurens rätt eller internationella konflikter för att nämna några exempel. Kanske brinner du för ett specifikt ändamål extra mycket, eller lockas av en arbetsplats där alla jobbar mot ett och samma välgörenhetsmål? Om känslan av att göra skillnad är viktig för dig på en arbetsplats kan en tjänst på en nonprofit-organisation ge dig en otrolig motivation och stolthet i karriären. Dessutom finns det ofta en bred repertoar av roller att söka eller specialisera sig inom, och det är även ett sätt att hitta en arbetsplats med likasinnade kollegor.

Acceptera inte dåliga villkor
Att arbeta med välgörenhet kan exempelvis innefatta en tjänst som insamlare. Som insamlare kan du stärka ditt CV med en merit som kan understryka den sociala marknadsföring som du lär dig på denna typ av tjänst. Det erbjuds dock många tjänster inom välgörenhet som är deltid, och ibland obetalda. Glöm inte att alltid undersöka arbetsvillkor och kontrakt. Du ska inte acceptera eller vara okej med bristande villkor, bara för att du jobbar med välgörenhet.

Samtidigt finns det förstås välgörenhetsorganisationer som helt enkelt inte kan finansiera de tjänster du tillhandahåller. Vill du göra skillnad och dessutom få den där meriten på ditt CV som kan innebära en fortsatt karriär inom välgörenhet kan det mycket väl visa sig vara rätt steg för din karriär att på deltid jobba obtealt med välgörenhet.

Vilken utbildning krävs?
Ibland kan du behöva specifika kompetenser för att arbeta med välgörenhet. Vill du jobba hos exempelvis Unicef kan det handla om kompetenser inom marknadsföring, juridik, ekonomi eller något helt annat. På sin egna hemsida understryker de dock att “för att vara aktuell för en tjänst inom Unicef internationellt krävs det att man har en magisterexamen från universitet eller högskola”. Denna typen av större organisationer erbjuder ofta även praktik, perfekt för dig som studerar och vill röra dig mot en organisation som sysslar med välgörenhet!

Ofta handlar det dock helt enkelt om den specifika roll du söker. I en välgörenhetsorganisation krävs alla möjliga typer av kompetenser. Därför bör du, som med vilken annan karriär som helst, fokusera på hur du kan bygga dina meriter och erfarenheter på olika sätt för att nå ditt drömjobb.

Vill du jobba inom välgörenhet är det viktigt att fråga vad som lockar dig till de. Är det kanske några specifika organisationer som intresserar dig, något särskilt ändamål, företagskulturen eller något helt annat? Identifiera vilka positioner du kan söka, och påbörja din resa mot en karriär du kan känna dig riktigt stolt över.