Meny

Trygg-Hansa bygger ny HR-avdelning

Trygg-Hansa  bygger ny HR-avdelning
03 december 2018

Om ett företag ska fungera måste företagskulturen och ledarskapet vara på plats, anser Bitte Ferngren, en av de nominerade i kategorin Årets HR-direktör. För att säkerställa detta ska Trygg-Hansas nya HR-avdelning verka närmare organisationen.

Bitte har en lång och spännande karriär bakom sig. Till skillnad från de flesta HR-direktörer är hon utbildad jurist och arbetade initialt med frågor rörande arbetsrätt, avtal, facket och löner. På Telia Company hade Bitte olika HR-tjänster på både nationell och internationell nivå. På Posten var hon förhandlingschef.

Fokus på ledarskapsfrågor

Bitte har alltid haft ett kommersiellt intresse av verksamhetsfrågor och efter ett antal yrkesverksamma år bytte hon inriktning från förhandlingschef till senior HR generalist och har inte ångrat sitt val.

– Som HR-direktör på Trygg-Hansa fokuserar jag på frågor som handlar om kultur och ledarskap. Om ett företag ska fungera måste företagskulturen och ledarskapet vara på plats. För att säkerställa detta är tanken att vår nya HR-avdelning ska verka närmare organisationen.

En ny HR-avdelning

I Trygg-Hansa/Codan outsourcar vi delar av våra affärsprocesser till Indien och samlokaliserar verksamheten till färre orter. Samtidigt ser vi över våra kostnader, vilket bland annat har medfört att vi ändrat i en del av våra förmåner. HR behöver förändras i samklang med verksamheten. Som HR-direktör i RSA Skandinavien har Bitte stor frihet i sitt jobb att få Trygg-Hansa/Codan att bygga en helt ny HR-avdelning.

– Som ett led i arbetet har vi omorganiserat inom HR, tagit in nya kompetenser och satt en ambitiös HR-agenda med mer affärsnära prioriteringar i fokus.

– En förändringsresa upplevs många gånger som tuff av medarbetarna och därför är det viktigt med ett seniort och tydligt ledarskap med fokus på engagerade och motiverade medarbetare som ges möjlighet att påverka och känner sig respektfullt behandlade, menar Bitte.

Ökat fokus på ledarutveckling

Trygg-Hansa satsar på att skapa en kultur där ansvarstagande, lärande och utveckling är ett självklart inslag. Genom ett ambitiöst ledarprogram bygger man en modell som stöttar satsningen på att nå medarbetarnas fulla potential.

– Vårt mål är att alla medarbetare ska ta ansvar och våga kliva fram och ta mer initiativ, så kallat självledarskap. Även om vi har en hel del kvar att göra, märker vi redan en större nöjdhet i den medarbetarundersökning som genomfördes i våras.

– Vi satsar även på att identifiera och utveckla dagens och morgondagens talanger. Bland annat erbjuder vi flera utvecklingsprogram inom Technical Academy som fokuserar på utveckling inom färdigheter, specifika för vår bransch. Vi har även talangprogram som går ut på att fånga upp morgondagens ledare och ge dessa medarbetare intensiv träning i vad som krävs i exempelvis en exekutiv roll. Sammantaget bidrar detta till att göra oss framgångsrika, avslutar Bitte.

Charlotte Lund Phalén
Publicerad 03 december 2018

Fler Number One-artiklar

Vinnare
Spara artikel
Förändring och innovation – avgörande för Loomis och dess medarbetare
Spara artikel
Dahl bygger på relationer  och nätverk
2018-12-03

Dahl bygger på relationer och nätverk

Spara artikel
E.ON lägger energi på att bli 100 procent förnybara
2018-12-03

E.ON lägger energi på att bli 100 procent förnybara

Spara artikel
SKF:s öppna kultur  uppmuntrar till innovation
2018-12-03

SKF:s öppna kultur uppmuntrar till innovation

Spara artikel
AkzoNobel färglägger människors vardag
2018-12-03

AkzoNobel färglägger människors vardag

Spara artikel
COWI prisar engagerande projektledare
2019-01-11

COWI prisar engagerande projektledare

Spara artikel
Samhällsansvaret driver Scandic framåt
2018-12-03

Samhällsansvaret driver Scandic framåt