”Sverige behöver fler kaxiga företagare”
21 Aug 2019 kl: 00:00

”Sverige behöver fler kaxiga företagare”

Drygt 20 år efter sin första affärsidé träffas vi på We Work, ett internationellt kontorshotell i en uber- modern miljö på Malmskillnadsgatan mitt i centrala Stockholm. Här sitter Jacob, precis som så många andra entrepenörer, startups och verksamheter, med företaget Yepstr som han satsat helhjärtat på sedan år 2015.

– Jag är uppvuxen i en vanlig familj, det som skiljer sig är att båda mina föräldrar var entrepenörer. För oss innebar detta att vi under merparten av min uppväxt hade ganska lite pengar, vilket gjorde att jag lärde mig väldigt tidigt att stå på egna ben, säger Jacob.

Han berättar om hur han som ung började sälja datorsladdar, importera soft air guns och mineralvatten från Wales, tog fram en tandkräm och startade seglarskola. Redan då hittade han möjligheter där andra såg problem. Datorn var ny och spännande och de som spelade datorspel minns kanske hur föräldrarna tog strömsladden om, i de flesta fall när, man spelade för mycket. Jacob insåg en chans att tjäna pengar, köpte ett stor-pack med sladdar och startade en försäljning. Seglarskolan driver Jacobs elevers, elevers, elever än idag.

– Allting bottnar sig nog i att jag har haft med det hemifrån. Det är inte så farligt att prova. Vad är det värsta som kan hända? Livet är ett faktiskt ett smörgåsbord av möjligheter, det gäller bara att våga, framförallt våga misslyckas. Det är också det som är tanken med Yepstr. Alla har kanske inte med sig det hemifrån, men vi tror på dig.

Yepstr är en gamifierad, lokal marknadsplats för unga arbetssökande. Appen hjälper unga, drivna och ambitiösa personer att hitta jobb i närheten av där de bor. Det kan vara som barnvakt, hundpassare eller trädgårdsmästare. Appen gör det enkelt för grannar och andra i närheten att hitta arbetskraft, samtidigt som det ger en säkerhet. I appen kan man kan sätta betyg och skriva recensioner, vilket driver de unga till att göra ett bra jobb och skapa goda relationer, vilket i sin tur leder till nya, kanske bättre och mer avlönade jobb. Yepstr ger en möjlighet att börja bygga ett CV och så småningom får man tillgång till jobb hos företag. Förutom att förmedla arbete hjälper de också till med coachning, utbildning och support.

Men den här artikeln handlar inte om någon som tog första bästa idé och gjorde den den till en omedelbar succé. Idag är Jacob 35 år, och tills för fem år sedan har han jobbat heltid som anställd, även om drömmen om att starta eget alltid varit närvarande.

– När jag var ungefär 17 år och sugen på att börja jobba sa min pappa till mig ”Jacob, jag vet att du skiter i allt jag säger, men gör inte som jag och mamma. Starta inte eget efter skolan. Jobba hårt. Skaffa erfarenhet. Skaffa pengar. Skaffa ett nätverk. När du är 30 år kan du starta eget”.

Sagt och gjort. Ett par veckor innan Jacob skulle fylla 30 år kom tanken på att göra slag i saken. Han bodde då i Australien och jobbade dag som natt på Boston Consulting Group, sömnen var nästintill obefintlig och drömmen om att vara egen gnagde. I ryggen hade han två kandidater och två masters, en på Handelshögskolan i Stockholm och en på Chalmers i Göteborg. Flera idéer hade kommit och gått under åren, men alla hade gått och sticka hål på. Att hitta ett fel var Jacobs sätt att bromsa sig själv, och kanske hitta en anledning till att inte ta steget. Men så kom Yepstr.

– När idén om Yepstr kom så kändes det väldigt självklart att det var detta jag skulle göra. Jag hittade inga hål och kände mig perfekt förberedd. Det var inte en fråga om att ”våga satsa”, det var helt enkelt självklart att det var detta jag skulle jobba med.

För Jacob har det alltid varit naturligt att han en dag ska starta sitt egna företag, det finns i blodet och har varit närvarande under hela uppväxten. Till skillnad från att växa upp i ett hem där föräldrarna inte driver eget företag, blir inte steget dit lika långt, men det betyder inte nödvändigtvis att det är enklare.

– Jag har gjort otroligt många misslyckade försök, men för mig är det inte så farligt att misslyckas. Samtidigt har jag följt min pappas goda råd att skapa mig grund och något att stå på, det har gett mig ekonomisk trygghet och självsäkerhet.

Keith Anderson, grundare till BlackRock (en av världens största kapitalförvaltare) pratar mycket om ”Preparedness for opportunity.” Det är ett mantra Jacob länge levt efter, och gärna delar med sig av till andra.

Förbered dig på det som komma skall, då är du redo när chansen kommer.

Jacob har alltid vetat att han inte riktigt hörde hemma i det traditionella hamsterhjulet. När han var liten fanns en annan dröm om att bli helikopterpilot, och han visste att han absolut inte ville in i finansvärlden. Dålig erfarenhet med bekanta som efter några år ändrat personlighet och inte är de de en gång varit har fått honom att känna så.

– Många mår dåligt idag, det är bara att se sig omkring. Jag tror att vi människor behöver känna ett syfte, hitta något vi brinner för. Sen säger jag inte att jobb och karriär är allt. Men jag känner ett syfte i att kunna bidra till någonting som förbättrar möjligheterna för unga, och det driver mig, det gör mig glad.

Till skillnad från sina framgångsrika affärer berättar Jacob om de tuffa skolåren. Redan tidigt upplevde han känslan av att inte tillhöra något, och bytte skola hela 5-6 gånger. Kanske är det det som gjort att han alltid ställt sig på samma sida som den svaga parten. Förutom mamma och pappa har han även två systrar, men de är inte särskilt lika. Till skillnad från han själv förklarar Jacob dem som nöjda med livet, de har istället för att följa sina föräldrars fotspår jobbat statligt och kreativt och trots yngre i åldern har de båda barn.

– Mina systrar är underbara människor, jobb och karriär är inte lika mycket i fokus för dem och det kan jag tycka är väldigt befriande. Samtidigt kan jag tycka att har man ynnesten att bo i ett land med alla dessa tillgångar och förutsättningar, så har man en skyldighet att göra någonting. Vi får se vad de tycker om att jag säger så, skrattar Jacob.

Idag består Yepstr av 10 medarbetare, men till skillnad från många unga företagare vill Jacob inte att de blir så många fler än 50 personer. De som jobbar här har en hunger och stark passion för det de gör, jobbet är lika mycket deras hobby. När man tar anställning på Yepstr får man delägarskap, vilket bidrar till att man är på ett naturligt sätt dedikerar större delen av sin tid där. Det betyder inte nödvändigtvis tidiga morgnar och sena nätter, men man är 100% engagerad och bryr sig.

– Trots att vi i Sverige har en av världens bästa work-life-balances hör man ofta om folk som blir utbrända, och det anses självklart att det är för att man arbetat för mycket. Jag tror att det är helt fel. Jag tror att vi blir utbrända för att vi är smarta nog att inse när vi arbetar med något meningslöst. Om alla hade brunnit för något så hade vi inte haft samma problem med utbrändhet, sen har man extra tur om ens passion även blir ens karriär.

På frågan om hur man då blir lycklig och hittar ett syfte svarar han såhär:

– Rita ned vad som är viktigt för dig, för att du ska må bra och vara glad. För mig är det såklart min fästmö Catrine (fru från och med augusti 2019), min familj och mitt jobb. Men också träning, egentid och frihet. Jag och Catrine har date-night varje onsdag, den kvällen är helig – sen kan det innebära middag på restaurang eller film i soffan. Jag måste träna, annars blir jag svår att ha och göra med, så det ser jag till att ha i kalendern. Jag jobbar som bäst på kvällen, så då ser jag till att utnyttja tiden till det då, och inte på morgonen bara för att man borde. Forma livet så mycket du kan efter hur du vill ha det.

Som ensam grundare är Jacob också ensam chef, en roll han tycker är rolig, men tuff.

– Man är ganska ensam. Jag kommer alltid att vara ensam om att sätta bolaget först. Jag måste ställa krav, ta ansvar, hålla i uppföljningar och avskeda personal. Det är inte kul, men jag tackar min erfarenhet för att jag klarar av det. I Sverige har vi generellt svårt för konfrontationer och transparenta samtal, vilket inte fungerar i längden.

Jacob upplevs som en tämligen positiv och självsäker person, men även han har stunder av tvivel.

– Jag kan må dåligt när jag känner att jag inte räcker till, eller när jag känner mig ensam. Då tar jag en promenad i naturen och påminner mig själv om att jag faktiskt är rätt duktig. Något många inte vet är att jag beundrar den tusenåriga filosofin Stoicism. Det är ett sätt att se på livet som är som skrivet för oss som lever i denna stressade värld. Stoicism ger mig verktyg att kunna ta beslut med lugn, och känna mig trygg i dem. Ett hett tips!

Till skillnad från ganska många människor jag träffar genomstrålar Jacob ett lugn, han verkar lycklig. Ögonen lyser upp när han pratar om sin fru Catrine Sageryd och det märks hur mycket han brinner för idén med Yepstr. Han är stolt över vart han kommit, men samtidigt ödmjuk. Kanske föddes han entreprenör, eller så har han sina föräldrar att tacka som visade vägen. Vilket som visste han att han skulle skapa något eget, en drivkraft han gärna såg att fler hade.

– Sverige behöver helt klart fler kaxiga företagare, jag hoppas att fler får möjligheten att prova det en vacker dag! Mitt råd är att fundera ut vilka kompetenser du saknar, gör en plan för att skaffa dig dessa under de kommande åren alternativt, hitta rätt medgrundare. När idén väl ramlar ner så kommer inte du heller kunna stoppa dig själv!

 

Läs Jacobs tre livsråd här! 


av: Linn Wiklund Wandrup