Meny

På Veoneer utvecklas system till framtidens bil

På Veoneer utvecklas system till framtidens bil
03 december 2018

Hur vet man att ett företag har lyckats med sitt employer branding-arbete? Jo, när det surras om dem i korridorerna ute på andra företag. Innan Oscar Gustavsson kom till Veoneer hade han hört mycket gott om bolaget från både kollegor och vänner.

Det nystartade företaget Veoneer bygger bland annat mjukvara, hårdvara och lösningar för aktiv säkerhet. Bolaget är en avknoppning av Autoliv – världens största bilsäkerhetsföretag. Oscar Gustavsson arbetar som Feature Test Developer på Veoneer i Linköping där man utvecklar företagets kamerasystem.

– För ett drygt halvår sedan valde jag att söka mig hit eftersom jag hade hört att det är här de riktigt duktiga jobbar. Det är helt enkelt en möjlighet för mig att lära mig av de allra bästa för att på så sätt själv växa och utvecklas, säger han och tillägger:

– Jag lockades också av att få jobba från ax till limpa. Vi utvecklar och bygger både hårdvaran och mjukvaran här i Linköping och sedan har vi produktionen i Vårgårda.

Filmar hela världen

För att kamerasystemet ska vara 100 procent tillförlitligt åker Veoneer ut i världen för att filma alla tänkbara länder och situationer. Oscar förklarar att de vill ha med allt från brasilianska väglinjer till tyska vägskyltar.

– All den information som vi samlar in används sedan för att träna våra algoritmer i kameran för att den ska lära sig vad den ska göra. Datan som spelas in måste laddas upp, tas om hand och kollas så att den är okej. Mitt jobb är att ta hand om hela infrastrukturen kring datan, säger han och fortsätter:

– Vi arbetar utifrån ett agilt arbetssätt, vilket innebär att vi jobbar hållbart men ändå effektivt. Att arbeta i självorganiserande team betyder att du själv får vara med och strukturera vad som ska göras, och det trivs jag väldigt bra med.

Med syftet att rädda liv

Oscar har ingen tidigare erfarenhet av bilbranschen men berättar att han tycker att det är kul att jobba inom en bransch som de allra flesta är insatta i. Det är få som har missat utvecklingen av självkörande bilar och många är nyfikna på vad han gör.

– Det är roligt att andra kan relatera till mitt jobb. Vi får vara med och utveckla system till framtidens bil, hela tiden med syftet att rädda liv. I och med att vi arbetar med spjutspetsteknologi finns det massor av utrymme att få utlopp för sitt teknikintresse, säger han och tillägger:

– Eftersom vi befinner oss i en expansiv bransch finns det också en väldigt positiv känsla på företaget. Alla brinner för det vi gör och är väldigt generösa med att dela med sig av sina kunskaper.

Uppdrag utomlands

Som ny på företaget har Oscar inte hunnit börja fundera över sitt nästa steg i karriären, men han berättar att alla möjligheter finns för vidareutveckling här. Både för de som är nyfikna på mer ledande roller och de som vill bli mer tekniskt specialiserade.

– Själv funderar jag på att testa på att arbeta utomlands i framtiden. Vi är 8 300 medarbetare spridda över 13 länder så det finns många spännande uppdrag att välja mellan.

Sara Schedin
Publicerad 03 december 2018

Fler Number One-artiklar

Nominerade
Spara artikel
Botkyrka kommun ser olikheter som en styrka
Spara artikel
Innovation i fokus hos Arbetsförmedlingen
2018-12-05

Innovation i fokus hos Arbetsförmedlingen

Spara artikel
Hållbara bostäder – en självklarhet för JM
2018-12-03

Hållbara bostäder – en självklarhet för JM

Spara artikel
Långsiktighet i fokus när Stockholms stad växer
2018-12-03

Långsiktighet i fokus när Stockholms stad växer

Spara artikel
Trygg-Hansa  bygger ny HR-avdelning
2018-12-03

Trygg-Hansa bygger ny HR-avdelning

Spara artikel
En vänlig kultur lockar samhällsbyggare till WSP
2018-12-03

En vänlig kultur lockar samhällsbyggare till WSP

Spara artikel
Social hållbarhet i fokus för Uppsalahem
2018-12-03

Social hållbarhet i fokus för Uppsalahem