22 Okt 2010 kl: 00:00

Tekniknörden Felix Herngren visar sitt rätta jag

Det är fredag morgon. Klockan ovanför tågperrongen på Stockholms central visar på 7.20. Om precis en minut avgår X2000-tåget till Linköping. Ett tåg som Felix Herngren ska sitta på för att senare under dagen komplettera ett avsnitt av den nya tv-serien, Felix stör en ingenjör – ett kombinerat reseprogram och porträtt på svenska ingenjörer runtom i världen som visas i TV4 nu under hösten. Vad sägs om specialeffekter i Hollywood? Bygga ut telenätet på Jamaica? Gruvborrning två kilometer under jord i Kina?

 

[object classid=”clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000″ width=”424″ height=”321″] [param name=”movie” value=”http://cdn01.tv4.se/polopoly_fs/1.1615597!approot/embedvideo.swf?videoId=1.1831856″ /] [param name=”allowfullscreen” value=”true” /] [param name=”allowScriptAccess” value=”always” /] [param name=”base” value=”http://cdn01.tv4.se/polopoly_fs/1.1615597!approot/” /] [/object]

I Felix stör en ingenjör fixar den svenske ingenjören Mårten superkrafter till Felix som därefter såg till att slå ut det knarklangande Mumingänget som terroriserade Los Angeles. Klipp: tv4.se

Den här drygt en och en halv timmes långa tågresan har också visat sig vara snudd på den enda intervjulucka Felix Herngren har i sin kalender under en månads tid. Under otaliga samtal och mejl med hans tålmodiga kompanjon och agent Ylva Axell har vi bollat tider och platser för intervju och fotografering. Det har låtit lite så här:
– Måndag? Nej tyvärr, Felix spelar in reklamfilm på tisdag och onsdag och hans hockeyfrilla sätts redan på söndagen, så plåtning går inte. Veckan därpå? Tyvärr, då börjar repetitionerna och inspelningen av Solsidan, säsong två. Veckan innan? Nej, Felix har lovat familjen att inte vara borta mer än nödvändigt nu när han har rest så mycket under våren och sommaren.

Tio sekunder innan dörrarna till X2000 går igen och tåget börjar rulla står en lite morgonyr komiker och regissör till slut i gången till förstaklassvagnen. Jeans och grov grön skjorta, och en rätt oansad frisyr – vilket senare får sin förklaring: Felix har fått stränga order om att inte klippa sig på två månader, annars kan stylisten inte klistra på den fejkade hockeyfrisyren till reklamfilminspelningen om några dagar. En behaglig svalka sprids i första klass när luftkonditioneringen kickar igång och konduktören dyker upp för en biljettkontroll. Direkt tittar teknikälskaren i Felix Herngren fram. Han halar upp en Iphone för att visa sin e-biljett.
– Va? Skulle jag ha skrivit ut sidan på papper? Du kan alltså inte scanna streckkoden direkt från telefonskärmen? Är du säker? Snälla prova en gång ändå, säger han med ärlig tekniknyfikenhet i rösten.

Felix på plåtningen för Shortcut magasin. Foto: Jezzica Sunmo

Det är ingen slump att Felix Herngren för ungefär ett år sedan fick en förfrågan från ett produktionsbolag om att leda ett helt nytt program som ska väcka ungas intresse för teknik. Hans talang för humor skadar så klart inte men teknikintresset och nördigheten finns där också, sedan länge.

 

Bevis 1: Som 13-åring blir Felix först i sin skola med att skaffa dator (vi pratar 1979, och modellen heter Genie one). Tillsammans med en kompis startar han teknikklubben Totofema, en förkortning av de egna för- och mellannamnen Torkel, Tobias, Felix och Magnus. Det finns inga spel till datorn så de lär sig att programmera själva. Det häftiga resultatet? En plupp som åker fram och tillbaka över skärmen …

Bevis 2: I början på 2000-talet är Felix Herngren med och skapar svensk tv-historia som regissör av det interaktiva programmet Sputnik. Tittarna kan för första gången vara med och påverka programmet live. Den som laddar ner ett litet program till sin digitalbox kan styra en hand på skärmen med fjärrkontrollen. I ett avsnitt är polisen Papi Raul ute på landet och haffar en bonde som har vagnen full med hasch. Plötsligt dyker det upp fullt med bruna haschkakor i rutan som tittare kan roffa åt sig med fjärren. Osannolikt men sant.

Bevis 3: Felix har koll på udda teknikprylar som de flesta av oss aldrig har hört talas om. För inte så länge sedan slog han och 20 kompisar vad om vem som kunde bränna mest kroppsfett i förhållande till sin egen vikt. En liten vit tryckkammare (Bod pod) formad som ett ägg skulle avgöra fajten. Felix har beskrivit invägningen i en intervju i magasinet Din teknik. ”Magnus Uggla stod framför mig i kön till Bod poden. Att se honom krypa in i det klaustrofobiska lilla ägget, klädd i bara tajta fillingar och badmössa, slår alla rekord.”

Att Felix ändå inte jobbar som ingenjör i dag beror på att teatern och filmen stal hans uppmärksamhet i barndomen och tonåren. Ingen blir nog särskild förvånad av följande fakta: Som liten har Felix Herngren en lian hängande från takkroken där kristallkronan ska sitta, i familjens Östermalmsvåning. Han och syskonen får lov att rita på väggarna, och juristmamma och läkarpappa skruvar, vid sidan av lianen, upp en ribbstol för barnen att klänga i på väggen. Bilden av en kreativ spelevink tonar fram. Och visst spelar den där ungen teater på fritiden. Han blir snabbt värvad till radioteaterföreställningar i Sveriges radio. Samtidigt är det en rätt allvarlig prick vi pratar om. En som är rabiat ateist redan som sjuåring och som – när han får reda på att hans namn betyder ”Gud är god” – skäller ut sina föräldrar med råge och på studs bestämmer sig för att byta namn. Eller åtminstone lägga till ett som får duga som nytt förnamn. Hej då Tobias, hej Felix (efter en figur i Jan Lööfs barnböcker). Det här är också en liten kille som har stor vånda inför att bli vuxen. Som funderar mycket och tror att det är kört i livet när man måste börja hålla rätt på portföljer, kunna bankomatkoder och andra omöjliga saker.

Efter gymnasiet och lumpen står han med ett antagningsbesked till juristlinjen i handen men väljer att hoppa på filmjobb med storebror Måns. Som assistent går jobbet ut på att göra det ingen annan vill: koka kaffe, bära kablar … Så småningom startar Felix eget och gör sin första musikvideo åt The Creeps, till låten Now dig this!. Den där första fakturan har fastnat i minnet. Felix kan rabbla: ”Den var på 12 500 kronor och det var en häftig känsla”.
Och på den vägen är det. Snabbspolar vi 20 år framåt så står han där, en framgångsrik regissör av reklamfilm, långfilmer och nu senast succéserien Solsidan. En uppskattad komiker och skådespelare med klassiska figurer som Papi Raul och Dan Bäckman. Och så en folklig kommentator och programledare i lättsamma format som Wipe out och Vem kan slå Filip och Fredrik.

Dagens tågresa är kopplad till rymden. I ett av den nya tv-seriens program träffar Felix Herngren en tjej som konstruerar satelliter på European space agency i Holland.
– Vi fick inte filma på en anläggning där nere i våras, där man övar inför rymdfärder. Samma utrustning finns här på en anläggning i Linköping, så dit ska vi nu.
Två studenter bryter in och ber försiktigt om att få ta en bild med Felix. Han ursäktar sig ett ögonblick och kliver ut i mittgången. Säkerligen syns bilden på Facebook några sekunder senare.

 

Men tillbaka till rymden.
– Jag är helt såld nu efter inspelningen i Holland. Virgin galactic säljer resor till rymden och jag är sjukt sugen på att köpa en biljett. Det kostar 1,5 miljoner kronor … Men jag har bestämt mig. Antingen åker jag eller så ska min aska dit upp.
Han låter faktiskt ganska allvarlig. Allvar är det också i Felix Herngrens syn på sin nya tv-serie.
– Det här är faktiskt mitt första seriösa program. Det är första gången som jag ska vara mig själv, inte spela en roll, och där jag på riktigt undrar över saker, förklarar han.

Inspelning av Felix stör en ingenjör Foto: Pressbild

 

– Jag tycker att det är enormt kul med teknik. Om jag inte hade jobbat som komiker hade jag nog varit insyltad i något med teknik. Jag sa under en inspelning i våras att jag är en ingenjör fångad i en komikers kropp, haha.
Shanghai, Nairobi, Jamaica – förutom att han har fått resa till flera exotiska platser under arbetet med Felix stör en ingenjör så har han fått provjobba med ingenjörerna:
– Jag fick bland annat spränga två kilometer ner i en kinesisk gruva och klättra upp i en över 40 meter hög mast på Jamaica för att justera en sändare. Masten vajade i vinden … Varje ställe var otroligt lärorikt. Jag har fått en annan förståelse för teknik, hur den måste anpassas av smarta människor till nya situationer och miljöer runtom i världen. Det är enormt komplext, och det kräver kreativitet.

 

[object classid=”clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000″ width=”424″ height=”321″ value=”http://cdn01.tv4.se/polopoly_fs/1.1615597!approot/embedvideo.swf?videoId=1.1849222″] [param name=”allowfullscreen” value=”true” /] [param name=”allowScriptAccess” value=”always” /] [param name=”base” value=”http://cdn01.tv4.se/polopoly_fs/1.1615597!approot/” /] [/object]

 

Se klippet där Felix får i uppdrag att klättra upp i en 45 meter hög 3G-mast och justera en antenn, något han tar sig an med stor vånda… Klipp: tv4.se

Entusiasmen är smittande och det är tydligt att Felix är i sitt esse – allt verkar gå hans väg just nu. Fast det har inte alltid varit så. Felix har summerat sitt tonårsjag som ”finning, ful och spinkig” och visat upp sin vuxenvånda på bioduken i långfilmen Vuxna människor.
– Jag hade enorm ångest över det där med att bli vuxen. Det lättade lite under en radioteaterinspelning när jag hörde Ernst Günther och Per Myrberg diskutera fantasi med regissören, en allvarlig diskussion. Då förstod jag att man kunde jobba med fantasi som vuxen.
Under många år brottades Felix Herngren samtidigt med en enorm prestationsångest i sitt kreativa jobb.
– Många gånger under de senaste åren har jag känt mig väldigt nöjd, jag har lärt mig att uppskatta inspelningar. Men det är efter flera år av terapi. Förut mådde jag sjukt dåligt, kände mig som en bluff. Det släppte lite när första långfilmen gick bra. Då kände jag att jag hade bevisat att jag kunde regissera.
Vid sidan av prestationsångesten har tidsoptimism och en förmåga att tacka ja till precis allt satt lite käppar i hjulet på vägen.
– För ungefär två år sedan höll jag på att gå in i väggen. Sedan dess har min agent Ylva fått ta över planeringen. Hon bokar allt – det är det enda som funkar. Jag har enormt svårt att säga nej till saker. Det är fortfarande hektiskt, det har varit en galen vår, men nu fungerar det bra tack vare Ylva.
I takt med att framgångarna har avlöst varandra så har Felix stött på Jantelagen, men han har hittat sitt sätt att hantera det på.
– Jante är förjävla tråkig, det är en trist svensk grej. I jobbet träffar jag rätt många som armbågar sig fram och framhäver sig själva. Det är riktigt dåligt och det förstör bara för en själv i längden. Jag är mer för att smyga fram. Det funkar också, det tar bara lite mer av ens tid. Jag försöker att jobba med bra människor och jag är mån om att plussa andra. Vi ska vara glada för andras framgång och hjälpa varann på traven. Det är viktigt i en hård värld.

En och en halv timme har gått. Konduktörens röst i högtalaren får Linköpingsstudenter att börja slita i sina väskor. Innan tåget rullar in vid perrongen och Felix Herngren försvinner iväg för att  leka astronaut i testanläggningen hinner vi med en snabb omgång av ”Pest eller kolera”.

 

 

 

”Pest eller kolera” med Felix Herngren:

 

Om du var tungen att välja, skulle du helst göra en reklamfilm för BP eller Vatikanen?
– BP, tveklöst! De kan bättra sig. De har fått väldigt mycket skit men det är lättare att reparera skadorna som de åstadkommit än de som Vatikanen och påven har stått för.

Skulle du helst vara fast i en dag som evigt roastad på Berns eller för evigt tvingad att springa Wipe-out-banan?
– Haha, lätt Wipe-out-banan. Den är verkligen skitkul att springa! Roast på Berns var tvärtom en tveksam grej. Jag ställde upp när Henrik Schyffert ringde och hade ett sent avhopp. Jag tycker att jag klarade mig undan med hedern i behåll, med nöd och näppe.

Du som hatar att förlora – skulle du helst få spö mot brorsan eller mot din svägerska Kajsa Bergqvist i varenda tävling i ett helt år?
– Definitivt hellre mot Kajsa. Jag kan tycka att det är okej att förlora eftersom hon är yngre och före detta elitidrottare. Hon är stark! Brorsan är äldre, röker och dricker mer sprit. Ändå brukar jag förlora. I fjol vann jag för första gången en styrketävling mot honom. Jag var i chock! Det var ren lycka.

Skulle du helst tvingas behålla din hockeyfrilla från reklamfilmen för all framtid eller gå runt och prata som Papi Raul jämt och ständigt från och med nu?
– Jag säger hockeyfrillan, helt klart! Det kan vara lite coolt med halvhockeyfrilla, typ Paul McCartney 1973. Jag ska inte säga att det är snyggt, men det är lite punk över den.

 

Mer om Felix Herngren:

Ålder: 43.
Familj: Barnen Fanny, Vera och Leo från tidigare äktenskap, sonen Bill och bonussonen Nils med nya frun Clara. Ett barn till väntas i februari.
Bor: I en femma på Östermalm i Stockholm.
Favoritfilm: Star wars.
Gör: Driver det egna filmproduktionsbolaget FLX. Manusförfattare, komiker, skådespelare regissör, teknikfreak …
Skrattar åt: Borat är min absoluta favorit.
Varvar ner: I familjens sommarhus i Turkiet och på Gotland.

 

Foto: Jezzica Sunmo, jezzica@shortcut.nu

 

 

 

MISSA INTE!
Vinn humorsuccén Solsidan med Felix

Behöver du något att skratta åt när snöovädret drar in över Sverige? Ta chansen att vinna hela första säsongen av TV4s succéserie Solsidan. Tävla här!