Meny

RISE har ett konkurrenskraftigt Sverige i sikte

RISE har ett konkurrenskraftigt  Sverige i sikte
01 oktober 2018

Långsiktiga samarbeten kring innovativa teknologiska lösningar är avgörande för ett hållbart samhälle. Det statliga forskningsinstitutet RISE har ett unikt samhällsuppdrag – att stärka Sveriges konkurrenskraft.

Som forsknings- och innovationspartner har RISE som syfte att bidra till ett starkt näringsliv och ett hållbart samhälle. Pia Sandvik är vd på RISE sedan drygt två år tillbaka.

– Det roligaste är att få jobba tillsammans med alla de skarpa hjärnorna vi har, och att göra det med innovation, tillämpning och nytta i fokus. Det är helt avgörande för oss att vi har rätt och bra kompetens som vill vara med och stärka konkurrenskraften för Sverige, säger hon och fortsätter:

– RISE är ett helägt statligt bolag som inte delar ut vinster och vårt uppdrag är svindlande. Vi jobbar med engagemang, arbetsglädje och innovation och våra medarbetare går helhjärtat in för att göra Sverige mer innovativt och hållbart.

Hållbar omställning

Stora samhällsomvandlingar som digitalisering, omställning till biobränsle och elektrifierade fordon är på agendan för RISE och deras samarbetspartners.

– Vi ägnar huvuddelen åt hållbar omställning och vi ser att marknaden efterfrågar varaktiga lösningar i allt större utsträckning. Vi miljardsatsar inom elektrifiering av fordon och samarbetar då med stora bolag som AB Volvo, Scania, Volvo Cars och CEVT. Vi har även motsvarande satsningar längs Norrlandskusten när det gäller omställningen till biobränsle. Att få ett stort förtroende med staten som medfinansiärer är stimulerande, säger Pia.

Tar pulsen på verksamheten

Företaget jobbar med ledarskapet på alla nivåer för att möta nästa generations medarbetare och tar regelbundet pulsen på hur verksamheten mår.

– Vi tror att det är superviktigt och därför gör vi medarbetarundersökningar varje kvartal. Om det dyker upp specifika frågor däremellan kan vi ta dem enkelt via vår app. Det är ett otroligt effektivt sätt att känna av vad som är bra eller dåligt. Vi jobbar med ett långsiktigt perspektiv som ändå har tempo – det är mer som ett maraton än ett hundrameterslopp, säger Pia och fortsätter:

– Att vara med och utveckla bra hållbarhet för medborgare är ett otroligt ansvarsfullt och spännande uppdrag. För att kunna lösa globala samhällsutmaningar kommer också industriella prövningar – och då behöver vi inte bara ingenjörer utan också samhällsvetare. Vi tror på en bredare kompetensbas än vad vi haft tidigare.

Innovationspartner som vision

RISE går mer från enskilda projekt mot att vara en forsknings- och innovationspartner som är med från ax till limpa.

– Det pågår en strukturförändring i bolaget. Vår vision är att vi ska vara en innovationspartner, och den typen av tjänster efterfrågas allt mer. Kunderna vill ha oss som partner under hela resan för att innovation ska kunna bli en ryggrad och nerv. Behovet av detökar mer än enskilda projekt, säger Pia.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 01 oktober 2018

Fler Number One-artiklar

Vinnare
Spara artikel
Kraftringen bygger framtidens  cirkulära energisystem
Spara artikel
Maten förenar på Paulig Foods
2018-11-21

Maten förenar på Paulig Foods

Spara artikel
Så ska Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ta täten
2018-10-01

Så ska Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ta täten

Spara artikel
Förändring skapar framgång för Securitas
2018-10-03

Förändring skapar framgång för Securitas

Spara artikel
Framåtanda och  vänlig kultur på Accountor
2018-10-17

Framåtanda och vänlig kultur på Accountor

Spara artikel
På EVRY får du jobba med projekt i framkant
2018-10-01

På EVRY får du jobba med projekt i framkant

Spara artikel
“Jag vill ta reda på vad som får hjärtan att ticka”
2018-11-08

“Jag vill ta reda på vad som får hjärtan att ticka”