Meny

Vattenfall lägger stor kraft på fossilfri energi

Vattenfall lägger  stor kraft på fossilfri energi
03 december 2018

Det ledande europeiska energiföretaget driver utvecklingen framåt mot en hållbar framtid. Vattenfall har som mål att vara fossilfria i sin egen produktion – och göra det möjligt att leva ett fossilfritt liv inom en generation.

Vattenfall är Sveriges största producent av förnybar el. Energiföretaget har cirka
20 000 anställda i Sverige, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien och Finland. Magnus Hall, vd sedan drygt fyra år tillbaka, är stolt över att vara med och driva utvecklingen framåt mot en hållbar framtid.

– Det roligaste med att arbeta på Vattenfall handlar framför allt om två saker för mig. Det ena är att vi nu har orienterat oss mot att hitta intressanta affärslösningar på mänsklighetens stora utmaning – klimatfrågan. Det andra är den oerhörda mängd kompetenta medarbetare som jag får umgås med, det tycker jag är otroligt spännande. Jag är chef för att jag gillar att umgås med människor, säger han.

Närmare samarbete med kunderna

Efterfrågan på decentraliserade energilösningar ökar, och kunderna blir en del av energisystemet genom att de blir producenter.

– Vi har en tillväxtorienterad agenda och jag tycker att det är spännande att vi engagerar våra kunder i energilösningarna. Just vårt kundfokus blir väldigt viktigt framöver. Därför behöver vi rekrytera människor som är intresserade av att arbeta ihop med våra kunder, säger Magnus.

Satsar stort på fossilfritt

Vattenfalls övergripande mål är att erbjuda alla kunder klimatsmart energi och att möjliggöra ett liv fritt från fossila bränslen inom en generation.

– Vi har en tydlig agenda – vi och våra kunder ska kunna bli fossilfria inom en generation. Vi gör stora investeringar i förnybar elproduktion och stänger ner lösningar som inte är klimatsmarta. Vi jobbar i tätt samarbete med industrin för att utveckla nya processer med fossilfri el istället för fossilbaserade bränslen. Det är det nästan ingen annan som gör, säger Magnus och fortsätter:

– Ett exempel är den pilotanläggning som vi bygger i Luleå i samarbete med LKAB, SSAB och Energimyndigheten. Syftet är att ta fram stål och järn helt utan utsläpp av koldioxid. I stället använder vi vätgas som vi får genom att med elektricitet dela upp vatten i vätgas och syrgas. Kan vi ställa om järn- och stålindustrin så är det tio procent av Sveriges utsläpp som vi skulle kunna attackera i en sådan förändring.

Automatiserar och digitaliserar

För att kunna lyckas med framtida energilösningar lägger Vattenfall stor kraft på att digitalisera och automatisera verksamheten.

– Automatisering och digitalisering ligger väldigt högt upp på vår dagordning, och vi rekryterar ständigt nya talanger inom området, säger Magnus och fortsätter:

– När det gäller att lösa klimatfrågan så är vårt perspektiv affärsmässigt och inte ideologiskt, och den kombinationen ser vi lockar ungdomar väldigt tydligt. Vi behöver släppa loss alla de krafter som kommer att behövas för att hitta nya lösningar på en rad frågor, vilket är oerhört spännande.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 03 december 2018

Fler Number One-artiklar

Nominerade
Spara artikel
Innovativt  kulturbyggande på RISE
Spara artikel
Valmet tar priset för medarbetarnas utveckling
2018-12-03

Valmet tar priset för medarbetarnas utveckling

Spara artikel
”Boliden har stor betydelse för samhällsutvecklingen”
2018-12-03

”Boliden har stor betydelse för samhällsutvecklingen”

Spara artikel
LRF Konsult – 100 år  av engagemang och kompetens
2019-02-07

LRF Konsult – 100 år av engagemang och kompetens

Spara artikel
Titeln Årets innovatör gick till Trafikverket
2018-12-03

Titeln Årets innovatör gick till Trafikverket

Spara artikel
Hos Skanska utgår allt arbete  från värdegrunden
2018-12-03

Hos Skanska utgår allt arbete från värdegrunden

Spara artikel
Business Sweden ökar Sveriges attraktionskraft
2018-12-03

Business Sweden ökar Sveriges attraktionskraft