Meny

RISE har ett konkurrenskraftigt Sverige i sikte

RISE har ett konkurrenskraftigt  Sverige i sikte
01 oktober 2018

Långsiktiga samarbeten kring innovativa teknologiska lösningar är avgörande för ett hållbart samhälle. Det statliga forskningsinstitutet RISE har ett unikt samhällsuppdrag – att stärka Sveriges konkurrenskraft.

Som forsknings- och innovationspartner har RISE som syfte att bidra till ett starkt näringsliv och ett hållbart samhälle. Pia Sandvik är vd på RISE sedan drygt två år tillbaka.

– Det roligaste är att få jobba tillsammans med alla de skarpa hjärnorna vi har, och att göra det med innovation, tillämpning och nytta i fokus. Det är helt avgörande för oss att vi har rätt och bra kompetens som vill vara med och stärka konkurrenskraften för Sverige, säger hon och fortsätter:

– RISE är ett helägt statligt bolag som inte delar ut vinster och vårt uppdrag är svindlande. Vi jobbar med engagemang, arbetsglädje och innovation och våra medarbetare går helhjärtat in för att göra Sverige mer innovativt och hållbart.

Hållbar omställning

Stora samhällsomvandlingar som digitalisering, omställning till biobränsle och elektrifierade fordon är på agendan för RISE och deras samarbetspartners.

– Vi ägnar huvuddelen åt hållbar omställning och vi ser att marknaden efterfrågar varaktiga lösningar i allt större utsträckning. Vi miljardsatsar inom elektrifiering av fordon och samarbetar då med stora bolag som AB Volvo, Scania, Volvo Cars och CEVT. Vi har även motsvarande satsningar längs Norrlandskusten när det gäller omställningen till biobränsle. Att få ett stort förtroende med staten som medfinansiärer är stimulerande, säger Pia.

Tar pulsen på verksamheten

Företaget jobbar med ledarskapet på alla nivåer för att möta nästa generations medarbetare och tar regelbundet pulsen på hur verksamheten mår.

– Vi tror att det är superviktigt och därför gör vi medarbetarundersökningar varje kvartal. Om det dyker upp specifika frågor däremellan kan vi ta dem enkelt via vår app. Det är ett otroligt effektivt sätt att känna av vad som är bra eller dåligt. Vi jobbar med ett långsiktigt perspektiv som ändå har tempo – det är mer som ett maraton än ett hundrameterslopp, säger Pia och fortsätter:

– Att vara med och utveckla bra hållbarhet för medborgare är ett otroligt ansvarsfullt och spännande uppdrag. För att kunna lösa globala samhällsutmaningar kommer också industriella prövningar – och då behöver vi inte bara ingenjörer utan också samhällsvetare. Vi tror på en bredare kompetensbas än vad vi haft tidigare.

Innovationspartner som vision

RISE går mer från enskilda projekt mot att vara en forsknings- och innovationspartner som är med från ax till limpa.

– Det pågår en strukturförändring i bolaget. Vår vision är att vi ska vara en innovationspartner, och den typen av tjänster efterfrågas allt mer. Kunderna vill ha oss som partner under hela resan för att innovation ska kunna bli en ryggrad och nerv. Behovet av detökar mer än enskilda projekt, säger Pia.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 01 oktober 2018

Fler Number One-artiklar

Nominerade
Spara artikel
Gediget kulturarbete är kärnan hos Sector Alarm
Spara artikel
Trafikverket lockar nya medarbetare
2018-10-01

Trafikverket lockar nya medarbetare

Spara artikel
TUI – på en förändringsresa  mot framtiden
2018-10-01

TUI – på en förändringsresa mot framtiden

Spara artikel
Autolivs produkter  räddar över 30 000 liv om året
2018-10-01

Autolivs produkter räddar över 30 000 liv om året

Spara artikel
Nyfikenhet är nyckeln till framgång på Stretch
2018-10-08

Nyfikenhet är nyckeln till framgång på Stretch

Spara artikel
Oscar Sundström – Årets Mäklarstudent
2019-03-22

Oscar Sundström – Årets Mäklarstudent

Spara artikel
Tillväxt och mångfald – två nyckelord på Mycronic
2018-10-01

Tillväxt och mångfald – två nyckelord på Mycronic