Meny

Så skapar JENSEN nöjda medarbetare

Så skapar JENSEN nöjda medarbetare
21 november 2018

En stark företagskultur och tydlig pedagogik som är förankrad i hela verksamheten skapar arbetsglädje och bidrar till framgång för JENSEN education – ett av Sveriges största utbildningsföretag.

Utbildningsföretaget JENSEN education med förskolor, grundskolor, gymnasium och vuxenutbildning har närmare 600 medarbetare och cirka 8 500 elever. Anna Wiger Jensen är operativ chef och berättar att skolan är både konservativ och modern.

– Vi har ett stort fokus på att träna eleverna i disciplin. Goda resultat kommer inte gratis och vi hymlar inte med det. Våra ledare har respekt för våra medarbetare samtidigt som vi har höga förväntningar. Medarbetarna känner att de vill leverera, de trivs med sina kollegor och alla strävar åt samma håll, säger hon.

Kulturen skapar arbetsglädje

Interna enkäter når höga nivåer. I höstas nåddes rekordnivåer då hela 92 procent av medarbetarna rekommenderade JENSEN som arbetsplats. Trivsel och nöjdhet med närmaste chef får betyget 4,6 av 5.

– Vi har en mycket hög medarbetarnöjdhet. Det går att skapa en skolverksamhet med riktigt bra arbetsmiljö för lärare och elever, det visar att privata alternativ behövs, säger Anna och fortsätter:

– Det är vår kultur som skapar arbetsglädje. Vi har tydliga ramar med stor frihet inom de ramarna. Alla ska våga utvecklas och göra det som passar deras enhet. Självklart har vi olika hälsoaktiviteter och det är också viktigt, men det är inte de som gör att verksamheten lyfter på riktigt. Det är det vi alla gör i vardagen som skapar framgång.

Lockar lärare och elever

Att JENSEN länge jobbat med employer branding har gett resultat. Det råder stor lärarbrist i Sverige men rektorerna upplever, enligt Anna, att det har blivit lättare att rekrytera.

– Det ligger mycket jobb bakom resultatet. Vi har haft en medveten strategi, som är en självklar del av allt vi gör. Vi har jobbat mycket för att få ut hur det är att jobba på JENSEN och hade exempelvis nyligen 170 ansökningar till de lärartjänster vi lade ut på en enda skola. Bollen är i rullning och med engagerade lärare blir eleverna mer nöjda – och det lockar både fler
lärare och elever till oss. Skolan handlar mycket om mun till mun-metoden och rekommendationer. Det gäller att ha en bra verksamhet som överensstämmer med kulturen, och vår kultur är stark.

Traineeprogram för nyexaminerade

Till hösten startar JENSEN ett nationellt traineeprogram för nyexaminerade lärare och förskollärare.

– Det gör att våra nya medarbetare får en extra bra introduktion till läraryrket. Vi har utgått från vilken skola vi vill vara för våra elever och det tror jag är det bästa för lärarna också. Vi har till exempel en klädkod, kostym, vi är väldigt stolta över vår profession och att vara lärare och rektor tycker vi ska synas i kläderna. Vi står bakom och stöttar våra lärare – det är de som leder undervisningen. Vi har utmaningar och problem ibland men som grund är det ordning och reda, och studier i fokus på våra skolor, avslutar Anna.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 21 november 2018

Fler Number One-artiklar

Nominerade
Spara artikel
Essity bjuder in  framtidens medarbetare
Spara artikel
Oscar Sundström – Årets Mäklarstudent
2019-03-22

Oscar Sundström – Årets Mäklarstudent

Spara artikel
Stockholms stad gör skillnad  i vardagen
2018-10-01

Stockholms stad gör skillnad i vardagen

Spara artikel
AcadeMedia hjälper lärarstudenter  ut i arbetslivet
2018-10-17

AcadeMedia hjälper lärarstudenter ut i arbetslivet

Spara artikel
Engagemang bidrar till arbetsglädje på ICA Banken
2018-10-01

Engagemang bidrar till arbetsglädje på ICA Banken

Spara artikel
Innovation och en hjälpsam kultur är Samsungs kärna
2018-10-01

Innovation och en hjälpsam kultur är Samsungs kärna

Spara artikel
Första klivet på  karriären börjar på PwC
2018-10-01

Första klivet på karriären börjar på PwC