Meny

Digitaliseringen driver fram nya roller på Skanska

Digitaliseringen driver fram nya roller på Skanska
03 december 2018

Digitaliseringen öppnar upp för nya yrken. De ungas värderingar sätter press på social och grön hållbarhet. Inga guldklockor – man byter jobb oftare. Den omvärldsspaningen gör Ann Ericsson, Head of Employer Branding, när hon kikar in i framtiden.

Ann Ericsson är employer branding-chef för Skanska Sverige men har också ett globalt åtagande. I somras kom hon hem efter sju månader i USA vilket breddade hennes syn på bland annat säkerhet. Där spindlar och alligatorer kan vara överhängande säkerhetsrisker tampas Sverige med andra utmaningar.

– Ett av mina uppdrag är att utforska hur Skanska ska stå rustad i mötet med framtiden. Hur kommer vi att bo? Vilka yrken kommer att finnas och vilken kunskap behöver vi?

Ann Ericsson ser hur digitaliseringen förändrar och kommer att förändra både människor och Skanska – och en fråga hon ställer sig är hur digitala hjälpmedel kan användas på bästa sätt. Under hösten har Skanska inlett ett samarbete med Volvo Construction Equipment för att undersöka möjligheten med eldrivna och självkörande grävmaskiner och lastbilar.

– I den mån vi kan slippa att använda tunga fordon och maskiner är det bra. Och det finns många tunga moment i byggbranschen som en robot kan göra. I tunnlar till exempel är det en robot som sätter kakelplattorna på väggarna. En annan sak är hjälmar som vibrerar när personen kommer för nära säkerhetsrisker.

En vidare fråga är hur digitaliseringen kommer att påverka utvecklingen av stadsdelar och hela samhällen. Kommer det att finnas bilar? Bilfria zoner? Självkörande bussar?

– Det händer jättemycket nu och det är en intressant fas. Redan i dag har vi möjlighet att med teknikens hjälp se runt i våra lägenheter rent virtuellt. Vilka andra digitala verktyg kommer vi att kunna använda?

”Redan i dag har vi möjlighet att se runt i våra lägenheter rent virtuellt.”

En stimulerande utmaning är också den unga generationen som har tydliga krav på sina arbetsgivare, inte minst på hållbarhet. De är inte heller lika benägna att stanna kvar för att få guldklocka. Ann Ericsson menar att man därför måste jobba tydligare med varje medarbetare. Lyssna, förstå och vara engagerad. Och cheferna måste ha ett långsiktigt perspektiv för att hinna utveckla kompetens och talanger.

– Skanska har en stor fördel – vi är som en hel arbetsmarknad – man kan jobba var som helst och utvecklas mot vad som helst. Bank, bygg, inköp, juridik. Vår förra vd var så kallad ”pinnpojke” från början, det säger en del. Om viljan finns är Skanska en lyssnande arbetsgivare och det är du själv som sätter mål och gränser.

Att jobba med jämlikhets- och mångfaldsfrågor ligger Ann Ericsson varmt om hjärtat. Man erbjuder ett utbildningsprogram inom bygg för kvinnor som kommer från andra branscher. Alla som går programmet får lön från dag ett. Man jobbar också med ett traineeprogram som påbörjas under utbildningen för civil- och högskoleingenjörer.

– Det är jättevikigt att ha rätt människor och rätt kompetenser som speglar samhället och vi ser nu att det är fler tjejer än killar som söker våra program. Vi har jobbat strukturerat och stenhårt för att förändra en mansdominerad värld och vi ser nu att det ger resultat på alla nivåer.

Eva Rydinger
Publicerad 03 december 2018

Fler Number One-artiklar

Nominerade
Spara artikel
LKAB erbjuder spännande utmaningar
Spara artikel
SKF:s öppna kultur  uppmuntrar till innovation
2018-12-03

SKF:s öppna kultur uppmuntrar till innovation

Spara artikel
E.ON lägger energi på att bli 100 procent förnybara
2018-12-03

E.ON lägger energi på att bli 100 procent förnybara

Spara artikel
Närvaro och engagemang när Gränges växer
2018-12-03

Närvaro och engagemang när Gränges växer

Spara artikel
Hållbara bostäder – en självklarhet för JM
2018-12-03

Hållbara bostäder – en självklarhet för JM

Spara artikel
På E.ON får man vara med och förnya Sverige
2018-12-03

På E.ON får man vara med och förnya Sverige

Spara artikel
På Knowit handlar digitalisering mer om människor än teknik
2019-01-24

På Knowit handlar digitalisering mer om människor än teknik