Essity sätter hygien och hälsa på den globala agendan

Essity sätter hygien och hälsa på den globala agendan
07 november 2018

Det ledande globala hygien- och hälsobolaget Essity nöjer sig inte med att utveckla innovativa produkter och tjänster – de gör också skillnad genom att bryta tabun kring inkontinens och mens, utbilda exempelvis barn och vårdpersonal om handhygien och driva en global dialog kring hygien och hälsa.

Strax innan hygienverksamheten på SCA knoppades av och blev eget bolag under namnet Essity klev Ben de Vries in som global Corporate Brand Content Director för att vara med på med resan. Han hade då jobbat i 15 år på Ericsson med att förverkliga visionen om ett uppkopplat samhälle.

– Jag ville komma närmare konsumentprodukter där digitaliseringen är en viktig del i produkt- och tjänsteinnovation. I Essitys produktportfölj finns allt från Torks datadrivna system för städning och Liberos digitala tjänster för förstagångsföräldrar till Libresse community för tonårstjejer och TENA:s sensordrivna inkontinenslösningar.

Förbättrar livskvaliteten

En initial utmaning efter splitten från SCA var att etablera ett nytt namn och varumärke för hygienverksamheten som skulle associeras med hygien, hälsa och välmående. Medarbetarna engagerades i arbetet med att vidareutveckla företagsidentiteten som knyter an till visionen om ökad livskvalitet genom förbättrad hälsa och hygien. I dag, ett och ett halvt år senare, är Essity med och driver dialogen om hygien och hälsa på den globala arenan. Bolaget samarbetar med en rad aktörer, alltifrån olika FN-organ till lokala ideella organisationer.

”Hos oss står människan i centrum.”

– På Essity försöker vi inte bara förbättra människors livskvalitet genom att erbjuda nödvändiga hygien- och hälsoprodukter i vardagen. Vi bidrar också genom att sprida kunskap och lyfta dessa frågor på en global nivå. Vartannat år samlar vi in insikter från 20 länder i syfte att belysa hur viktigt beteendet är för människors hygien och hälsa. De insikter som presenteras i våra rapporter bygger på forskningsresultat, statistik, framgångsrika fall och berättelser från människor vars röster sällan hörs. Vi presenterar också lösningar och insatser som vi tycker är avgörande för att förbättra hygien- och hälsostandarden runt om i världen och genom livets olika skeden. Vår ambition är att inspirera och bjuda in fler aktörer till dialog, partnerskap och att hitta hållbara lösningar. Årets rapport visar bland annat att många oroar sig för att bli sjuka på grund av dålig hygien, att hälften av alla barn undviker att använda skolans toaletter och att åtta procent av befolkningen lider av någon form av inkontinens samtidigt som nästan ingen pratar om det. Vi ser det som vår uppgift att bidra till en positiv förändring för samhället.

Hand to Hand

För att stoppa spridningen av sjukdomar och inspirera barn till bra handhygien har Essity tagit fram en handtvättsapp. Bolaget utbildar även sjuksköterskor om inkontinens och unga flickor om pubertet och menstruation. Ett annat initiativ som Ben de Vries känner stort engagemang för är partnerskapet med Fotografiska i Stockholm, något som hittills har resulterat i två fotoutställningar. Under hösten pågår utställningen Hand to Hand, där de prisbelönta fotograferna Paul Hansen och Åsa Sjöström belyser vikten av hygien på såväl sjukhus och skolor som i krisdrabbade områden.

– Syftet med utställningen är att öka medvetenheten kring hur essentiell tillgången på vatten, tvål och hygien är. Till utställningen samlar och delar Essity globala insikter och driver en kunskapsbaserad offentlig dialog för att höja hygien- och hälsostandarden världen över. I november släpps också en digital version av utställningen på olika språk.

– Det är människan som står i fokus på Essity och det är en stor anledning till att jag trivs så bra. Att omtanke är ett av våra ledord märks inte bara på vårt samhällsengagemang utan också på hur vi behandlar kunder och varandra.

Jacqueline Fahlander
Publicerad 07 november 2018

Artiklar

Se alla artiklar
Spara artikel
”Bravida är bra på att lyssna in medarbetarnas önskemål”
Spara artikel
”Det är meningsfullt att arbeta inom det offentliga”
2018-12-06

”Det är meningsfullt att arbeta inom det offentliga”

Spara artikel
”Ett klimat där man vågar gå utanför sin trygghetszon”
2018-11-08

”Ett klimat där man vågar gå utanför sin trygghetszon”

Spara artikel
Engagemang och fokus på utveckling präglar LRF Konsult
2018-11-08

Engagemang och fokus på utveckling präglar LRF Konsult

Spara artikel
”Man känner sig sedd och lyssnad på som medarbetare”
2018-12-06

”Man känner sig sedd och lyssnad på som medarbetare”

Spara artikel
”Företag som Deloitte är med och utvecklar samhället”
2018-11-08

”Företag som Deloitte är med och utvecklar samhället”

Spara artikel
Foto: Kristofer Hedlund
2019-04-15

”Det är bättre att testa och misslyckas – än att inte testa alls”