Meny

E.ON lägger energi på att bli 100 procent förnybara

E.ON lägger energi på att bli 100 procent förnybara
03 december 2018

Utnämningen till Sveriges mest hållbara energibolag i september 2017 räcker inte för energiföretaget E.ON. Deras mål är ett samhälle som drivs av naturens kraft – och det genomsyrar allt som företaget gör.

E.ON är mitt uppe i sin största satsning någonsin – att ställa om till 100 procent förnybar och återvunnen energi i Norden till 2025. Marc Hoffmann är vd på E.ON Sverige som producerar och levererar energi till den nordiska marknaden och hans entusiasm går inte att ta miste på.

– Det är en väldig kraft i hela vår satsning och vi jobbar stenhårt för att uppfylla vårt löfte, säger han och fortsätter:

– Jag drivs av att göra rätt saker på rätt sätt – och att göra det tillsammans med andra. Jag triggas av vår vision att driva transformering och förändring. Att verkligen förbättra människors liv. Det går väldigt bra ihop med mina personliga drivkrafter, både i min ledarroll och privat.

Kunderna i centrum

Marc sätter människan i centrum och betonar att kunderna och medarbetarna är företagets största tillgångar. Därför läggs det mycket energi på att ge medarbetarna rätt förutsättningar att ta hand om kunderna.

– Vi har ett ledarskap som ger medarbetare mandat att göra kunden nöjd och därefter informera om det. Allt vi gör, det gör vi för kunderna som lever i samhället. Därför är det så viktigt att vi lyssnar till dem och våra medarbetare – det är människor omkring oss som är våra bästa ambassadörer, säger han och fortsätter:

– Vi vill göra det möjligt för människor att leva ett modernt och hållbart liv. Det är förankrat i allt vi gör, så som employer branding, värderingar och hur vi jobbar ihop. Därför har vi exempelvis bestämt oss för att flytta till ett nytt aktivitetsbaserat hus i Malmö. Vårt nya kontor ska vara well-certifierat med en hög standard på arbetsmiljö och hus.

Hållbara lösningar

E.ON gör en lång rad satsningar på nya smarta energilösningar. I Simris på Österlen har E.ON skapat Sveriges första lokala energisystem. Tanken är att systemet ska göra byn självförsörjande på 100 procent förnybar och lokalproducerad el.

– Vi vill verkligen bygga ett smartare nät som gör att människor kan ansluta sina solceller och sin elbil. Simris är frikopplat från elnätet och producerar sin egen hållbara energi. Det är ett spännande exempel och det finns ett stort intresse för sådana lösningar runt om i landet, säger Marc och fortsätter:

– I Stockholm har vi ett annat spännande projekt – där bygger vi en stor kretsloppsanläggning där energin används upp till fem gånger.

Avgörande fråga

Stora E.ON är i processen att ta över ett företag i Tyskland och Europa som bland annat innebär en ökning från 30 till 50 miljoner kunder.

– Det är en fantastisk affär som innebär en ännu starkare innovationskraft för våra kunder. Energifrågan är oerhört avgörande. Jag tycker verkligen att vårt bolag och vår industri har möjlighet att göra skillnad. Vi har ingen planet B. Vår bransch kan verkligen göra en förändring – vi kan vara de som möjliggör en hållbar framtid.

Tina Lindström Carlsson
Publicerad 03 december 2018

Fler Number One-artiklar

Vinnare
Spara artikel
“Att ha en öppen dialog är a och o när det kommer till ledarskap”
Spara artikel
Digitalt lärande  i vardagen på Systembolaget
2018-12-03

Digitalt lärande i vardagen på Systembolaget

Spara artikel
COWI prisar engagerande projektledare
2019-01-11

COWI prisar engagerande projektledare

Spara artikel
COWI möter framtiden med 360-graderslösningar
2018-12-03

COWI möter framtiden med 360-graderslösningar

Spara artikel
PRV högprioriterar employer branding
2018-12-03

PRV högprioriterar employer branding

Spara artikel
LRF Konsult – 100 år  av engagemang och kompetens
2019-02-07

LRF Konsult – 100 år av engagemang och kompetens

Spara artikel
Var med och gör Sverige närmare tillsammans med Trafikverket
2018-12-03

Var med och gör Sverige närmare tillsammans med Trafikverket