Meny

Medarbetarna är delaktiga på Umeå kommun

Medarbetarna är delaktiga  på Umeå kommun
01 oktober 2018

Norra Sveriges mest befolkningsrika kommun fortsätter att växa och behöver därför anställa ett stort antal nya medarbetare. Att Umeå kommun värnar om delaktighet bidrar till ökad trivsel och bättre hälsa hos medarbetarna.

Samhällsnytta, stark tillväxt och samarbete med andra människor gör att Maj-Lis Jakobsson trivs på Umeå kommun där hon började som förskollärare redan 1978. Sedan 1996 har hon rollen som personalchef.

– Det är ett variationsrikt arbete och framför allt är det spännande att jobba med människor. Man får vara kreativ och samtidigt lyhörd, säger hon och fortsätter:

– Som kommun bygger vi staden. Här får man vara med och planera för en kraftig tillväxt och styra utvecklingen mot en hållbar framtid. Umeå har en stark tillväxt och hos oss får man vara med i projekt hela vägen från ax till limpa.

Internt ambassadörskap

Jobbsprånget är ett av Umeå kommuns många initiativ för att få människor i arbete. För att stärka den interna kulturen, sprida information om verksamheten och locka nya medarbetare har kommunen ett Instagram-konto, Team Umeå kommun, där man får följa en anställd under en arbetsvecka.

– När medarbetarna beskriver sin arbetsplats så ser vi att de är väldigt nöjda. De tycker att det är intressant och utvecklande att jobba hos oss – och det sprider de till sina grannar, släkt och vänner. Vi har även medarbetare som är ute på arbetsmarknadsdagar för att sprida vad Umeå kommun står för, hur det är att bo och jobba i Umeå och vilka intressanta jobb vi har i kommunen. Det är en viktig del av vår verksamhet.

Arbetssätt som främjar hälsan

För snart två år sedan startade Umeå kommun en utbildning för alla chefer, där de får lära sig vad ett systematiskt arbetsmiljöarbete innebär och hur det kan förbättra hälsan bland medarbetarna.

– Cheferna fick ett år på sig att få in systematiken i det dagliga arbetet och därefter har de haft en årlig uppföljning med företagshälsovården för att se om det behövs ytterligare stöd i vardagen. Det handlar mycket om att medarbetarna ska vara delaktiga i verksamheten och vi ser ett stort engagemang i frågorna. Jag tror att det systematiska arbetsmiljöarbetet och delaktighet är kärnan i att skapa trivsamma arbetsplatser, säger Maj-Lis.

Mobiliserar inför digitalisering

Politikerna har tagit fram en plan för digitaliseringen i kommunen och det innebär ett förändringsarbete i Umeå kommuns verksamheter.

– Vi behöver förbereda oss på att det kommer att finnas yrkesgrupper som minskar samtidigt som nya tillkommer. För att klara det framtida resursbehovet kan vi behöva validera eller internutbilda medarbetare, och vi kommer bland annat att införa utvecklingstrappor och individuella utvecklingsprogram som är kopplade till introduktion av nya medarbetare. Vi har även ett nystartat och långsiktigt samarbete med Arbetsförmedlingen som innebär att vi kommer att erbjuda arbete via extratjänster till nyanlända akademiker. En del av våra medarbetare kommer snart att gå i pension och då har vi ett par års planering för att hitta nya resurser.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 01 oktober 2018

Fler Number One-artiklar

Nominerade
Spara artikel
“Jag vill ta reda på vad som får hjärtan att ticka”
Spara artikel
Maten förenar på Paulig Foods
2018-11-21

Maten förenar på Paulig Foods

Spara artikel
Innovativ och teamorienterad  miljö på Gränges
2018-10-01

Innovativ och teamorienterad miljö på Gränges

Spara artikel
ESAB sammansvetsar medarbetare och världen
2018-11-21

ESAB sammansvetsar medarbetare och världen

Spara artikel
Alfred Wahlforss – Årets Digitala Talang
2019-03-22

Alfred Wahlforss – Årets Digitala Talang

Spara artikel
Uppsala kommun sticker ut med sitt engagemang
2018-10-01

Uppsala kommun sticker ut med sitt engagemang

Spara artikel
Så ska Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ta täten
2018-10-01

Så ska Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ta täten