Med självkännedom och en stunds eftertanke kan du identifiera dina talanger på egen hand.
– Börja med att titta lite extra på saker du gillar att hålla på med. Fråga dig själv vad du tycker är roligt att göra, vad som går lätt och smidigt för dig och vad du helst vill lägga din tid på, säger talangexperten Charlotte Hågård som är aktuell med boken Alla har talang!
Gör en tristlista
Alla människor har fyra till sex kärntalanger som vi använder oss av på ett förutsägbart sätt för att få saker gjorda. Dina kärntalanger samverkar i ett framgångsmönster, ditt unika sätt att
mixa och matcha dina talanger för att nå dina mål. Se till att vara i din
talangzon så ofta som möjligt, det är där dina förmågor, egenskaper, kunskaper, passioner och intressen möts. När du befinner dig där kan dina talanger flöda och växa.
Om du har arbetsuppgifter där du får använda dina svagheter oftare än dina styrkor är det läge att göra en plan för hur du ska ändra balansen. Gör en tristlista över alla arbetsuppgifter som får dig att tappa energi, motivation, intresse och som du drar dig för att utföra. Prata med din chef och fråga om du kan få byta bort några av arbetsuppgifterna som toppar din tristlista mot uppgifter som utvecklar din talang.
Ta vara på varje träningstillfälle
När du väl har identifierat dina talanger är det medveten och långsiktig träning som gäller. Charlotte Hågård menar att en talang är ett -område man har en viss fallenhet för, men det betyder inte att talangen utvecklas av sig själv. För att en talang ska blomstra krävs konsekvent -träning.
– Om en av dina talanger är att tala inför andra människor eller att organisera och hålla reda på detaljer i projekt bör du ta vara på tillfällen då du kan träna upp dessa talanger, både på jobbet och på fritiden. Du kan träna på din talang att tala inför människor på föreningsmötet eller festen. Om du är vass på att organisera saker kan du träna upp den talangen genom att samordna ett renoveringsprojekt eller en resa, säger Charlotte Hågård.
Charlotte tipsar – så förvaltar du din talang
Notera när du mår bra av att göra någonting
Kanske känner du massor av energi när du får nätverka och bygga relationer med andra människor, men är helt orkeslös när du skriver rapporter? Håll reda på de aktiviteter du njuter av kontra de du känner dig tvingad att göra. Du kan också ta hjälp av dina kollegor och be dem sätta fingret på vilka dina främsta styrkor är. Var uppmärksam på dina spontana reaktioner i olika situationer, det kan hjälpa dig att identifiera dina talanger.
Marknadsför din talang
Om du inte kommunicerar dina talanger för din arbetsgivare är sannolikheten liten att de ska känna till dem. Tala om för chefen att du har kartlagt dina talanger och berätta vilka dina främsta talanger är. På så sätt blir det lättare att matcha dig mot rätt jobb och arbetsuppgifter.
Omge dig med andra talanger
Se till att omge dig med människor som stöttar och gläds med dig och som ger dig inspiration och energi. Hitta personer som kan ge dig rätt feedback och stöd på vägen. Bygg upp din egen talangflock som består av läromästare, ambassadörer, coacher, stamfränder och tränare.